Μενού
Ανθυγιεινά φαγητά
Ανθυγιεινά φαγητά | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Εντάξει, οι γιορτές σχεδόν πέρασαν και η βασιλόπιτα θα είναι το τελευταίο αμαρτωλό γλύκισμα της χρονιάς. Από το πρωί της 1ης του Γενάρη όμως, καλά θα κάνετε να κλειδώσετε τα ντουλάπια και το ψυγείο, και να αρχίσετε την αποτοξίνωση.

Σε αυτό θα σας βοηθήσει και η New York Post, που πρόσφατα μοιράστηκε τις συμβουλές διατροφολόγων για το ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε δια ροπάλου, ώστε να μειώσουμε το περιττό λίπος, τη χοληστερίνη, και να μείνουμε σε ασφαλή απόσταση από τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες.

Οι 10 τροφές - φάουλ

Από αυτά τα φαγητά, κάποια είναι πιο διαβόητα, αλλά μερικά είχαν για καιρό «περάσει» ως υγιεινά.

Μπέικον

Ο ορισμός της ένοχης απόλαυσης, το μπέικον προέρχεται από τα πιο λιπαρά μέρη του χοίρου, την παντσέτα, και είναι στην ουσία μία μεγάλη πλάκα από κορεσμένο κοιλιακό λίπος, με λίγο κρεατάκι στο ενδιάμεσο. Σαν να μην έφτανε αυτό, το κρέας του γουρουνιού είναι διατροφικά κατώτερο από από το βόειο, το κοτόπουλο, το ψάρι και άλλα κόκκινα και λευκά κρέατα.

«Το 68% των θερμίδων του μπέικον προέρχεται από λίπος, το ήμισυ των οποίων είναι κορεσμένου τύπου. Κάθε φέτα μπέικον περιέχει σχεδόν 200 χιλιοστόγραμμα νατρίου και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σταματούν σε μία», δήλωσε στο μέσο η ειδικός Bonnie Taub-Dix.

Μπέικον
Μπέικον | Shutterstock

Ροφήματα καφέ

Μπορεί ο σκέτος καφές να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας και να μας γεμίζει με ενέργεια, αλλά τα οφέλη του αρχίζουν να αντισταθμίζονται αρνητικά όταν αρχίζουμε να του προσθέτουμε, ζάχαρη, σιρόπια με γεύσεις και προϊόντα γάλακτος.

Δεν θα πούμε ψέματα, τα ροφήματα καφέ φτάνουν ένα άλλο επίπεδο απόλαυσης, αλλά όπως και όλες οι γλυκές απολαύσεις, μας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. «Αυτά τα μείγματα μπορούν να φτάσουν μέχρι και 81 γραμμάρια ζάχαρης. Αυτή η ποσότητα ζάχαρης ισοδυναμεί με την κατανάλωση δύο κουτιών αναψυκτικού, περίπου 20 κουταλάκια του γλυκού καθαρή ζάχαρη, η οποία μπορεί να ανεβάσει την ινσουλίνη σας και να δημιουργήσει λίπος γύρω από τη μέση σας», τόνισε η ειδικός.

Ροφήματα καφέ
Ροφήματα καφέ | Shutterstock

Σοκολάτα γάλακτος

Η ζάχαρη παραμένει ο βασικός ύποπτος. Όπως και με τον καφέ, το αγνό κακάο περιέχει αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μέταλλα όπως το μαγγάνιο, τα οποία ευνοούν τον οργανισμό. Συγκριτικά όμως, η σοκολάτα γάλακτος περιέχει υπερβολικά πολλά σάκχαρα και λιπαρά, σε σχέση με τα θρεπτικά της συστατικά.

Η ειδικός Amanda Sauceda πρότεινε αντί της σοκολάτας γάλακτος: «Η μαύρη σοκολάτα είναι η αγαπημένη μου και είναι καλύτερη επιλογή καθώς μπορεί να έχει πέντε φορές περισσότερες από τις ενώσεις που προάγουν την υγεία, τις πολυφαινόλες, σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος».

Σοκολάτα γάλακτος
Σοκολάτα γάλακτος | Shutterstock

Μπριζόλα «σενιάν»

Αν και στην Ελλάδα προτιμάμε γενικά το κρέας μας καλοψημένο, τα τελευταία χρόνια η foodie κουλτούρα του διαδικτύου έχει κάνει όλο και πιο δημοφιλή τον τρόπο μαγειρέματος medium/medium rare, όπου η μπριζόλα ψήνεται έτσι ώστε οι ίνες και η αιμογλομπίνη στο εσωτερικό της να μην μαγειρεύονται μέχρι να χάσουν την φυσική τους υφή και χρώμα.

Μπριζόλα
Μπριζόλα | Shutterstock

Αυτός ο τρόπος προετοιμασίας ενέχει κινδύνους, διότι αν κανείς δεν γνωρίζει τη διαδικασία, κινδυνεύει να μην μαγειρέψει επαρκώς το κομμάτι κρέατος. Στην ουσία, η μέτρια προς ωμή μπριζόλα δεν είναι πραγματικά ωμή, καθώς πρέπει να μαγειρεύεται έτσι ώστε το εσωτερικό να φτάσει θερμοκρασίες αποστείρωσης, απλά όχι για πολύ χρόνο.

Μία σωστά μαγειρεμένη meduim rare μπριζόλα δεν είναι επικίνδυνη, αλλά αν την επιχειρήσετε, καλό είναι να τσεκάρετε με ειδικό θερμόμετρο το εσωτερικό της για να βεβαιωθείτε ότι έπιασε ασφαλή θερμοκρασία.

