Η λεγόμενη manosphere είναι ένα σύνολο χιλιάδων ιστοσελίδων, blogs, σελίδων στο facebook και προφίλ στο Instagram. Κεντρικός πυρήνας τους είναι η συζήτηση σχετικά με τον ρόλο του άνδρα στη σύγχρονη κοινωνία, η κατασκευή προτύπων και η αποδόμηση των λόγων για τις νέες αρρενωπότητες.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η manosphere στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται ένας ψηφιακός χώρος γεμάτος τοξική αρρενωπότητα, μισογυνισμό και αντίδραση στα φεμινιστικά πρότυπα. Κάπου εδώ μπαίνει και το Sigma Male.
Στο πλαίσιο μίας αδιαμφισβήτητης ανδρικής ανασφάλειας, στο manosphere γεννιούνται διάφορες κατηγορίες ανδρών. Oι γνωστότερες μέχρι τώρα ήταν ο Alpha Male και ο Beta Male. Ο πρώτος μιλούσε για τους ηγέτες που κρατούσαν τον ρόλο του άνδρα στις παραδοσιακές κοινωνίες. Οι Beta έχουν περισσότερο τον ρόλο του καλό παιδιού.
Τι ακριβώς είναι το Sigma Male
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι Alpha Males αντιμετωπίζονται ως πρότυπα άντρα, την ώρα που οι Beta Males είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Χτίζοντας πάνω σε αυτή την ανασφάλεια, πολλοί content creators βγάζουν περιουσίες με διαφόρων τύπων συμβουλές για το πώς πρέπει να είσαι, να μιλάς, να στέκεσαι και να συμπεριφέρεσαι, προκειμένου να είσαι και να δείχνεις alpha male.
Ενώ, λοιπόν, τα πράγματα είχαν λίγο-πολύ καθιερωθεί, ένας νέος όρος άρχισε να σκεπάζει τις σκοτεινές γωνιές του ίντερνετ, ο όρος Sigma Male. Το Sigma Male υπήρχε βέβαια από τα μέσα της δεκαετίας του 2010. Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε, ξέφυγε από τα στενά όρια της manosphere.
Ήταν συγκεκριμένα το 2014, όταν ένας πλαστικός χειρουργός, ονόματι John T. Alexander, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Sigma Male: Αυτό που πραγματικά θέλουν οι γυναίκες». Το Sigma Male δήλωνε έναν τύπο άνδρα που ουσιαστικά έφυγε από οτιδήποτε υπήρχε στην μέχρι την εμφάνισή του ιεραρχία. Έχει φυσικά τα κυριαρχικά στοιχεία ενός Alpha Male αλλά τα έχει εξελίξει κατά κάποιον τρόπο όντας ακόμα πιο σπάνιος, «το σπανιότερο είδος άντρα» και τελικά παντελώς ανεξάρτητος.

Προκειμένου να γίνει πιο κατανοητή η υβριδική υφή του όρου που παίρνει στοιχεία και από τα Beta Males (για παράδειγμα το ότι είναι κλειστοί χαρακτήρες), άρχισαν να δίνονται διάφορα παραδείγματα. Χαρακτηριστικότερο όλων ο Patrick Bateman, ο ρόλος που υποδύθηκε ο Christian Bale στο American Psycho. Άλλα παραδείγματα ο Tommy Shelby των Peaky Blinders και ο Ryan Gosling (πριν την Barbie).
Ο Sigma Male είναι, λοιπόν, εκείνος ο τύπος άνδρα που απολαμβάνει και επιδιώκει τη μοναξιά. Είναι στραμμένος στον εαυτό του και αδιαφορεί για τους κοινωνικούς ρόλους, ξεπερνώντας έτσι τις υπαρξιακές ανησυχίες των Alpha Males. Συνήθως παρομοιάζεται με τον «μοναχικό λύκο» και για ένα διάστημα αποτελούσε το απόλυτο πρότυπο άνδρα.
Από πρότυπο...meme
Σταδιακά βέβαια, ιδίως από τη στιγμή που η φήμη του ξέφυγε από τα όρια της manosphere, ο Sigma Male έγινε meme. Oυσιαστικά έγινε ένας πολύ εύκολος, έξυπνος και αποτελεσματικός τρόπος για να κοροϊδέψεις τόσο το πρότυπο όσο και γενικά όλο το concept και την ανασφάλεια του manosphere.

Σε αυτό βοήθησαν ούτως ή άλλως οι αλλοπρόσαλλες αναγνώσεις του χαρακτήρα του Bateman οι οποίες δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με τους λόγους για τους οποίους γράφτηκε ο συγκεκριμένος ρόλος. Πάντως δεν είναι παράλογο που προωθήθηκε αυτό το πρότυπο αρρενωπότητας, περίπου την περίοδο που ζούσαμε τις καραντίνες του Covid-19.
Κάποι λένε ότι το Sigma Male ήταν ένας τρόπος να διαχειριστούν ανασφαλείς άνδρες της gen-Z το ψυχολογικό βάρος που έχει το να περνάς τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής σου αποκλεισμένος από το κοινωνικό σύνολο, με τα τραύματα που μπορεί να έχει αυτό. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι είναι ακόμα μία ανοησία που γέννησε η incel κουλτούρα. Όχι ότι το ένα αναιρεί το άλλο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.