Μενού
Εγκαίνια κλινών ΜΕΘ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας
Εγκαίνια κλινών ΜΕΘ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε επίπεδο ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ το 2023 υπερβαίνοντας τα 3,2 δισ. ευρώ. Για πρώτη χρονιά, ωστόσο, στην πορεία αυτή δεν συνέβαλε το φάρμακο, που παρουσίασε υποχώρηση κατά 8,74%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Bi-Health) – Εισαγωγή Στοιχείων Μονάδων Υγείας» του υπουργείου Υγείας, το σύνολο των δαπανών των νοσοκομείων των επτά Υγειονομικών Υπηρεσιών της χώρας (ΥΠΕ), διαμορφώθηκε το προηγούμενο στα 3.216 εκατ. ευρώ, έναντι 3.082 εκατ. ευρώ το 2022. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τις δαπάνες για υλικά και υπηρεσίες αλλά και για συγκεκριμένες κατηγορίες μισθοδοσίας, (όχι τη βασική).

Δαπάνες για Πρώτες και Βοηθητικές Ύλες

Πέρυσι οι δαπάνες για αγορά Πρώτων και Βοηθητικών Υλών, διαμορφώθηκε στα 2.116 εκατ. ευρώ, έναντι 2.059  εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 2,76%. 

Οι δαπάνες ανά υποκατηγορία διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Φάρμακα: 1,040 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 1.139 εκατ. ευρώ το 2022 (-8,7% 
  • Υγειονομικό υλικό: Υγειονομικό υλικό: 671 εκατ. ευρώ, έναντι 554 εκατ. ευρώ (+ 21,1%) 
  • Ορθοπεδικό υλικό: 127 εκατ. ευρώ, έναντι 105 εκατ. ευρώ (+21%) 
  • Αντιδραστήρια: 198 εκατ. ευρώ, έναντι 193 εκατ. ευρώ (+2,6%) 
  • Λοιπά υλικά: 80 εκατ. ευρώ ,έναντι 68 εκατ. ευρώ ήτοι (+ 17,6%) 

Η σημαντική αύξηση των εξόδων στα νοσοκομεία το 2023, αποδίδεται και στις αυξημένες νοσηλείες οι οποίοι αφορούσαν σε 2,5 εκατομμύρια ασθενείς από 2,4 εκατομμύρια το 2022 (+ 4,2%). Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη χρονιά  τα νοσοκομεία επανήλθαν πλήρως στην κανονικότητα και διαχειρίστηκαν non covid περιστατικά. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι αρκετοί ασθενείς με σοβαρές νόσους προσήλθαν στα νοσοκομεία με καθυστερημένη διάγνωση, συνθήκη που συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος. 

Από την άλλη πλευρά, η μείωση των δαπανών για φάρμακα αποδίδεται στο γεγονός ότι πολλά ακριβά σκευάσματα εντάσσονται πλέον σε κλειστούς ή ανοιχτούς προϋπολογισμούς. Κατά συνέπεια, δεν είναι εμφανές το αρχικό ονομαστικό τους κόστος, αλλά μόνο η νοσοκομειακή τιμή, καθώς έχει προεισπραχθεί  το clawback ως «έκπτωση» που επιτεύχθηκε μετά από διαπραγμάτευση με την αρμόδια Επιτροπή, η οποία είναι εμπιστευτική. 

Οι ενέργειες της Πολιτείας

Προκειμένου να βάλει «φρένο» στις αυξανόμενες δαπάνες των νοσοκομείων, οι οποίες βαίνουν ανοδικά κατά την τελευταία πενταετία, η Πολιτεία έχει προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων. Τον περασμένο Οκτώβριο συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας ομάδα εργασίας, με έργο την εξέταση θεμάτων οικονομικής φύσεως των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών και τη σύνταξη σχετικών προτάσεων/εισηγήσεων. 

Επιπλέον, πρόκειται να εξετάσει όλα τα ζητήματα που θα ανακύψουν για την καλύτερη μετάβαση στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος κοστολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών όλων των νοσοκομείων της Ελλάδας (DRG), το οποίο αναμένεται να συμβάλει στο «νοικοκύρεμα» των οικονομικών τους, καθώς θα αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση των προϋπολογισμών βάσει έργου και όχι βάσει ιστορικών στοιχείων, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα δυνατά «χαρτιά» για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων στα νοσοκομεία παραμένει η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), ως κεντρικός αγοραστής για φάρμακα και αναλώσιμα. Μάλιστα, σύντομα αναμένεται να αναλάβει τη διαχείριση όλων των νοσοκομειακών φαρμάκων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.