Πρέτζελ

Αυτά τα αλμυρά κουλούρια γερμανικής καταγωγής αποτελούν το τέλειο συνοδευτικό για μία καλή μπύρα, αλλά πολλοί από εμάς τρώμε άκρατα την μικρή τους παραλλαγή που βρίσκεται παντού σε περίπτερα και σούπερ μάρκετ.

Γιατί είναι τόσο ανθυγιεινά; Επειδή συμπληρώνουν όλη τη λίστα. αφού ζυμώνονται μόνο με λευκό αλεύρι, και με μεγάλες ποσότητες αλατιού και ζάχαρης. Άρα έχουμε, καθαρούς υδατάνθρακες, γλουτένη, λιπαρά και νάτριο χωρίς ουσιαστικά καθόλου θρεπτικά συστατικά. Περιοριστείτε μόνο σε μία-δύο μπουκιές μαζί με το ποτό σας.

πρέτζελ
πρέτζελ | Shutterstock

Παγωτό καρύδα

Η καρύδα είναι το «μάννα» των τροπικών. Αυτός ο τεράστιος ξηρός καρπός περιέχει στη σάρκα του και το «γάλα» του όλες τις ανάγκες ενός ανθρώπου σε ενέργεια και ευεργετικά ακόρεστα λιπαρά.

Το παγωτό καρύδας όμως, που υποτιθέμενα βασίζεται στο φυτικό προϊόν, δεν είναι παρά ένας «απατεώνας», αφού περιέχει συνήθως πολλά πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά λόγω των γαλακτοκομικών του και των ζωικών βουτύρων, αλλά και επικίνδυνα συντηρητικά.

Παγωτό καρύδα
Παγωτό καρύδα | Shutterstock

Μορταδέλα

Η αλλιώς, «ο τέλειος τρόπος να κουκουλώσεις ένα έγκλημα». Διατροφικό στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού η μορταδέλα αποτελεί το κατεξοχήν αλλαντικό άλεσης. Κομμάτια κρέατος, κυρίως χοιρινού, μπαίνουν σε ένα εργοστασιακό μύλο, και αλέθονται πολλές φορές με εντόσθια αλλά και σκόνη από κόκκαλα, ενώ «τελειώνονται» με τόνους επί τόνων αλατιού και ζάχαρης, για να είναι εύγευστα και να αντέχουν στη συντήρηση.

Μορταδέλα
Μορταδέλα | Shutterstock

Αυτή είναι η διαδικασία παρασκευής της μορταδέλας, η οποία μόνο με μία φέτα «εκτοξεύει» τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού για έναν ενήλικα, πόσο μάλλον για τα παιδιά. 

«Σε μόλις μία ουγγιά μορταδέλας υπάρχουν συνήθως πάνω από 250 mg νατρίου, και φτιάχνοντας ένα σάντουιτς με τρεις φέτες και δύο φέτες επεξεργασμένο ψωμί εύκολα προσλαμβάνουμε πάνω από 1.000 mg νατρίου σε μία μερίδα», ενημερώνει η διατροφολόγος Elizabeth Shaw.

Αναψυκτικά διαίτης

Τα αναψυκτικά διαίτης φυσικά υπόσχονται σχεδόν ανύπαρκτες θερμίδες, αλλά περιέχουν επίσης γλυκαντικές ουσίες υποκατάστατες της ζάχαρης, όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η ακεσουλφάμη-Κ και η σουκραλόζη.

Αναψυκτικά
Αναψυκτικά | Shutterstock

Αν και στην επιστημονική βιβλιογραφία αυτές οι ουσίες δεν έχουν συνδεθεί άμεσα με επιπλοκές υγείας (για παράδειγμα, η ασπαρτάμη θεωρείται ότι συσχετίζεται με τον καρκίνο, αλλά τόσο όσο τροφές όπως το κόκκινο κρέας, μία αμελητέα σχέση δηλαδή), αλλά από την άλλη δεν υπάρχει ικανός αριθμός ερευνών για να εξακριβωθεί αν είναι ασφαλείς.

Αντικαθιστώντας ένα τέτοιο αναψυκτικό με έναν φυσικό στυμμένο χυμό, ένα τσάι ή και λίγο άγλυκο καφέ μπορεί να γλιτώσετε τα χειρότερα.

Φύτρες μαζικής καλλιέργειας

Οι φύτρες οπωροκηπευτικών, κυρίως των φασολιών, είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και θρεπτικές τους ιδιότητες. Ωστόσο, όσες προέρχονται από μαζικές, βιομηχανικές καλλιέργειες ενδέχεται να περιέχουν ίχνη από χημικά ζιζανιοκτόνα, αλλά και να είναι επιμολυσμένα με παθογόνα λόγω κακής αποθήκευσης και συσκευασίας.

Φύτρες φασολιών
Φύτρες φασολιών | Shutterstock

Ωμά στρείδια

Ακόμα μία τροφή η οποία δεν είναι ανθυγιεινή αν καταναλωθεί φρέσκια. Εκεί όμως βρίσκεται το πρόβλημα. Ιδιαίτερα τα πιάτα με ωμά στρείδια σε εστιατόρια και ταβέρνες μπορεί να περιέχουν οστρακόδερμα τα οποία έχουν αποθηκευτεί για καιρό, εκτός κατάψυξης, έχοντας αναπτύξει βλαπτικά βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση, έως και θάνατο.

Καλό είναι να καταναλώνετε με αυτόν τον τρόπο στρείδια τα οποία γνωρίζετε ότι ψαρεύτηκαν πρόσφατα, και πάντα να τα γαρνίρετε με άφθονο λεμόνι, του οποίου το οξύ μπορεί να σκοτώσει κάποιους μικροοργανισμούς.

Ωμά στρείδια
Ωμά στρείδια | Shutterstock

 

 

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.