Τα… ρολά έχουν κατεβάσει εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά εργαστήρια της Περιφέρειας από χθες, Τετάρτη (8/5), δηλώνοντας έμπρακτα την απόγνωσή τους για τις περικοπές που υφίστανται τα εισοδήματά τους μέσω του clawback, όταν οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις υπερβαίνουν τον αντίστοιχο προϋπολογισμό.
Οι πόρτες τους θα παραμείνουν «κλειστές» μέχρι και την Παρασκευή (10/5), σε μια έσχατη προσπάθεια να ακουστεί η κραυγή αγωνίας τους για την επιβίωσή τους. Η αντίδραση αφορά σε 1.400 εργαστήρια (βιοπαθολογικά, μικροβιολογικά και ορισμένα ακτινολογικά) όλης της Ελλάδας, πλην της Αττικής και του Πειραιά, και όπως μεταφέρουν πηγές από τον κλάδο, η συμμετοχή αγγίζει το 85%. Αυτή είναι η πρώτη από τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι 6 περιφερειακές ενώσεις και σύνδεσμοι εργαστηριακών γιατρών, με περιορισμό της λειτουργίας των εργαστηρίων, το επόμενο διάστημα.
Εκπρόσωποί τους τονίζουν ότι οι πρωτοφανείς, για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα περικοπές αποζημίωσης (clawback μαζί με το rebate), υπερβαίνουν πλέον το 60%, ωθώντας στο χείλος του γκρεμού τους παρόχους. Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται τα τελευταία 12 χρόνια και πλέον «μεταφράζονται» σε τραγική έλλειψη ρευστότητας των εργαστηρίων, αδυναμία πληρωμής προμηθευτών και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) επισημαίνει ότι εδώ και μία δεκαετία έχουν κατατεθεί προτάσεις για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων και την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης, που αυξάνουν τις δαπάνες, κατά συνέπεια και το clawback, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ουσιαστική εφαρμογή Πρωτοκόλλων ορθής άσκησης της Ιατρικής.
Στο 1,6 δισ. ευρώ το χρέος
Οι εργαστηριακοί κάνουν λόγο για «μεγάλη οικονομική εξαθλίωση», καθώς όπως τονίζουν, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια εφαρμογής του clawback, τα χρέη είναι συσσωρευμένα και οι τιμές των εξετάσεων καθηλωμένες από το 1991, ενώ όλα τα είδη τα οποία προμηθεύονται προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, έχουν υποστεί αύξηση της τάξεως του 350%. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το χρέος που καλούνται να διαχειριστούν όλα τα εργαστήρια της χώρας, αυτή τη στιγμή, προσεγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ.
Επί του θέματος έχει τοποθετηθεί και η Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων Ιατρών (CPME), που εκπροσωπεί τους εθνικούς συλλόγους σε όλη την Ευρώπη, εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.
«Η CPME ενημερώθηκε για τις ανησυχητικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ως προς την αμοιβή των ιατρικών υπηρεσιών, οι οποίες περιλαμβάνουν το clawback και το υποχρεωτικό rebate, όπως αναφέρθηκαν από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Επισημαίνουμε ότι οι γιατροί δικαιούνται δίκαιη, επαρκή και προβλέψιμη αμοιβή. Τα παραπάνω, περιλαμβάνουν αμοιβή για τις παρασχεθείσες ιατρικές υπηρεσίες, πέραν του κόστους της εξέτασης, π.χ. για τα χρησιμοποιούμενα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Οι αυθαίρετες μεταρρυθμίσεις στην αποζημίωση, χωρίς διαβούλευση με την ιατρική κοινότητα, δεν είναι αποδεκτές», αναφέρει η Επιτροπή σε σχετική δήλωση. Και προσθέτει:
«Η δίκαιη αμοιβή είναι ένα από τα στοιχεία των συνθηκών εργασίας μεταξύ πολλών άλλων, που διασφαλίζουν ότι το ιατρικό επάγγελμα παραμένει ελκυστικό. Σε περιόδους έλλειψης υγειονομικού προσωπικού, είναι προς το κοινωνικό συμφέρον να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο σύστημα υγείας με τη διαφύλαξη των ιατρικών υπηρεσιών. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για επενδύσεις στην υγεία, ώστε να προστατέψουν τη βιωσιμότητα της υψηλής ποιότητας περίθαλψης των ασθενών».
Τα αιτήματα του κλάδου
Οι βασικές διεκδικήσεις του εργαστηριακού κλάδου περιλαμβάνουν:
- Καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το Κράτος, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση, στο ύψος του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.
- Λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.
- Παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, κατά 50%.
- Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.
«Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην Π.Φ.Υ. από πλευράς της Πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και τους επιστήμονες που παρέχουν έργο», αναφέρουν ο ΠΙΣ και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), οι οποίοι με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου καλύπτουν απόλυτα τις κινητοποιήσεις των περιφερειακών ενώσεων εργαστηριακών γιατρών και καλούν την Πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης.
«Η πολιτεία μετακυλύει 12 χρόνια, το κόστος της ασφάλισης των πολιτών στους ιατρούς της χώρας, αδιαφορώντας για τις αντισυνταγματικές πρακτικές και τις δυσμενείς συνέπειες του καταχρηστικού αυτού μέτρου», αναφέρει ο από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας (ΙΣΠ).
«Τα εργαστήρια της γειτονιάς “σβήνουν”, οι ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες διάγνωσης της χώρας χρεοκοπούν και τα Δημόσια Νοσοκομεία αδειάζουν από νέους ειδικευόμενους ιατρούς βιοπαθολογίας, ακτινολογίας, πυρηνικής ιατρικής, κυτταρολογίας και παθολογικής ανατομικής», προσθέτει, τονίζοντας ότι η συνθήκη αυτή αποτελεί ένα «καίριο χτύπημα» στη διάγνωση των ασθενειών (ειδικά του καρκίνου), τον προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού και στη δημόσια υγεία της χώρας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.