Μενού
Νοσοκομείο
Νοσοκομείο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το πράσινο τσάι δεν είναι τυχαία ευρέως διαδεδομένο και καταναλώνετε καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ωστόσο, είναι όντως υγιεινό; Πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά;

Ας δούμε την επίδραση του στον οργανισμό μας από την επιστημονική πλευρά. 

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού 

Το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματός έναντι του τραυματισμού και της μόλυνσης. Η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής, ενώ η παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να γίνει χρόνια και να συσσωρευτεί σε όλο το σώμα, οδηγώντας δυνητικά σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και καρκίνο. 

Ένα φλιτζάνι ζεστό πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση της φλεγμονής, καθώς έχει ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτική επίδραση. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν επιπλέον σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 

Μια μελέτη του 2022 που διεξήχθη σε 40 συμμετέχοντες στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, τη φλεγμονή και τη διαπερατότητα του εντέρου τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

Το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου: Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει την L-θεανίνη, η οποία είναι ένα αμινοξύ που βοηθάει τη μνήμη και μειώνει το άγχος.

Σε μελέτη του 2012 δόθηκαν 100 χιλιοστόγραμμα L-θεανίνη στους συμμετέχοντες και αποδείχτηκε ότι έκαναν λιγότερα λάθη σε μια εργασία, ενώ τα άτομα που δεν είχαν δεχτεί το αμινοξύ έκαναν περισσότερα λάθη.

Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου και της χοληστερόλης

Το πράσινο τσάι βοηθάει στην αποφυγή καρδιακών παθήσεων καθώς βελτιώνει τη χοληστερόλη. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συμβάλλοντας στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Μια μελέτη του 2018 έδειξε πως το πράσινο τσάι μπορεί και επιβραδύνει τη φυσική μείωση της λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας (HDL), η οποία συχνά αναφέρεται ως «καλή» χοληστερόλη, καθώς το άτομο γερνάει.

Μπορεί επίσης να μειώσει λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), η οποία είναι γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι οι κατεχίνες (ένας τύπος αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στο πράσινο τσάι) μπορεί να είναι υπεύθυνες για αυτό το αποτέλεσμα μείωσης της χοληστερόλης.  

Βοηθάει στην πέψη

Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλούν οι γαστρεντερικές διαταραχές. Μελέτη έδειξε πως 10 εθελοντές που δεν έπιναν τακτικά πράσινο τσάι ξεκίνησαν να πίνουν για 10 ημέρες και μετά σταμάτησαν για μια εβδομάδα. 

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η αναλογία των Bifidobacteria (ένας τύπος καλών βακτηρίων στο έντερο) αυξήθηκε ανάλογα με την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει να λειτουργήσει ως προβιοτικό και να βελτιώσει το περιβάλλον του παχέος εντέρου.

Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου

Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες που προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη ή θάνατο των κυττάρων, γεγονός που μπορεί τελικά να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Μελέτη το 2019 έδειξε πως τα άτομα που καταναλώνουν πράσινο τσάι έχουν 17% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. 

Τα αρνητικά της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού

Το τσάι είναι μια ιδανική επιλογή ροφήματος και μπορεί να αντικαταστήσει τα αναψυκτικά. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση δεν είναι καλή για την υγεία, καθώς περιέχει τανίνες που μπορούν να οδηγήσουν στην ανεπάρκεια σιδήρου. Οι τανίνες μπορούν να συνδεθούν με το σίδηρο και να εμποδίσουν την απορρόφησή του από τον πεπτικό σωλήνα.  

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, επομένως η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος, ανησυχία, προβλήματα ύπνου και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. 

Σύμφωνα με την Eating Well, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αναφέρει τα 400 χιλιοστόγραμμα (περίπου 10 φλιτζάνια τσαγιού) ως την ανώτατη ποσότητα καφεΐνης για έναν ενήλικα την ημέρα. 

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού δεν λειτουργούν σωστά όταν προστίθεται υπερβολικό μέλι ή ζάχαρη. 

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.