Η αναιμία είναι μία διαταραχή του αίματος που ορίζεται ως η έλλειψη αρκετά υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα άλλα όργανα του σώματος.
Η αναιμία μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη ή χρόνια, ήπια έως σοβαρή ή ακόμα και να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι κάποιας σοβαρής ασθένειας. Υπάρχουν πολλές μορφές αναιμίας, όπως απλαστική, δρεπανοκυτταρική, θαλασσαιμία, αναιμία λόγω ανεπάρκειας βιταμινών κ.ά. και η καθεμία έχει τη δική της αιτία. Ωστόσο, η πιο κοινή μορφή της είναι η σιδηροπενική
Τα συμπτώματα
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναιμία μπορεί να είναι τόσο ήπια στην αρχή που να μην προκαλεί συμπτώματα. Αλλά όταν εμφανίζονται χειροτερεύουν καθώς η διαταραχή επιδεινώνεται. Τα συμπτώματά της εξαρτώνται από την αιτία και από το πόσο σοβαρός είναι ο τύπος της και σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν:
- Κόπωση
- Αδυναμία
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Χλωμό ή κιτρινωπό δέρμα, το οποίο μπορεί να είναι πιο εμφανές στο λευκό δέρμα παρά στο μαύρο ή το καφέ δέρμα
- Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
- Ζάλη
- Πόνος στο στήθος
- Κρύα χέρια και πόδια
- Κεφαλαλγίες
Πότε να δείτε γιατρό
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με γιατρό σας εάν εμφανίζετε κόπωση ή λαχάνιασμα χωρίς προφανή αιτία.
Όπως σημειώνουν, μερικοί άνθρωποι μαθαίνουν ότι έχουν χαμηλή αιμοσφαιρίνη όταν δίνουν αίμα. Εάν σας λένε ότι δεν μπορείτε να κάνετε δωρεά λόγω χαμηλής αιμοσφαιρίνης, απευθυνθείτε σε ειδικό.
Τι συμβαίνει εάν η αναιμία δεν αντιμετωπιστεί
Άτομα που έχουν αδιάγνωστη ή μη θεραπευμένη αναιμία μπορεί να εμφανίσουν την απειλητική για τη ζωή ανεπάρκεια οργάνων. Τα παιδιά που έχουν σοβαρή αναιμία μπορεί να έχουν αναπτυξιακές καθυστερήσεις, ενώ τα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, όπως στηθάγχη, αρρυθμίες και έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Οι θεραπείες για την αναιμία μπορεί να περιλαμβάνουν λήψη συμπληρωμάτων ή ιατρικές διαδικασίες, ενώ η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτρέψει ορισμένες μορφές της.
Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βοηθήσετε στη διαχείριση της αναιμίας:
- Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή: Η κακή διατροφή είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν αναιμία. Ρωτήστε ειδικό σχετικά με τροφές πλούσιες σε σίδηρο και άλλες τροφές που πρέπει να τρώτε.
- Πιείτε αρκετό νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
- Ασκηθείτε τακτικά: Ενημερωθείτε από ειδικό σχετικά με τρόπους ασφαλούς άσκησης.
- Αποφύγετε την έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες: Η έκθεση σε ορισμένα μέταλλα μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία.
- Πλύντε συχνά τα χέρια σας για την αποφυγή μόλυνσης: Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε σχετικά με τα εμβόλια που προστατεύουν από κοινές λοιμώξεις.
- Να φροντίζετε καλά τα δόντια σας και να πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρο: Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να προκαλέσει οδοντικά προβλήματα.
- Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας και ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν αλλαγές.
Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.