Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά την διάρκεια των εορτών σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων, έτσι ώστε να αποφευχθούν δηλητηριάσεις και δυσάρεστες στομαχικές διαταραχές.
Μάλιστα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έδωσε οδηγίες για την πρόληψη τροφιμογενών νοσημάτων, που προκαλούνται δηλαδή από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Ο ΕΟΔΥ κάνει ειδική αναφορά στις εγκυμονούσες, οι οποίες εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Πως θα αποφύγουμε τη δηλητηρίαση
Οι συμβουλές ΕΟΔΥ:
- Διατηρήστε τα τρόφιμα χωριστά.
- Διατηρήστε το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα στο ψυγείο, σε δοχεία ή σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες.
- Αποθηκεύστε τα αυγά στην αρχική τους συσκευασία στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου).
- Μαγειρέψτε επαρκώς τα τρόφιμα.
- Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα έχουν μαγειρευτεί σε ασφαλή θερμοκρασία.
- Διατηρήστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες.
- Μετά την παρασκευή του φαγητού, διατηρήστε το σε ασφαλείς θερμοκρασίες είτε πρόκειται για ζεστό είτε για κρύο φαγητό.
- Τοποθετήστε τα περισσεύματα των τροφίμων στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός 2 ωρών από τη στιγμή που παρασκευάστηκε το φαγητό.
- Εναλλακτικά τοποθετήστε τα περισσεύματα στο ψυγείο εντός 1 ώρας, εάν τα τρόφιμα εκτίθενται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 32°C, όπως κατά τη μεταφορά τους με αυτοκίνητο.
- Η θερμοκρασία στη συντήρηση του ψυγείου σας πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να είναι ≤ 4 βαθμούς Κελσίου και στην κατάψυξη ≤ -18 βαθμούς Κελσίου.
- Αποψύξτε το κρέας με ασφάλεια.
Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ συμβουλεύει:
- Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά ειδικά αν πρόκειται να παρασκευάσετε φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά.
- Βακτήρια όπως η Salmonella επιβιώνουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των αυγών με κανονική όψη. Πολλά αγαπημένα εορταστικά φαγητά ή γλυκά περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. τα φαγητά με αυγολέμονο, το τιραμισού, διάφορες σάλτσες τύπου Caesar).
- Μην καταναλώνετε ωμή ζύμη.
- Η ζύμη που παρασκευάζεται με αλεύρι ή/και αυγά μπορεί να περιέχει βακτήρια, όπως η Salmonella.
- Μη δοκιμάζετε και μην αφήνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν ωμή ζύμη που προορίζεται για ψήσιμο ή μαγείρεμα (π.χ. ζύμη για κουλουράκια, μπισκότα).
Δηλητηρίαση και πλύσιμο χεριών
Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στο πλύσιμο των χεριών. Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό:
- Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
- Πριν καταναλώσετε τρόφιμα.
- Μετά το χειρισμό ζωοτροφής για κατοικίδια ζώα ή την επαφή με κατοικίδια ζώα.
- Μετά τη χρήση της τουαλέτας.
- Μετά την αλλαγή της πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.
- Μετά την επαφή με απορρίμματα.
- Πριν και μετά τη φροντίδα ασθενούς.
- Πριν και μετά τη φροντίδα τραύματος.
- Μετά το φύσημα της μύτης, το βήξιμο ή το φτέρνισμα.
Δηλητηρίαση: Εγκυμοσύνη και τρόφιμα
Κατά τον ΕΟΔΥ, οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, εμφάνισης, δηλαδή, συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου.
Εάν είστε έγκυος, αποφύγετε την κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων, κατά την περίοδο των εορτών αλλά και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
- Ωμού ή μη παστεριωμένου γάλακτος και προϊόντων που παρασκευάζονται από αυτό, όπως μαλακά τυριά (π.χ. ανθότυρο, μανούρι). Τα σκληρά τυριά είναι πιο ασφαλείς επιλογές.
- Κατεψυγμένων καπνιστών και ωμών θαλασσινών (συμπεριλαμβανομένου και σούσι) και καπνιστού σολωμού (cold smoked salmon).
- Πατέ.
- Ωμής ζύμης.
- Φρέσκου ή μη παστεριωμένου χυμού ή μηλίτη.
- Οι εγκυμονούσες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από λιστερίωση σε σχέση με τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες.
Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.