Μενού
Κίνηση στη λεωφόρο Συγγρού
Κίνηση στους δρόμους | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Διαδρομές που κάποτε, σχετικά πρόσφατα μάλιστα, χρειάζονταν 10-15 λεπτά για να διανυθούν με αυτοκίνητο, έχουν γίνει εφιαλτικές.

Οι καθυστερήσεις σε ώρες αιχμής ξεπερνούν τα 30', ενώ όσοι διασχίζουν κεντρικές οδικές αρτηρίες, θα πρέπει να οπλίζονται με περίσσια υπομονή.

Οι δρόμοι «κοκκινίζουν», οι εργαζόμενοι αργούν να προσέλθουν στα γραφεία τους, η ρύπανση αυξάνεται και παράλληλα καταναλώνονται επιπλέον καύσιμα. Τι συμβαίνει όμως στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν «παγιδευόμαστε» στην κίνηση;

Στα κόκκινα το στρες

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις διαπίστωσε ότι η ρουτίνα της οδήγησης σε δρόμους με μποτιλιαρίσματα για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες και κόπωση. Οι εκδηλώσεις αυτού του στρες συχνά περιλαμβάνουν προβλήματα με τη σωματική και ακόμη και την ψυχική υγεία.

Η κίνηση αυξάνει το βάρος

Η κίνηση μπορεί επίσης να επιβραδύνει τον μεταβολισμό ενός ανθρώπινου οργανισμού. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ως αποτέλεσμα της οδήγησης και της ακινησίας, μπορεί να θέσει το άτομο σε μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία.

Αναπνευστικά προβλήματα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της χρήσης αυτοκινήτων. Η εκπομπή επικίνδυνων για τον άνθρωπο σωματιδίων και αερίων μπορεί να προκαλέσει από πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, έως διάφορες σοβαρές ασθένειες του αναπνευστικού. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει την υγεία όσων υποφέρουν από παθήσεις όπως το άσθμα και η πνευμονία.

Κίνηση: Κάνει Κακό στην καρδιά

Έχει αποδειχθεί σε επιστημονικές μελέτες ότι η συμφόρηση στους δρόμους και η κίνηση προκαλούν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αρτηριακές φλεγμονές. Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επίσης συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Κίνηση: Κόβει ώρες ύπνου

Οι πολλές ώρες στο δρόμο σημαίνουν λιγότερο χρόνο για ύπνο, κάτι που είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου. Η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια παραγωγικότητας και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καμπανάκι για διαβήτη

Ο χαμηλότερος μεταβολικός ρυθμός, λόγω αδράνειας, που εμφανίζουν οι οδηγοί παγιδευμένοι στην κίνηση, μπορεί επίσης να θέσει ένα άτομο σε κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη.

Τα «αντίδοτα»

  • Σωματική άσκηση: Είτε πρόκειται για γιόγκα είτε απλώς για περπάτημα, η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για σωματικές παθήσεις που σχετίζονται με την αδράνεια.
  • Αλλαγή σκέψης: Ενώ η κίνηση είναι δύσκολο (ή σχεδόν αδύνατο) να ελεγχθεί, η αλλαγή νοοτροπίας είναι ένας τρόπος για καλύτερη διαχείριση του άγχους. Η καλή μουσική και οι θετικές σκέψεις, είναι τα πρώτα βήματα.
  • Διατροφή: Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, δεν είναι πλήρης χωρίς σωστή διατροφή. Έστω και αν αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να στερηθεί αγαπημένα του (λιπαρά) φαγητά.
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση: Αν και δύσκολο, μπορεί κανείς να προσπαθήσει να περιορίσει την έκθεση στη ρύπανση, κρατώντας τα παράθυρα κλειστά.
Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.