Μενού
Μία γυναίκα τρώει γρήγορο φαγητό
Μία γυναίκα τρώει γρήγορο φαγητό | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι διατροφικές αλλαγές που υπέστησαν οι άνθρωποι ως αποτέλεσμα του «μαύρου θανάτου», θα μπορούσαν να είναι ο λόγος για τον οποίο λατρεύουμε το «βρώμικο» φαγητό, σύμφωνα με επιστήμονες.

Αυτές οι αλλαγές προέκυψαν επειδή η πανώλη, που έγινε γνωστή και ως «μαύρος θάνατος», η οποία εξαφάνισε το 60% του πλυθησμού της Ευρώπης το 1300, άλλαξε δραματικά τα βακτήρια που βρέθηκαν στο στόμα μας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Microbiology, όπου επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Penn State ερεύνησαν την ασβεστοποιημένη οδοντική πλάκα από σκελετούς που ανακάλυψαν.

Σύμφωνα με τη NewYorkPost η καθηγήτρια Laura Weyrich και η ομάδα της ανακάλυψαν δόντια 235 ανθρώπων που θάφτηκαν στην Αγγλία και τη Σκωτία από περίπου το 2200 π.Χ. έως το 1835 μ.Χ.

Βρήκαν 954 μικροβιακά είδη βακτηρίων στα δείγματα, με πολλά να ανήκουν στο γένος του στρεπτόκοκκου. Αυτός είναι ένας κοινός τύπος βακτηρίων που ζει στο στόμα των ανθρώπων σήμερα.

Τα βακτήρια που βρέθηκαν στα οδοντικά θραύσματα των σκελετών, φάνηκε επίσης να συνδέονται με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες - πρόσθετα που εμφανίζονται συνήθως στο «βρώμικο» φαγητό.

Η σχέση με την πανώλη

Η πανώλη φαινομενικά πυροδότησε την αναζωπύρωση αυτών των μικροβίων, με τους ιούς να συνδέονται με ασθένειες του ανοσοποιητικού, της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Η ασθένεια προκάλεσε  επώδυνες παθήσεις, όπως πυρετό, εμετό, κόπωση και πρήξιμο.

Ο καθηγητής Weyrich εξήγησε πώς οι άνθρωποι που επέζησαν από την πανώλη στον Μεσαίωνα, ήταν πλουσιότεροι και είχαν υψηλότερα εισοδήματα.

Έτσι, αυτοί οι πολίτες ήταν σε θέση να αντέξουν οικονομικά τα τρόφιμα με υψηλότερες θερμίδες και καλύτερη γεύση, που δεν ήταν διαθέσιμα στους αγρότες και τις μάζες.

«Είναι πιθανό η πανώλη να προκάλεσε αλλαγές στη διατροφή των ανθρώπων που, με τη σειρά τους, επηρέασαν τη σύνθεση των στοματικών μικροβιωμάτων τους. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έδειξε ότι τα μικρόβια στο σώμα μας μπορεί να έχουν επηρεαστεί από πράγματα όπως παλαιότερες πανδημίες», ανέφερε ο καθηγητής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.