Μενού
Στέλιος Προδρόμου, Chief Operating Officer της GENESIS Pharma
Στέλιος Προδρόμου, Chief Operating Officer της GENESIS Pharma
  • Α-
  • Α+

Μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με κορυφαίες διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες που επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη θεραπειών αιχμής, η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία GENESIS Pharma διαχειρίζεται και διαθέτει στη χώρα μας καινοτόμα και ορφανά φάρμακα για περισσότερες από τριάντα σοβαρές και σπάνιες παθήσεις.

Η δραστηριότητά της, που μετρά πλέον σχεδόν τρεις δεκαετίες, είναι πλήρως εστιασμένη σε θεραπείες υψηλής τεχνολογίας, με έμφαση στη βιοτεχνολογία. Καλύπτει ένα μεγάλο εύρος θεραπευτικών τομέων -Νευρολογία, γενετικά νοσήματα, Ογκολογία και Αιματολογία, Δερματολογία, Ρευματολογία, Γαστρεντερολογία, Νεφρολογία κ.α.- και επικεντρώνεται σε νοσήματα που υπάρχουν περιορισμένες ή μηδενικές θεραπευτικές επιλογές.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η GENESIS Pharma επένδυσε και σε αγορές εκτός Ελλάδας, όμως την τελευταία δεκαετία έχει εντατικοποιήσει τη στρατηγική της επέκταση σε αγορές της Ευρώπης. Σήμερα, καλύπτει, εκτός από την Ελλάδα, συνολικά άλλες δεκαεννέα αγορές στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής, Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Για τη διευρυμένη ευρωπαϊκή της παρουσία, αλλά και τις συνθήκες πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες, ορφανές θεραπείες στις αγορές που δραστηριοποιείται, μάς μίλησε ο κος Στέλιος Προδρόμου, Chief Operating Officer της GENESIS Pharma και υπεύθυνος επιχειρησιακής ανάπτυξης και διεθνών αγορών της εταιρείας.

Κύριε Προδρόμου, τα τελευταία χρόνια η GENESIS Pharma έχει προχωρήσει σε σημαντική ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και του χαρτοφυλακίου της. Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα;

Μέσα από αποκλειστικές εμπορικές συνεργασίες, λειτουργούμε ως επιχειρησιακός βραχίονας διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών έρευνας και ανάπτυξης θεραπειών αιχμής για την παρουσία τους στην Ελλάδα και την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Το δίκτυο των συνεργατών μας περιλαμβάνει μερικές από τις σημαντικότερες διεθνείς εταιρείες βιοτεχνολογίας, όπως οι Biogen, Incyte και Alnylam. Οι διεθνείς μας συνεργασίες είναι μακροχρόνιες και τα τελευταία τρία χρόνια στο δίκτυό μας προστέθηκαν έξι ακόμη νέες εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Seagen, Jazz Pharmaceuticals, Kyowa Kirin και πολύ πρόσφατα η Deciphera Pharmaceuticals και η Regeneron.

Η διαρκής ανάπτυξη αυτού του δικτύου, αλλά και τα σημαντικά πλάνα έρευνας και ανάπτυξης νέων θεραπειών των υφιστάμενων συνεργατών μας, μάς επιτρέπουν να φέρνουμε κοντά στους ασθενείς στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε καινοτόμες θεραπείες για χρόνια και σπάνια νοσήματα που διαθέτουν περιορισμένες ή μηδενικές θεραπευτικές επιλογές. Εδώ και δέκα χρόνια, εισάγουμε κατά μέσο όρο δύο με τρία νέα φάρμακα κάθε χρόνο, ενώ την τελευταία τριετία το χαρτοφυλάκιο μας ενισχύθηκε συνολικά με περισσότερες από δέκα νέες θεραπείες.

Τι είναι αυτό που κάνει τις συνεργασίες σας να «αντέχουν» στο χρόνο;

Η ανανέωση αυτής της εμπιστοσύνης σε βάθος χρόνου οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Διαθέτουμε εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία στον τομέα των καινοτόμων και ορφανών φαρμάκων σε ένα εύρος θεραπευτικών τομέων. Δουλεύουμε με δομές, διαδικασίες και συστήματα που διασφαλίζουν υψηλού βαθμού ποιότητα και διαφάνεια σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και σε κάθε αγορά όπου έχουμε παρουσία. Διαθέτουμε ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, που κάνει πράξη το όραμα της εταιρείας μας με υψηλό επαγγελματισμό, ακεραιότητα και ουσιαστική δέσμευση. Αυτά τα στοιχεία συνδυαστικά μάς βοηθούν να εργαζόμαστε αποτελεσματικά και με συνέπεια σε όλες τις αγορές που καλύπτουμε.

Εκτός από την Ελλάδα, σημαντική είναι η παρουσία της εταιρείας και στην Ευρώπη. Σε ποιες αγορές δραστηριοποιείται;

Η επέκταση της λειτουργίας μας σε περιφερειακό επίπεδο ήταν ανέκαθεν μέσα στους στόχους μας. Πολύ σύντομα μετά την ίδρυση της εταιρείας, το 1997, ξεκινήσαμε τη δραστηριότητά μας στην Κύπρο, που έχουμε εδραιωμένη παρουσία πάνω από είκοσι χρόνια, και ακολούθησαν η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Εντατικοποιήσαμε τα πλάνα και την επένδυσή μας στην ευρύτερη περιοχή από το 2015 και έπειτα, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον άρχισε να βελτιώνεται σταδιακά, δίνοντας στα τοπικά συστήματα υγείας μεγαλύτερες δυνατότητες για ομαλή πρόσβαση σε νέες καινοτόμες και ορφανές θεραπείες. Εισήλθαμε σταδιακά στις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Κροατία, η Σλοβενία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία. Η πρόσφατη συνεργασία μας με την Deciphera Pharmaceuticals σηματοδότησε την τρίτη φάση της επέκτασής μας στην Κεντρική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής. Ήδη καλύπτουμε τις αγορές της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας και ολοκληρώνουμε την είσοδό μας στην Εσθονία, τη Λετονία και Λιθουανία. Στις ξένες αυτές αγορές δραστηριοποιούμαστε επί του παρόντος κυρίως στον τομέα των ορφανών θεραπειών.

Τι διαφορές εντοπίζετε στο περιβάλλον πρόσβασης σε ορφανά φάρμακα μεταξύ ανατολικής/κεντρικής Ευρώπης και Ελλάδας;

Στην πλειονότητα των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης που ανήκουν στην ΕΕ, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη άρχισε σταδιακά να ενισχύεται την τελευταία δεκαετία, ακολουθώντας τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που σας προανέφερα. Παράλληλα, άρχισαν να εφαρμόζονται συστήματα και πολιτικές υγείας που διευκολύνουν την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες και απελευθερώνουν πόρους υπέρ της καινοτομίας και των ορφανών φαρμάκων. Η Ρουμανία, η Πολωνία, η Σλοβενία και η Τσεχία έχουν σημειώσει εξαιρετική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και είναι χώρες ανοιχτές στην καινοτομία. Σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Κροατία, το περιβάλλον είναι πιο σύνθετο και οι δυνατότητες χρηματοδότησης πιο περιορισμένες.

Καθώς η κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα πρόσβασης και αποζημίωσης, δεν μπορεί να γίνει απευθείας σύγκριση σε όλα τα σημεία. Όμως σε αρκετές από τις χώρες, το περιβάλλον σήμερα είναι συγκριτικά πιο σταθερό, διευκολύνει τον έλεγχο της δημόσιας δαπάνης και προσφέρει προβλεψιμότητα ως προς τις υποχρεωτικές επιστροφές. Η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα δημιουργούν και καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης υγιούς επιχειρηματικότητας.

Σε χώρες όπως η Πολωνία, η Κροατία, η Τσεχία και η Σλοβενία, δεν υπάρχει πρόβλεψη clawback, αλλά εφαρμόζονται καθολικά κλειστοί προϋπολογισμοί ή ειδικές συμφωνίες (managed entry agreements, risk sharing schemes), που ελαχιστοποιούν το ρίσκο υπέρβασης του προϋπολογισμού. Το clawback, ή payback όπως αναφέρεται σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεί πρακτική σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Αυτό που κάνει μεγάλη διαφορά είναι πως είναι προβλέψιμο, καθώς διαμορφώνεται βάσει ενός σταθερού, ρυθμισμένου πλαισίου και ειδικά στην περίπτωση της Ρουμανίας είναι και κατά πολύ χαμηλότερο ως ποσοστό από το 60-70% των υποχρεωτικών επιστροφών της χώρας μας. Η Βουλγαρία έχει ένα δύσκολο σύστημα καθώς υπάρχει εμπροσθοβαρής επιβάρυνση για την είσοδο νέων φαρμάκων τα πρώτα χρόνια βάσει της ετήσιας ανάπτυξης των προϊόντων, που όμως, καθώς η ανάπτυξη σταθεροποιείται, υιοθετεί ένα πιο χαμηλό ποσοστό υποχρεωτικών επιστροφών σε βάθος χρόνου.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Ο πρώτος και σταθερός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε την κατά το δυνατόν πιο άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες που αντιπροσωπεύουμε και από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν, σε όλες τις αγορές που έχουμε παρουσία. Εργαζόμαστε, επίσης, ώστε να εδραιώσουμε την παρουσία μας στις αγορές που εντάχθηκαν πιο πρόσφατα στο αναπτυξιακό μας πλάνο. Παράλληλα, παρακολουθούμε πολύ στενά τις διεθνείς εξελίξεις στην έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπειών, και ιδιαίτερα στον τομέα των σπάνιων παθήσεων. Η αυξημένη επένδυση της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας σε τομείς όπου υπάρχουν ακάλυπτες θεραπευτικές ανάγκες έχει δώσει ώθηση σε μια σημαντική τεχνολογική πρόοδο που ανοίγει νέες προοπτικές στην ανάπτυξη ορφανών θεραπειών. Αυτό που εμείς επιδιώκουμε είναι να αξιοποιούμε στο έπακρο αυτές τις ευκαιρίες, με στόχο να διευρύνουμε το δίκτυο των διεθνών συνεργατών μας και να φέρνουμε την καινοτομία πιο κοντά στους ασθενείς στη δική μας γεωγραφική περιοχή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.