Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις βάσεις για τη μετεξέλιξη της Τρίπολης σε κόμβο παραγωγής φαρμάκων, με δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης  την επόμενη πενταετία, σημαντική προστιθέμενη αξία και διασύνδεση με τα πανεπιστήμια, θέτουν οι μεγάλες επενδύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην περιοχή.

Ήδη, σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλες επενδύσεις, της DEMO και της WIN MEDICA του Ομίλου ELPEN, ενώ μία νέα βρίσκεται στα «σκαριά», δημιουργώντας περαιτέρω προοπτικές για την ανάπτυξη της Τρίπολης και του νομού Αρκαδίας. Τα νέα έρχονται από τη φαρμακευτική εταιρεία FARAN, η οποία σχεδιάζει να επενδύσει σε μια νέα σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων φαρμακευτικών προϊόντων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων. 

Η μονάδα, συνολικής έκτασης 12.000 τ.μ., θα χτιστεί σε οικόπεδο 36.000 τ.μ. στην Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης, όπου αρχικά θα αναπτυχθούν γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας παρεντερικών σκευασμάτων μικρού όγκου σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και προγεμισμένες σύριγγες. Σχεδιάζεται με τα υψηλοτέρα πρότυπα, με στόχο να πιστοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και να διαθέτει τα προϊόντα της στην διεθνή αγορά.

Η νέα επένδυση ανακοινώθηκε σε ενημερωτική εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (30/3) στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης. 

DEMO: 1.000 θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας

Το επενδυτικό πλάνο της DEMO για την περίοδο 2021-2025 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 2 παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών φαρμάκων και 3 παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων χημικής προέλευσης στην Τρίπολη. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, η DEMO θα διαθέτει μία από τις τρεις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Η εταιρεία εκτιμά ότι με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί, θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα. Με την επένδυση αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Αρκαδίας, σε βάθος δεκαετίας.

Ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, όπου για πρώτη φορά θα παραχθούν, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας. Επισημαίνεται ότι σήμερα, η ΕΕ, στηρίζεται στην εισαγωγή πρώτων υλών από Κίνα και Ινδία.

WIN MEDICA: Πολλαπλασιαστικά οφέλη άνω των 100 εκατ.

Με την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας στην Τρίπολη, η WIN MEDICA, μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική και σε παραγωγική εταιρεία. Η νέα μονάδα, συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ, και θα «ανοίξει» 250 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνολικής επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Η νέα μονάδα, θα μπορεί να καλύψει το 50% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα.

Παράλληλα, μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει η εταιρεία σχεδιάζεται η εξαγωγή των φαρμακευτικών σκευασμάτων σε περισσότερες από 40 χώρες, σε Ευρώπη και Ασία. 

Ισχυροποίηση στην Ευρώπη

Ήδη η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία υλοποιεί επενδύσεις για την περίοδο 2020-2026, που περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές.

«Mε την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε πολλά βασικά φάρμακα», ανέφερε ο Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της ΠΕΦ, Μέλος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Medicines for Europe και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ELPEN, σημειώνοντας ότι σε 5 χρόνια θα είναι δυνατή η κάλυψη του 75% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών με ελληνικά γενόσημα.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι με τις επενδύσεις των ελληνικών φαρμακευτικών, που από το 2019 ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ, η χώρα μας συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των 5 μεγάλων παραγωγών της Ευρώπης σε φάρμακα, με προοπτικές να γίνει «ο παραγωγός της Ευρώπης». Σημειώνεται ότι ήδη, το 10% του ευρωπαϊκού παραγωγικού ιστού, βρίσκεται στην Ελλάδα. 

Επέκταση του επενδυτικού clawback

Καταλύτη για τις επενδυτικές κινήσεις των εταιρειών αποτέλεσε το επενδυτικό clawback, που με νόμο του 2019 έδωσε τη δυνατότητα συμψηφισμού των υποχρεωτικών επιστροφών με επενδύσεις. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκταθεί το μέτρο και μετά το 2025, καθώς -όπως τόνισε- έφερε καρπούς από την εφαρμογή του.

«Ξεκινήσαμε την εφαρμογή του επενδυτικού clawback, με πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Έφερε καρπούς αμέσως. Η ζωτικότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αποδεικνύεται από το πόσο γρήγορα ανταποκρίθηκαν», ανέφερε ο Υπουργός.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε, η επόμενη φάση αφορούσε την ένταξη του μέτρου στο RRF και πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο το επενδυτικό clawback να συνεχιστεί και μετά το 2025, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και σε 3η φάση με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς τα χρήματα που επενδύονται στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία επιστρέφουν υπερπολλαπλάσια στον προϋπολογισμό, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών από τους εργαζόμενους, μέσω των φόρων, λόγω της αύξησης των εξαγωγών. Σημαίνει κέρδος για την ελληνική οικονομία, μείωση του εμπορικού ελλείματος, φόροι, θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε κάθε περίπτωση, η ΠΕΦ, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), επεξεργάζεται πλαίσιο κινήτρων για την ενίσχυση των επενδύσεων στο φάρμακο, ενόψει του νέου αναπτυξιακού νόμου που αναμένεται σύντομα από την κυβέρνηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.