Αν και δεν είναι εύκολο να βγάλει κάποιος το αλάτι από τη διατροφή του, η τακτική αυτή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20%, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα με λιγότερη κατανάλωση αλατιού είχαν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής. Σύμφωνα με τον Guardian, η συγκεκριμένη πάθηση αυξήθηκε κατά 50% στο Ηνωμένο Βασίλειο τη τελευταία δεκαετία.
Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί ακανόνιστο και γρήγορο καρδιακό παλμό καθώς και ζάλη, δύσπνοια και κόπωση. Τα άτομα με την πάθηση έχουν και περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η έρευνα
Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζονται στο Άμστερνταμ στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που είναι το μεγαλύτερο συνέδριο για την καρδιά στον κόσμο. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα πάνω από 500 χιλιάδων ατόμων ηλικίας 40 έως και 70 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2006 μέχρι το 2010.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το πόσο συχνά αλατίζουν τα γεύματα τους και μετά παρατηρήθηκε πως τους επηρέασε το αλάτι σε διάστημα 11 ετών. Τα άτομα που δεν αλάτιζαν τα φαγητά τους σε σχέση με αυτά που το έκαναν είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κολπική μαρμαρυγή, ενώ εκείνοι που έβαζαν αλάτι μερικές φορές στο γεύμα τους είχαν 15% πιθανότητες.
Η μελέτη έδειξε ότι ακόμη και εκείνοι που αλλάζουν τη διατροφή τους από το να προσθέτουν πάντα αλάτι στο «συνήθως», θα μπορούσαν να δουν μεγάλη διαφορά στον κίνδυνο. Εκείνοι που το έκαναν «συνήθως» είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με εκείνους που το έκαναν «πάντα».
Ο καθηγητής Τζέιμς Λέιπερ του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς είπε: «Καλύτερα να μην τρώμε περισσότερο από 6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού».
Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.