Εκατομμύρια ευρώ κατέβαλε και η χώρα μας για την εισαγωγή φαρμάκου, η αποτελεσματικότητα του οποίου δεν επιβεβαιώνεται από τα νεότερα δεδομένα.
Πρόκειται για το RELYVRIO, της φαρμακευτικής εταιρείας Amylyx Pharmaceuticals, με ένδειξη τη σπάνια νευρολογική νόσο Πλάγια Αμυοτροφική Σσκλήρυνση ή Νόσο του κινητικού Νευρώνα (ALS) Το φάρμακο, κόστους περίπου 12.000 δολαρίων, ερχόταν στην Ελλάδα, με εισαγωγή μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Στην περίπτωση αυτή αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε ημερίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη φαρμακευτική πολιτική.
Το RELYVRIO έλαβε άδεια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το 2022, με βάση αποτελέσματα φάσης ΙΙ, με 137 συμμετέχοντες, καθώς υπήρχε μεγάλη ανάγκη για την αντιμετώπιση των ασθενών, ενώ δεν είχε λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Ωστόσο, νεότερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 664 ασθενείς, έδειξε πως η θεραπεία δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα από το εικονικό φάρμακο (placebo).
Όπως επεσήμανε ο υπουργός, το RELYVRIO συνταγογραφούνταν κατά κόρον στη χώρα μας, παρότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας, καθηγητής Γιώργος Τσιβγούλης, είχε αρθρογραφήσει κατά του φαρμάκου.
«Είμαι εξοργισμένος με τη σπατάλη αυτή και θα δούμε τι θα γίνει με τις ευθύνες των γιατρών που το έχουν συνταγογραφήσει», ανέφερε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι από δω και στο εξής δεν πρόκειται να χορηγούνται φάρμακα με τόση ευκολία, τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ.
Η περίπτωση αυτή αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο συνάντησης στο υπουργείο Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, με τη συμμετοχή του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ και της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, προκειμένου να διακοπεί η χορήγηση της θεραπείας στη χώρα μας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.