Μενού
embolio
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Θέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι τη διενέργεια εμβολιασμών έναντι της covid-19 στα 10.500 φαρμακεία της χώρας. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να εντάξει τα φαρμακεία στην εμβολιαστική εκστρατεία για τον κορονοϊό, μία κίνηση που στόχο έχει την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, αφενός μέσω της απλοποίησης της διαδικασίας, αφετέρου μέσω της ενημέρωσης για την αξία του εμβολιασμού.

Οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές ότι ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, μία συνθήκη που απαιτεί ετήσιο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, όπως συμβαίνει και με τη εποχική γρίπη. Ωστόσο, ο κορονοϊός δεν έχει την εποχικότητα της γρίπης, καθώς όπως έχει φανεί και στο παρελθόν, είναι δυνατό να κάνει «κύματα» ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές, ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19 κατά την φετινή περίοδο είναι ικανοποιητικός, εντούτοις υπάρχει ανάγκη για ευρύτερη κάλυψη των ευπαθών ομάδων, εφόσον εξακολουθούν να νοσηλεύονται ασθενείς στις ΜΕΘ, να διασωληνώνονται και να χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.

Ήδη 14 ευρωπαϊκές χώρες διενεργούν εμβολιασμούς έναντι της covid-19 στα φαρμακεία και το υπουργείο εξετάζει μελέτη σχετικά με τα πρωτόκολλά τους, ούτως ώστε να ακολουθήσει δοκιμασμένα μοντέλα. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος με γιατρούς και φαρμακοποιούς, προκειμένου να καθοριστεί η διαδικασία εκπαίδευσης των φαρμακοποιών και τα πρωτόκολλα ασφαλείας.  Στη συνέχεια, αφού δώσει την έγκρισή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, θα ξεκινήσει η ένταξη των φαρμακείων στο εμβολιαστικό δίκτυο καθώς και μια νέα καμπάνια. Πηγές από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) εκτιμούν ότι τα φαρμακεία θα είναι έτοιμα προς ένταξη περί τα μέσα Φεβρουαρίου

Η διαδικασία

Όπως είναι ήδη γνωστό, το φιαλίδιο του νέου μονοδύναμου εμβολίου XBB.1.5. (mRNA Pfizer/BioΝTech) περιέχει 5 δόσεις, οι οποίες πρέπει να χορηγηθούν όλες εντός 12 ωρών. Αυτό σημαίνει ότι τα ραντεβού θα πρέπει να προγραμματίζονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να μη χάνονται δόσεις. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες από τους κύκλους των φαρμακοποιών, οι πολίτες θα δηλώνουν την πρόθεσή τους για εμβολιασμό, οι φαρμακοποιοί θα «γκρουπάρουν» τα ραντεβού και, στη συνέχεια, θα τούς ενημερώνουν σχετικά με την ημέρα που θα είναι σε θέση να τους χορηγήσουν το εμβόλιο.

Όσον αφορά στην αμοιβή, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας σε πρόσφατη συνέντευξή του, η αρχική σκέψη είναι να θα διατηρηθούν όλα τα κανάλια εμβολιασμού σε όλες τις δημόσιες δομές δωρεάν, ενώ όταν το εμβόλιο χορηγείται σε ιατρείο ή φαρμακείο, να μπορεί ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός να ζητά ένα ποσό, με πλαφόν τα πέντε ευρώ.
Σημειώνεται ότι η σύμβαση για εκτέλεση εμβολιασμών σε ιδιωτικά ιατρεία και δομές Π.Φ.Υ. με αποζημίωση από το κράτος, έληξε στις 31/12/2023 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε.

Αντίθετοι οι γιατροί

Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στα φαρμακεία δεν βρίσκει σύμφωνη την ιατρική κοινότητα. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η κουλτούρα εμβολιασμού που οδηγεί στη διαρκή, έγκαιρη και συνεπή εμβολιαστική κάλυψη, καλλιεργείται κυρίως μέσω της σχέσης εμπιστοσύνης ιατρού -ασθενούς».

Ο ΠΙΣ εκτιμά ότι οι σκέψεις που εκφράστηκαν δημοσίως για διενέργεια των εμβολιασμών αυτών, χωρίς τη συμμετοχή του ιατρικού κόσμου και επ’ αμοιβή, ενώ -όπως τονίζει- μέχρι τώρα διενεργούνται με μηδενική οικονομική επιβάρυνση για τους εμβολιαζόμενους, θα φέρουν αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα, εφόσον υλοποιηθούν.

«Και μόνο οι προϋποθέσεις “εκπαίδευσης” προ της διενέργειας εμβολιασμών στα φαρμακεία και νομοθετικής ρύθμισης θα επιδράσουν αρνητικά, καθώς καθίσταται σαφές ότι “οι νέοι επί της σκηνής χρήζουν πρόβα”, για καθήκοντα που δεν προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους και περιλαμβάνουν την εκτίμηση των ασθενών και την αντιμετώπιση τυχόν ατυχών συμβαμάτων», αναφέρει ο ΠΙΣ. Και προσθέτει: «Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας οι μόνοι εμβολιασμοί που διενεργούνται απρόσκοπτα και επιτυχώς, ως προς την ευρύτητα και την έγκαιρη διενέργεια, είναι όσοι βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη των ιατρών».

Τα επιχειρήματα των φαρμακοποιών

Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, επισημαίνει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την προσφυγή των γιατρών για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία, θεωρώντας ότι ορθώς διευρύνεται ο κύκλος των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι διενεργούν τον εμβολιασμό και ότι «οι φαρμακοποιοί έχουν τα αναγκαία επιστημονικά προσόντα για την ορθή και αποτελεσματική επιτέλεση της οικείας αποστολής τους, διασφαλίζοντας την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Ο κ. Βαλτάς υπογραμμίζει ότι έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί μέσω των φαρμακείων στην Ευρώπη, καθώς εδώ και 3 χρόνια οι ευρωπαϊκές χώρες «βλέποντας την αναγκαιότητα μαζικότερων εμβολιασμών, απευθύνθηκαν στο δίκτυο των φαρμακείων».

Παράλληλα, τονίζει ότι τα φαρμακεία διαθέτουν ήδη υποχρεωτικά, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους, τον απαραίτητο εξοπλισμό και την υποδομή για την παραλαβή και αποθήκευση των εμβολίων.

Όσον αφορά στο θέμα των πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων στο φαρμακείο, εξαιτίας του εμβολιασμού αναφέρει τα εξής: «Πρώτον οι ίδιες πιθανότητες εμφάνισής τους, ισχύουν και για τα αντιγριπικά εμβόλια και η μέχρι σήμερα εμπειρία με τη διενέργειά τους δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Στην σχεδόν απίθανη περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα του COVID εμβολιασμού. Σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς αποκλείονται τα άτομα με αλλεργία ή αυτά που εμφάνισαν ανεπιθύμητα συμπτώματα σε προηγούμενο εμβολιασμό. Στην μηδενική σχεδόν περίπτωση που συμβεί κάτι ανεπιθύμητο, ακολουθείται η διαδικασία που περιλαμβάνει από απλά μέτρα (παρακολούθηση της αρτηριακής υπέρτασης και της αναπνευστικής λειτουργίας) μέχρι και τη χορήγηση αδρεναλίνης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.