Μενού
Θυροειδής
Θυροειδής | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αν και η έκθεση σε ουσίες υπερ- και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) είναι ένας δυνητικός παράγοντας στην αυξανόμενη τάση καρκίνου του θυρεοειδούς, περιορισμένες μελέτες έχουν διερευνήσει τη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε PFAS και του καρκίνου του θυρεοειδούς στους ανθρώπινους πληθυσμούς. Νέα μελέτη συνδέει το καρκίνο του θυρεοειδούς με τα παντοτινά χημικά (PFAS).

Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιούμαι καθημερινά, όπως αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, ρούχα που είναι ανθεκτικά στο νερό, υφάσματα ανθεκτικά στους λεκέδες και άλλα προϊόντα που αντιστέκονται στο λάδι και το νερό. 

Οι επιστήμονες έκαναν έρευνα στις συσχετίσεις μεταξύ των επιπέδων του PFAS στο πλάσμα και της διάγνωσης του καρκίνου του θυρεοειδούς χρησιμοποιώντας μια μελέτη περιπτώσεων ελέγχου σε ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς και δείγματα πλάσματος που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια αλλά και πριν από τη διάγνωση της ασθένειας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 88 άτομα με καρκίνο του θυρεοειδούς και 88 που δεν είχαν την ασθένεια.

Η ανάλυση μιας υποομάδας 31 ατόμων με την ασθένεια έδειξε τη συσχέτιση της με τα χημικά PFAS, όπως του διακλαδισμένου υπερφοροολτανοσολφονικού οξέος, του υπερφθορονονανοικού οξέος, του υπερφθοροοκτυλοφωσφονικού οξέος και του γραμμικού υπερφθοροεξανοσουλφονικού οξέους. 

Οι ερευνητές εξέτασαν την έκθεση σε συνολικά οκτώ χημικές ουσίες PFAS μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Τι λένε οι επιστήμονες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

«Με τη σημαντική αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες, θέλαμε να αναλύσουμε τους πιθανούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να είναι η αιτία αυτής της αύξησης» δήλωσε η Maaike van Gerwen, καθηγήτρια και διευθυντής έρευνας στο τμήμα ωτορινολαρυγγολογίας/χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου στο Icahn School of Medicine του Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη. 

«Αυτό μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το PFAS… μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να εξηγεί την άνοδο του καρκίνου του θυρεοειδούς και είναι ένας τομέας που θα πρέπει να συνεχίσουμε να μελετάμε περαιτέρω. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη ανθρώπινη μελέτη που ανακάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε ορισμένα PFAS και του κινδύνου διάγνωσης καρκίνου του θυρεοειδούς. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για την κρίση υγείας του PFAS, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αφαίρεσης/μείωσης του PFAS από πιθανές οδούς έκθεσης».

Η Nicole Deziel, ερευνήτρια στο Κέντρο Καρκίνου του Yale και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale στο Κονέκτικατ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε στο Medical News Today ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά για δύο λόγους.

«Πρώτον, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη κακοήθεια και τα αίτια του δεν είναι πολύ γνωστά. Δεύτερον, το PFAS και άλλες χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα έχουν συνδεθεί με μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, αλλά οι σχέσεις τους με τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι λιγότερο γνωστές».

Ο Ammar Sukari, ογκολόγος και μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας Θωρακικής Ογκολογίας στο Ινστιτούτο Καρκίνου Barbara Ann Karmanos στο Ντιτρόιτ, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι τα ευρήματα της έρευνας δεν του προκαλούν έκπληξη.

«Είναι γνωστό ότι τα PFAS αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνους των νεφρών και των όρχεων εκτός από πολλές άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Τα PFAS είναι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι χημικές ουσίες έχουν αντίκτυπο στους αδένες του σώματος που παράγουν ορμόνες, συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς αδένα», είπε.

«Από προηγούμενες μελέτες, είναι γνωστό ότι το PFAS επηρεάζει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Υπάρχουν κάποιες υποθέσεις σχετικά με το γιατί το PFAS μπορεί να προκαλέσει ή να προάγει τον καρκίνο, ωστόσο ο ακριβής μηχανισμός είναι ακόμα άγνωστος» συνέχισε.

Η έκθεση στο PFAS μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα ή τη δράση των θυρεοειδικών ορμονών, οδηγώντας σε δυσλειτουργία ή ασθένεια του θυρεοειδούς.

