Μενού
Καυτό ρόφημα
Καυτό ρόφημα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μία συνήθεια που πολλοί από εμάς έχουμε τον χειμώνα μπορεί να ενέχει τεράστιο κίνδυνο για την υγεία μας.

Τι καλύτερο από ένα «τεμπέλικο» απόγευμα στον καναπέ μας, με μία κουβέρτα στα πόδια μας και ένα καυτό ποτήρι καφέ, τσάι ή σοκολάτας για να μας ζεστάνει; Κι όμως, ειδικοί προειδοποιούν μέσω της Daily Express πώς τα υπερβολικά καυτά ροφήματα μπορούν να εκτοξεύσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.

Είναι δελεαστικό να πιείτε την πρώτη γουλιά αμέσως μόλις η γλώσσα σας αντέχει τη θερμότητα, αλλά θα πρέπει να περιμένετε πριν «κατεβάσετε» το αγαπημένο σας ρόφημα, κατά τις ενδείξεις της ειδικού Deborah Lee.

Η Δρ. Lee έχει προειδοποιήσει ότι το να πίνουμε οποιοδήποτε ρόφημα όταν είναι πολύ ζεστό μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τον οισοφάγο μας. «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ζεστού τσαγιού αυξάνει τον κίνδυνο οισοφαγικού καρκίνου».

Η ειδικός εξήγησε: «Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η κατανάλωση ζεστών υγρών όπως το ζεστό τσάι θα μπορούσε να κάψει το ενδοθήλιο του οισοφάγου (προστατευτικά κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό του) προκαλώντας βλάβες και φλεγμονές οι οποίες τελικά γίνονται κακοήθεις.

Τι λέει η έρευνα

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, προειδοποιεί ότι τα ζεστά ροφήματα θα μπορούσαν σχεδόν να τριπλασιάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο  του οισοφάγου. Ερευνώντας περισσότερους από 500.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε σε άτομα που ήταν πιο πιθανό να πίνουν καφέ και τσάι.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, ενώ ορισμένα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αυτό σχετίζεται με επίδραση της θερμοκρασίας.

Ο απλός τρόπος πρόληψης

Η ειδικός επεσήμανε για άλλη μία σχετική έρευνα: «Σε μια βιβλιογραφική επισκόπηση και μετα-ανάλυση 23 επιδημιολογικών μελετών το 2022, ο κίνδυνος καρκινώματος του οισοφάγου αυξήθηκε κατά 79% σε όσους έπιναν τακτικά ζεστό τσάι σε θερμοκρασίες περίπου 65 βαθμών Κελσίου».

Αν και τα αποτελέσματα των ερευνών επιδέχονται κριτικής και δεν είναι απόλυτα, η ειδικός συνέστησε να περιμένουμε μόλις ένα με δύο λεπτά κάθε φορά που φτιάχνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα.

Η θερμοκρασία του υγρού μπορεί να πέσει από τους 80 βαθμούς τη στιγμή που βγαίνει από το μπρίκι ή τον βραστήρα, στους 60 βαθμούς σε λιγότερο από δύο λεπτά, μειώνοντας δραστικά τον κίνδυνο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.