Μπορεί να μας πικρίζει και πολλοί να το αποφεύγουν, αλλά είναι αποδεκτό μεταξύ των διατροφολόγων πως το γκρέιπφρουτ στέκει ως «βασιλιάς» των εσπεριδοειδών. Το μυστικό του είναι η αφθονία σε βιταμίνες και η χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
Ωστόσο, όπως γράφει η NY Post, αυτό το σούπερ-φρούτο δεν ενδείκνυται για όλους, αφού περιέχει συστατικά που το κάνουν βλαπτικό για μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) και άλλα οξέα, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ αντενδείκνυται για άτομα που πάσχουν από γαστρίτιδα (προκαλεί φλεγμονές στον βλεννογόνο του στομαχιού) και στομαχικά έλκη.
Για ποιους δεν κάνει το γκρέιπφρουτ
Ο λόγος που όσοι πάσχουν από αυτά τα γαστρεντερικά προβλήματα πρέπει να αποφεύγουν το γκρέιπφρουτ, είναι ο ερεθισμός που προκαλούν τα οξέα του σε περιοχές προσβεβλημένες από φλεγμονές και έλκη.
Ακόμα, προσοχή εφιστάται σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Αυτό διότι συστατικά του φρούτου παρεμποδίζουν συγκεκριμένα ένζυμα του οργανισμού που ευθύνονται για την απορρόφηση των φαρμακευτικών ουσιών.
Μεταξύ των φαρμάκων που επηρεάζει το γκρέιπφρουτ είναι σκευάσματα για τη μείωση της χοληστερίνης (ατορβαστατίνη, λοβαστατίνη, συμβαστατίνη), η αντιαλλεργική ουσία φεξοφεναδίνη, η νιφεδιπίνη, που μειώνει την πίεση, καθώς και η ανοσοκατασταλτική κυκλοσπορίνη.
Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.