Μενού
kausonas
Κέντρο Αθήνας εν μέσω καύσωνα | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Τις δύσκολες ημέρες του καύσωνα, όλοι μας έχουμε ανάγκη να τρώμε τροφές και να πίνουμε πολλά υγρά για να δροσιστούμε. 

Κάτι που δεν θα περίμενε κανείς, είναι πως, εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά που συμβουλεύουν οι ειδικοί να τρώμε για να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη, τα καυτερά και πικάντικα φαγητά ανήκουν στην κατηγορία των τροφών που επίσης κάνουν καλό και προτείνονται για τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι καυτερές και πικάντικες γεύσεις έρχονται από τις γωνιές του πλανήτη με την υψηλότερη θερμοκρασία όπως την Ινδία, την Ταϊλάνδη και το Μεξικό.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε καυτερά φαγητά;

Όπως σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα του yahoo.news, το πικάντικο φαγητό πυροδοτεί αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, από αυξημένο καρδιακό ρυθμό μέχρι την αίσθηση ότι καίει η γλώσσα σας.

Προκαλεί επίσης την εφίδρωση, η οποία είναι ο τρόπος του σώματός σας να δροσιστεί. Ο ιδρώτας στο δέρμα μας εξατμίζεται, αφήνοντάς μας πιο δροσερούς. Οι άνθρωποι δεν έχουμε άλλο τρόπο να μειώσουμε την εσωτερική μας θερμοκρασία.

Τα πικάντικα φαγητά σας κάνουν να ιδρώνετε από το πρόσωπο, το λαιμό, ακόμη και το τριχωτό της κεφαλής σας, τα οποία λειτουργούν κατ' αυτό τον τρόπο ώστε να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο δροσεροί στις ζεστές θερμοκρασίες.

Για τα λίγα λεπτά που νιώθετε ότι το στόμα σας έχει πάρει φωτιά, το σώμα σας ξεκινά τη διαδικασία της ψύξης. Είναι ο ίδιος λόγος που τρέχει η μύτη σας, κάθε φορά που τρώτε καυτερά φαγητά. 

Αν πάντως θέλετε να δροσιστείτε, αλλά δεν αντέχετε να καταναλώσετε μπαχαρικά όπως το κάρυ ή καυτερή σάλτσα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ανανά, αγγούρι ή καρπούζι στο καλοκαιρινό μενού σας.

Αντίθετα, το αλκοόλ και το κόκκινο κρέας, αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση. 

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.