Από τα σκευάσματα τα οποία εγκρίνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) περίπου τα μισά έρχονται στην Ελλάδα και από αυτά περίπου τα μισά είναι διαθέσιμα στους ασθενείς χωρίς προσκόμματα.
Μελέτη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), αναφέρει ότι στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί περίπου 90 από τα 168 νέα φάρμακα που πήραν «πράσινο φως» στην ΕΕ μεταξύ των ετών 2018-2021.
Παρότι, στη χώρα μας έχουν εγκριθεί σκευάσματα που αντιστοιχούν στο 54% του συνόλου των εγκεκριμένων στην Ευρώπη φαρμάκων -ποσοστό που υπερβαίνει το μέσο όρο της ΕΕ (45%)- μόνο το 42% αυτών είναι πλήρως αποζημιούμενα. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς έχουν περιορισμένη πρόσβαση, μέσω Ινστιτούτου Έρευνας και Φαρμακευτικής Καινοτομίας (ΙΦΕΤ) και Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ).
Ο χρόνος από την άδεια κυκλοφορίας μέχρι τη διαθεσιμότητα φτάνει στην Ελλάδα σχεδόν τα δύο χρόνια (674 ημέρες), κατατάσσοντας τη χώρα στην 6η θέση από το τέλος, μεταξύ των 27 κρατών-μελών. Μάλιστα, το τελευταίο έτος, ο χρόνος διαθεσιμότητας αυξήθηκε κατά 176 ημέρες.
Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε το ΔΣ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε πρόσφατη εκδήλωση, σχετικά με τις προτεραιότητες και τα αιτήματα του κλάδου προς τη νέα κυβέρνηση.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, ο χρόνος διαθεσιμότητας των φαρμάκων σχετίζεται με τις διαδικασίες της κάθε χώρας, οι οποίες πλέον είναι σημαντικά βελτιωμένες στην Ελλάδα, αλλά και με τη διάθεση των εταιρειών να φέρουν τα φάρμακα σε ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα, λόγω των υπέρογκων υποχρεωτικών επιστροφών.
Σημειώνεται ότι κατά τα τελευταία 5 χρόνια οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας στο κράτος αυξήθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 2,4 δισ. ευρώ το 2021, ενώ για το 2022 εκτιμώνται περί τα 2,9 δισ. ευρώ.
Ταμείο Καινοτομίας: Προετοιμασία για το μέλλον
Αυτή τη στιγμή, 8.000 φάρμακα και θεραπείες, βρίσκονται υπό ανάπτυξη παγκοσμίως, ενώ 9 μεγάλες καινοτομίες αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα και να επιφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς και τις κοινωνίες, σε βάθος δεκαετίας.
Μέσα στην επόμενη 5ετία, αναμένεται να τεθούν προς έγκριση περίπου 1.000 νέα καινοτόμα σκευάσματα, στο κόστος των οποίων -όπως υπογραμμίστηκε- θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν ακόμα και τα πιο ισχυρά συστήματα υγείας. Όπως τονίστηκε, το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι «τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε για να υποδεχθούμε το μέλλον και να διασφαλιστεί η πρόσβαση τον ασθενών σε αυτά τα φάρμακα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία τους;».
Πάντως, μεταξύ των προτεραιοτήτων του ΣΦΕΕ, τις οποίες αναμένεται να παρουσιάσει στην πρώτη συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνεται και η δημιουργία Ταμείου Καινοτομίας, για τη διασφάλιση της δυνατότητας χρηματοδότησης των καινοτόμων θεραπειών που θα έρθουν στη χώρα στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, η σάρωση ορίζοντα για την εκτίμηση των θεραπειών που έρχονται και της καινοτομίας που φέρνουν, μια πρωτοβουλία της απελθούσας κυβέρνησης, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να προετοιμάσει καλύτερα τον ΕΟΠΥΥ για το μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται απαραίτητη η σύσταση ενός Ταμείου Καινοτομίας, το οποίο θα χρηματοδοτεί τις νέες θεραπείες. Ο κλάδος κρίνει ότι πρέπει να προβλεφθεί χωριστή χρηματοδότηση για τα νέα καινοτόμα προϊόντα που έρχονται στο άμεσο μέλλον, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στην καινοτομία αυτή για τους Έλληνες ασθενείς.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.