«Το PFAS μπορεί να συσσωρευτεί στον θυρεοειδή αδένα και να επηρεάσει τη δομή και τη λειτουργία του. Μελέτες έχουν δείξει ότι το PFAS μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, φλεγμονή, κυτταρικό θάνατο και βλάβη του DNA στον θυρεοειδή ιστό, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς».

Το PFAS μπορεί επίσης να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να επηρεάσει την ικανότητά του να καταπολεμά λοιμώξεις και όγκους, είπε ο Sukari.

«Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι η έκθεση σε PFAS μπορεί να βλάψει την ανοσολογική επιτήρηση των καρκινικών κυττάρων του θυρεοειδούς, επιτρέποντάς τους να διαφεύγουν από την ανίχνευση και την εξάλειψη από το ανοσοποιητικό σύστημα», πρόσθεσε.

Η Lauren Petrick που συμμετείχε στη μελέτη και είναι αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Όρος Σινά, είπε ότι τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη μείωσης και τελικά εξάλειψης της έκθεσης σε PFAS.

«Σήμερα, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε το PFAS στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα φέρουν την επίγνωση της σοβαρότητας αυτών των για πάντα χημικών ουσιών. Ο καθένας θα πρέπει να συζητήσει την έκθεσή του στο PFAS με τον θεράποντα ιατρό του για να προσδιορίσει τον κίνδυνο και να υποβληθεί σε έλεγχο εάν χρειάζεται. Επιπλέον, χρειαζόμαστε συνεχείς αλλαγές στον κλάδο για να εξαλείψουμε εντελώς το PFAS».

Ο Toby Astil, διευθυντής περιβάλλοντος και ασφάλειας τροφίμων στη χρωματογραφία και τη φασματομετρία μάζας στο εργαστήριο χημικών δοκιμών Thermo Fisher Scientific, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε: «χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες σε πυροσβεστικούς αφρούς, τρόφιμα, συσκευασία και καταναλωτικά προϊόντα, και επειδή αυτές οι ενώσεις δεν διασπώνται, παραμένουν στο περιβάλλον μας για πάντα. Η ευρεία χρήση τους οδήγησε στην επικράτηση του PFAS που έχει καταστήσει πιο δύσκολο να αποφευχθεί σε όλη την καθημερινή μας ζωή».

«Ευτυχώς, η κατανόησή μας για το PFAS και τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία βελτιώνεται. Ελπίζω ότι περισσότερες από αυτές τις μελέτες θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται με ευρύτερα πεδία για να διαμορφώσουν τα συμφραζόμενα του αντίκτυπου του PFAS. Χρειάζεται ιδιαίτερα να παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο οι ενώσεις PFAS μεταφέρονται στα οικοσυστήματά μας, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να περιορίσουμε καλύτερα τις επιβλαβείς συνέπειές τους».

Ο Deziel είπε ότι υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να μειωθεί η έκθεση στο PFAS.

«Εάν ζείτε σε μια περιοχή που έχει υποστεί μόλυνση του πόσιμου νερού, τα φίλτρα που έχουν ενεργό άνθρακα ή που χρησιμοποιούν αντίστροφη όσμωση μπορεί να είναι αποτελεσματικά. Μπορεί κανείς επίσης να μειώσει ή να περιορίσει τη χρήση άλλων πηγών, όπως αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, συσκευασίες τροφίμων που αντιστέκονται στα λίπη, όπως σακούλες ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων, περιτυλίγματα φαστ φουντ, και περιορίζοντας τη χρήση προϊόντων όπως ρούχα που έχουν θεραπείες ανθεκτικές στους λεκέδες».

Η Van Gerwen είπε ότι η ομάδα μελέτης της εξετάζει επίσης εκατοντάδες άλλες χημικές ουσίες και μεταβολίτες για να δει εάν άλλες σχετίζονται με τον καρκίνο του θυρεοειδούς.«Ενδιαφερόμαστε επίσης να διερευνήσουμε περαιτέρω τον αντίκτυπο της έκθεσης σε PFAS στον καρκίνο του θυρεοειδούς και στην επιθετικότητα του καρκίνου του θυρεοειδούς σε πληθυσμό με υψηλή έκθεση σε PFAS, για παράδειγμα ο στρατός των ΗΠΑ», είπε.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.