Τα οπιούχα χάπια είναι ουσίες που ανακουφίζουν από τον πόνο και συνήθως παράγονται από δύο βασικές πηγές, είτε από την οπιούχο παπαρούνα είτε από τεχνητά χημικά συστατικά και είναι γνωστά ως οπιοειδή.
Υπάρχουν απλά αναλγητικά ως η παρακεταμόλη, τα γνωστά Depon και Panadol, και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία όταν λαμβάνονται για την ανακούφιση από τον πόνο, έχουν ένα υψηλότερο όριο δόσης. Ωστόσο, η αύξηση της δόσης πάνω από το όριο δεν βελτιώνει τον πόνο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και επικίνδυνες παρενέργειες, όπως γαστρορραγία, νεφρική δυσλειτουργία, ηπατική ανεπάρκεια, επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα ακόμη και θάνατο
Οι ουσίες που παράγονται αποκλειστικά από την παπαρούνα, όπως το όπιο, η μορφίνη και η ηρωίνη, ονομάζονται οπιούχες. Αυτά είναι τα πιο δυνατά παυσίπονα που έχουν παρασκευαστεί ποτέ.
Οπιούχα χάπια: Πότε γίνεται η χρήση τους
Τα οπιούχα χάπια και πιο συγκεκριμένα ένα από τα πιο ισχυρά οπιούχα αναλγητικά ψυχοδραστικά φάρμακα, η μορφίνη, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, όπως είναι η ανακούφιση από τους πόνους του καρκίνου.
Τα συνθετικά αναλγητικά έχουν παρόμοιες παυσίπονες ιδιότητες με τα οπιούχα. Παρασκευάζονται για ιατρική χρήση και περιλαμβάνουν κάποια πολύ ισχυρά φάρμακα, όπως είναι τα Darvon, Demerol, Percodan (ΗΠΑ) και Pethidine (Μεγάλη Βρετανία).
Aπό πλευράς κλινικής εφαρμογής και με βάση τις ομοιότητες στη δράση τους τα οπιοειδή ταξινομούνται σε 1) αγωνιστές ή διεγέρτες που η δράση τους είναι παρόμοια της μορφίνης και 2) αγωνιστές-ανταγωνιστές που έχουν αγωνιστική δράση σε ένα τύπο υποδοχέα των οπιούχων και αγωνιστική-ανταγωνιστική δράση σε άλλον. Οπιοειδή με αγωνιστική δράση είναι τα φυσικά αλκαλοειδή του οπίου (μορφίνη, κωδεΐνη και ανάλογα) και συνθετικά παράγωγα, (όπως μεπεριδίνη, φαιντανύλη, λεβορφανόλη, μεθαδόνη, προποξυφαίνη). Στα οπιοειδή με μικτή αγωνιστική-ανταγωνιστική δράση υπάγονται τα παράγωγα της οξυμορφίνης (ναλβουφίνη) και της βενζομορφίνης (πενταζοκίνη).
H μορφίνη παρά τη μεγάλη συχνότητα ναυτίας και εμέτου εξακολουθεί να παραμένει το πλέον εν χρήσει οπιοειδές για την αντιμετώπιση του έντονου πόνου. Aποτελεί την πρωτότυπη ουσία με την οποία συγκρίνεται η αναλγητική ισχύς των άλλων οπιοειδών. Είναι το οπιοειδές εκλογής για την από του στόματος χορήγηση στον χρόνιο πόνο κακοήθους αιτιολογίας στα τελικά στάδια.
H πεθιδίνη προκαλεί ταχεία, αλλά βραχείας διάρκειας, αναλγησία. H αναλγητική της ισχύς είναι μικρότερη της μορφίνης. Δεν ενδείκνυται στον χρόνιο πόνο κακοήθους αιτιολογίας.
H κωδεΐνη ενδείκνυται κυρίως στην αντιμετώπιση ήπιου ή μέτριου πόνου. Σε μακροχρόνια χορήγηση προκαλεί έντονη δυσκοιλιότητα.
Τι γίνεται εάν πάρει κάποιος για πολύ καιρό οπιούχα χάπια
Αν κάποιος παίρνει οπιούχα χάπια για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτά αντικαθιστούν τα φυσικά οπιούχα του σώματος, τις ενδορφίνες. Κατά συνέπεια, όταν διακοπεί η λήψη ηρωίνης ή μορφίνης, το σώμα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί.
Ακολουθεί η οδυνηρή περίοδος στέρησης με τις εφιδρώσεις και τις κράμπες, που τόσο ζωηρά έχουν απεικονιστεί σε ταινίες. Ο ασθενής στον οποίο έχει χορηγηθεί οπιούχο για τον έλεγχο του πόνου, μπορεί να νιώσει μια μικρή σωματική δυσφορία μετά τη διακοπή της αγωγής, αλλά δεν εθίζεται, γιατί δεν νιώθει την έντονη επιθυμία να συνεχίσει να παίρνει τις ουσίες.
Η εξάρτηση από παυσίπονα που χορηγούνται με συνταγή αποτελεί επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα, ειδικά στις ΗΠΑ. Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλα τα κοινωνικά στρώματα – εκτός των άλλων και πολλές διασημότητες έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για τον εθισμό τους σε αυτά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.