Τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη ημέρα στις πλημμυρισμένες περιοχές, απόρροια της κακοκαιρίας Daniel που πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας, κρούουν οι ειδικοί.
Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Ντελέζος, καθηγητής υγιεινής στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο πως στις εν λόγω περιοχές υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης μόλυνσης από λεπτόσπειρα. Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, καθώς τα άτομα που έρχονται σε «άμεση επαφή με το νερό της πλημμύρας, που ενδεχομένως παρασέρνει πτώματα ή ούρα ζώων, ή ξενιστών ζώων όπως τα τρωκτικά, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν από το βακτήριο τηςλεπτόσπειρας.
Συνεχίζοντας, διευκρινίζει τι ακριβώς είναι η λεπτοσπείρωση και υπογραμμίζει πως «σχετίζεται με καταστροφές από πλημμύρες». Μάλιστα, αναδεικνύει τα κύρια συμπτώματα, που προκαλεί και αναφέρει πως τα «περισσότερα κρούσματα στον άνρθωπο σχετίζονται με έκθεση σε μολυσμένο νερό».
Η ανάρτησή του:
«Οι νέες κλιματικές συνθήκες μας αναγκάζουν να θυμηθούμε γνώσεις για την υγιεινή των πλημμυρισμένων περιοχών .
Τα άτομα που έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό της πλημμύρας που ενδεχομένως παρασέρνει πτώματα ή ούρα ζώων , ή ξενιστών ζώων (τρωκτικά) , διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν από το βακτήριο της λεπτόσπειρας.
Η λεπτοσπείρωση είναι μια βακτηριακή ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω άμεσης επαφής με ξενιστές ζώων, ή μέσω περιβάλλοντος μολυσμένου από ούρα ζώων. Αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μια σημαντική μόλυνση που σχετίζεται με καταστροφές από πλημμύρες.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, ρίγη, κόκκινα μάτια, κοιλιακό άλγος, ίκτερο, έμετο, διάρροια και μερικές φορές εξάνθημα
Τα περισσότερα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στον άνθρωπο σχετίζονται με έκθεση σε μολυσμένο νερό. Τα περισσότερα περιστατικά σημειώνονται τις θερμές και υγρές ημέρες στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου σε περιοχές της υπαίθρου καθώς ο μικροοργανισμός επιβιώνει στα ποτάμια, στις λίμνες και στα ρυάκια.
Οι πλημμύρες έχουν συσχετιστεί με εμφάνιση της νόσου καθώς η βροχή προκαλεί ανύψωση της στάθμης του νερού και κορεσμό του χώματος σε αυτό, εμποδίζει την εξάτμιση του νερού από το χώμα και παρατείνει την επιβίωση των βακτηριδίων στο νερό της επιφάνειας του εδάφους.
Η περίοδος επώασης της ασθένειας, δηλαδή η περίοδος από τη μόλυνση μέχρι την εκδήλωση των κλινικών συμπτωμάτων, είναι 2 ημέρες ως 4 εβδομάδες.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ:
1ον ) μετά τον καθαρισμό πλημμυρισμένων χώρων πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας.
2ον)Αν εμφανιστούν τα συμπτώματα που αναφέραμε λίγες ημέρες μετά την επαφή με πλημμυρισμένα νερά ,δεν τα μεταφράζουμε ως απλό κρύωμα ,αλλά πηγαίνουμε αμέσως στο γιατρό».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.