Προβληματισμό προκαλεί μία νέα επιστημονική, ιατρική μελέτη που δημοσιεύτηκε σε γνωστό περιοδικό υγείας, το οποίο κάνει λόγο πως τα αντιδιαβητικά φάρμακα, Ozempic και Wegovy, μπορεί να προκαλέσουν στομαχική παράλυση και αυτοκτονικό ιδεασμό.
Υπενθυμίζεται πως τα συγκεκριμένα φάρμακα, τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούνται από αρκετούς ασθενείς για την απώλεια βάρους και διατίθενται, μεταξύ άλλων, και στη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA, που πρόκειται για μία επιδημιολογική μελέτη στην ουσία, διαπιστώθηκε βάσει των νέων δεδομένων, πως το Ozempic και Wegovy ενδεχομένως να οφείλονται για στομαχική παράλυση και αυτοκτονικό ιδεασμό.
Τι έδειξε η μελέτη για το Ozempic
Μέα από τη στομαχική παράλυση, σταματάει οποιαδήποτε κίνηση του φαγητού στο στομάχι, αρά δεν γίνεται κάμια από τις απαραίτητες λειτουργίες για τον οργανισμό. Μεταξύ των συμπτωμάτων, που παρατηρούνται, είναι φυσικά ο εμετός.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η σεμαγλουτίδη και η λιραγλουτίδη που περιέχονται στα δύο φάρμακα πιθανότατα είναι η «ένοχες», καθώς άλλα φάρμακα για τις ίδιες θεραπείες που δεν τις έχουν, δεν προκαλούν αυτά τα προβλήματα.
Παράλληλα, θεωρούν πως θα πρέπει αυτά να αναγράφονται στα φάρμακα ως πιθανές παρενέργειες, ειδικά από τη στιγμή που χρησιμοποιούνται ευρέως και οι άνθρωποι με διαβήτη διατρέχουν έτσι κι αλλιώς υψηλότερο κίνδυνο για παράλυση στομάχου και παγκρεατίτιδα.
Τι αναφέρει καθηγήτρια του ΑΠΘ για την έρευνα
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη, μίλησε για τη νέα μελέτη ενώ συνέστησε την προσοχή σε όλους όσοι έχουν πρότερα ψυχολογικά προβλήματα.
Μιλώντας στο Mega, είπε πως «πρόκειται για μία επιδημιολογική μελέτη όπου κοιτάμε ένα σύνολο ανθρώπων και πώς αυτοί αντιδρούν και τι τους προκάλεσε η χρήση ενός συγκεκριμένου φαρμάκου.
Τα δεδομένα δεν είναι ανησυχητικά εκ πρώτης όψεως και είναι αναμενόμενα όταν έχουμε να κάνουμε με νέα φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούμε υπό νέες συνθήκες, να βρούμε νέα δεδομένα από αυτά που πιστεύαμε πως γνωρίζαμε από τις κλινικές μελέτες.
Κάποια από αυτά τα σκευάσματα έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας ως φάρμακα για το αδυνάτισμα, όχι όλα, όχι όλες οι δοσολογίες και όχι όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν. Γνωρίζουμε από το παρελθόν πως κάποια από τα φάρμακα για το αδυνάτισμα είχαν αποσυρθεί αρκετά γρήγορα από την κυκλοφορία.
Με αυτήν τη λογική δεν είναι κάτι καινοφανές ή πρωτοφανές. Βέβαια, σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα αντιδιαβητικά, που χρησιμοποιούμε για το αδυνάτισμα, η αλήθεια είναι ότι λειτουργούν με αρκετό διαφορετικό τρόπο και θα περίμενε κανείς να μην ευθύνονται για αντίστοιχα φαινόμενα.
Πρέπει να τη λάβουμε υπόψη. Γνωρίζαμε ότι προκαλεί εντερικές αποφράξεις, αλλά τώρα γνωρίζουμε πως προκαλεί και παράλυση στο στομάχι. Θα πρέπει να προσέχουν αυτοί που το έχουν και το έχουν ανάγκη και δεν είναι κατάλληλο, μάλλον, για όσους έχουν προϋπάρχονται ψυχολογικά προβλήματα».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.