Τον επανασχεδιασμό του προγράμματος για τον προσωπικό γιατρό και τη δημιουργία επτά νέων Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και η αναπληρώτρια υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη, με τη συμμετοχή του επικεφαλής του Γραφείου Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα Joao Brenda.
«Προχωράμε στη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης με την ενίσχυση του θεσμού μέσω της δημιουργίας μιας νέας δεξαμενής γιατρών», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Τέσσερις κατηγορίες προσωπικών γιατρών
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες προσωπικών γιατρών: Οι εγγεγραμμένοι δημόσιοι, οι εγγεγραμμένοι ιδιώτες, οι «επί θητείας» (πρώην αγροτικοί), ενώ μπαίνουν και οι ιδιώτες, με ιδιωτική αποζημίωση.
«Το υπουργείο παρέχει στους πολίτες δωρεάν προσωπικό γιατρό, ωστόσο, εάν κάποιος πολίτης θέλει οπωσδήποτε να κρατήσει το δικό του - μη συμβεβλημένο - γιατρό ως "προσωπικό", θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει, αλλά θα καταβάλλει ο ίδιος την αμοιβή» εξήγησε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στον θεσμό συμμετέχουν 2.215 γιατροί από τον Δημόσιο τομέα, 1.272 από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχουν εγγραφεί το 56% των πολιτών. Το 60% των γιατρών απαιτείται στην Αττική.
Τα καθήκοντα του προσωπικού γιατρού θα περιλαμβάνουν:
- Πρόληψη και προαγωγή υγείας: π.χ. αξιολόγηση BMI, αρτηριακής πίεσης, παροχή συμβουλών αλλαγής συμπεριφοράς για κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, διατροφή, άσκηση
- Προσυμπτωματικό έλεγχο: π.χ. ενίσχυση της διενέργειας προληπτικών εξετάσεων όπως μαστογραφία, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου
- Διαχείριση χρόνιων παθήσεων στην κοινότητα: π.χ. εκπαίδευση στη χρήση εισπνεόμενων, εκπαίδευση στη διαχείριση του διαβήτη, παρακολούθηση χρονίως πασχόντων)
- Βελτιστοποίηση της Συνταγογράφησης & Ενίσχυση του εγγραμματισμού: π.χ. ενημέρωση των ασθενών με τρόπο κατανοητό και προσιτό, αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, καταχώρηση των δεδομένων υγείας των πολιτών μέσω πρόσβασης στον ΑΗΦΥ, μείωση της πολυφαρμακίας
Όλοι οι προσωπικοί γιατροί, ανεξαρτήτως του αν είναι ειδικευμένοι ή ανειδίκευτοι, θα εκπαιδεύονται προκειμένου να είναι σε θέση να επιτελέσουν το ρόλο τους. Η εκπαίδευση θα γίνει από ομάδα ειδικών σε συνεργασία με τον ΠΟΥ και θα παρέχει πιστοποίηση σε αυτές τις δεξιότητες.
Όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρχει σύνδεση των αποδοχών του προσωπικού γιατρού με την απόδοσή του, στο πεδίο διαχείρισης των χρόνιων νοσημάτων καθώς και του εγγραμματισμού υγείας και της σχέσης ιατρού-ασθενούς. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την αμοιβή του, θα λαμβάνει επιπλέον ποσά, ανάλογα με την απόδοσή του.
Ο σχεδιασμός του θεσμού γίνεται σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, «πατώντας» πάνω σε μοντέλα άλλων χωρών.
Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας
Παράλληλα, ιδρύονται 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας με τριπλό ρόλο: την έρευνα, την καλύτερη εκπαίδευση και τη βελτίωση της εμπειρίας του πολίτη. Σε αυτά θα συμμετέχουν καθηγητές Ιατρικής με εξειδίκευση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Ειδικότερα, κάθε Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας θα στελεχωθεί με 4 μέλη ΔΕΠ κατάλληλων ειδικοτήτων, με εξαίρεση την Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου τα μέλη θα είναι 5.
Για τη στελέχωση κάποιων από τις προαναφερθείσες θέσεις ΔΕΠ θα γίνει προσπάθεια προσέλκυσης ειδικοτήτων από το εξωτερικό (πχ Κύπρο και Μ. Βρετανία), παρέχοντας ένα ενδεικτικό ποσό 100.000 € εφάπαξ (golden hello), για ένα ή δύο χρόνια ως κίνητρο επαναπατρισμού.
Στα 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας προβλέπεται εγκατάσταση εκπαιδευτικών σταθμών τηλεϊατρικής, στο πλαίσιο του υφιστάμενου έργου ψηφιοποίησης.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε ότι αναμένονται 1.375 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εκ των οποίων οι 360 γιατροί, οι 600 νοσηλευτές, οι 385 λοιπό προσωπικό και οι 30 μέλη ΔΕΠ.
Προκειμένου να δοθούν επιπλέον κίνητρα ώστε η Παθολογία και η Γενική Ιατρική να αναδειχθούν σε ελκυστικές ειδικότητες για τους νέους γιατρούς, ανακοινώθηκε η οικονομική ενίσχυση των ειδικευόμενων με επιπλέον 30.000 ευρώ, πέραν της αμοιβής τους.
Η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.