Μενού
Φάρμακα
Στιγμιότυπο από φαρμακείο | EUROKINISSI / ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ
  • Α-
  • Α+

Συνολικά  461 σκευάσματα από περίπου 900 τα οποία αιτήθηκαν αύξηση περιλαμβάνει η αναμενόμενη λίστα του  ΕΟΦ , η οποία αναρτήθηκε σήμερα, Πέμπτη (20/6). Όπως προκύπτει, οι ανατιμήσεις δεν είναι αμελητέες, καθώς κυμαίνονται από 4%-360%. 

Η παρέμβαση αυτή έχει στόχο τη διόρθωση σημαντικών παραλείψεων κατά τις προηγούμενες εκδόσεις δελτίων τιμών, στα οποία  ένας μεγάλος αριθμός σκευασμάτων έχουν λάβει τιμές κάτω από το Μέσο Όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών στην Ευρωζώνη ή είχαν «επικίνδυνα» χαμηλή τιμή.

Ειδικότερα, αναμένεται να επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, από την άλλη πλευρά, όμως, συμβάλλει στην επιβίωση των φθηνών σκευασμάτων που κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά και στην αποτροπή της αντικατάστασής τους με ακριβότερα, στα οποία θα αναγκάζονταν να στραφούν οι πολίτες.

Τι περιλαμβάνει η λίστα του ΕΟΦ

Μεταξύ άλλων σκευασμάτων η λίστα περιλαμβάνει σημαντικά αντιβιοτικά, ωστόσο, η υψηλότερη αύξηση εμφανίζεται σε αντιψυχωσικό σκεύασμα με βάση τη δραστική ουσία αλοπεριδόλη.      

Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή της Υπουργικής Aπόφασης, που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την οποία σε έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις που σχετίζονται με την απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων και την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών, ο Ε.Ο.Φ. μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένες προτάσεις για την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων σε κάθε κατηγορία φαρμάκων κατά την τιμολόγηση ή ανατιμολόγηση, προκειμένου να τιμολογηθούν με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Για την εφαρμογή της απόφασης συνεκτιμάται το μερίδιο του φαρμάκου στην αγορά, το οποίο θα πρέπει να είναι σημαντικό, η επάρκεια αντίστοιχων φαρμάκων στην αγορά και ιδίως εάν το φάρμακο έχει τιμή χαμηλή έως 5 ευρώ ή η τιμή του έχει μεγάλη απόκλιση από την τιμή του μέσου όρου των 2 χαμηλότερων χωρών της ευρωζώνης, καθώς και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση».

Η εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα επιφέρει συνολική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ, που σημαίνει αύξηση του clawback που καταβάλλει η φαρμακοβιομηχανία, και τα περίπου 10 εκατ. ευρώ θα αφορούν στη σωρρευτική αύξηση της συμμετοχής των πολιτών. 

Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διαδικασία των ενστάσεων, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες ανατιμήσεις, με την προϋπόθεση ότι τεκμηριώνεται το σχετικό αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA