Οι στοματικές ασθένειες επηρεάζουν σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τερηδόνα των μόνιμων δοντιών, παγκοσμίως. Η τερηδονική βλάβη στα μόνιμα δόντια είναι η πιο συχνή πάθηση παγκοσμίως!
Περισσότερα από 530 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από τερηδόνα των νεογιλών δοντιών. Οι παθήσεις των ούλων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα) είναι από τις πιο κοινές ασθένειες της ανθρωπότητας, επηρεάζοντας έως και το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η σοβαρότερη από τις ασθένειες των ούλων, η περιοδοντίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και επηρεάζει το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο καρκίνος του στόματος και του στοματοφάρυγγα, είναι ένας από τους 10 πιο συνηθισμένους καρκίνους, με περίπου 300-700 χιλιάδες νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.
Οι σχιστίες του χείλους και της υπερώας (σχιστίες) είναι η πιο κοινή συγγενής βλάβη του προσώπου και του στόματος και μπορεί να επηρεάσουν έως και 1 στις 500 γεννήσεις. Εμφανίζονται όταν μέρη του χείλους και/ή της υπερώας δεν συγχωνεύονται κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης.
Το Noma, που απαντάται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, είναι μια σοβαρή γάγγραινα νόσος του στόματος και του προσώπου. Επηρεάζει κυρίως παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 6 ετών που πάσχουν από υποσιτισμό, προσβάλλονται από λοιμώδη νοσήματα, ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας με κακή στοματική υγιεινή ή/και με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Χωρίς θεραπεία, το noma είναι θανατηφόρο στο 90% των περιπτώσεων.
Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) που δημοσίευσε τα παραπάνω στοιχεία σε μια εκτεταμένη μελέτη, έχει εκδώσει σχετικό ψήφισμα το 2019 για την καθολική δυνατότητα υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών σε όλο τον κόσμο: «Καθολική κάλυψη υγείας (UHC) σημαίνει ότι κάθε άτομο, παντού έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται χωρίς τον κίνδυνο οικονομικής δυσπραγίας κατά την πληρωμή τους. Το UHC περιλαμβάνει όλο το φάσμα βασικών, ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, από την προαγωγή της υγείας έως την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και παρηγορητική φροντίδα.»
Ο Γ. Γραμματέας της Ε.Ο.Ο., κ. Δημήτριος Κήττας αναφερόμενος στα τρομακτικά στατιστικά στοιχεία για τη στοματική υγεία, δήλωσε :
«Η πρόληψη αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο αντιμετώπισης των προαναφερόμενων παθήσεων και εκεί οφείλουν να στοχεύσουν οι πολιτικές των κρατών, στα πλαίσια της διακήρυξης της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για την «καθολική κάλυψη υγείας». Γίνεται πλέον σαφές πως με τη δυναμική εξάπλωσης των στοματικών παθήσεων παγκοσμίως, η βελτίωση της στοματικής υγείας των πολιτών είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας στα σύγχρονα και πολύ περισσότερο στα αναπτυσσόμενα κράτη.
Στην Ελλάδα, ως θεσμικοί εκπρόσωποι του οδοντιατρικού κλάδου, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το αίτημα για την έναρξη ενός προληπτικού προγράμματος σε παιδιά έγινε αποδεκτό από την πολιτεία και ευελπιστούμε το DENTIST pass να αποτελέσει το θεμέλιο για μια σειρά πολιτικών στήριξης της στοματικής υγείας των συμπολιτών μας, όλων ανεξαιρέτως των ηλικιών.»
Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.