Μετά τα κρούσματα ιλαράς που έχουν καταγραφεί σε αρκετές περιοχές της Ευρώπη, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023, αναφέρθηκαν περισσότερα από 30.000 κρούσματα ιλαράς σε 40 από τα 53 κράτη της γηραιάς ηπείρου, εκ των οποίων 2 στα 5 ήταν παιδιά ηλικίας 1-4 ετών και 1 στα 5 ενήλικες 20 ετών και άνω.
Να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 21.000 νοσηλείες και 5 θάνατοι.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις.
Πάντως, πολλά ανεμβολίαστα άτομα εντοπίζονται κυρίως σε τρεις περιοχές της χώρας: στη Δυτική Ελλάδα, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Παγώνη: Τι είπε για την ιλαρά
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εμφανίστηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» και τόνισε ότι ο κίνδυνος της έξαρσης οφείλεται στους ανεμβολίαστους.
«Η ιλαρά ειδικά στο εξωτερικό είναι σε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά, υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και εδώ στην Ελλάδα ευτυχώς έχουμε φτάσει στην ανοσία σχεδόν στο 89,9% αλλά πρέπει να περάσουμε το 95%. Αυτό έχει συμβεί όπως εξήγησε και ο ΠΟΥ επειδή στο διάστημα της πανδημίας ή έκαναν μία δόση ιλαράς ή δεν έκαναν καθόλου», τόνισε.
Ιλαρά: Τα συμπτώματα
- Εκδηλώνεται με πυρετό, ξηρό βήχα και καταρροή.
- Μετά από 3-4 ημέρες ακολουθεί το κηλιδοβλατιδώδες ερυθηματοειδές εξάνθημα, που αρχίζει από το κεφάλι και επεκτείνεται σε όλο το σώμα.
Ιλαρά: Οι επιπλοκές
- Στις μικρές ηλικίες μπορεί να υπάρξει μια συλλοίμωξη, όπως η λαρυγγίτιδα, η πνευμονία, η γαστρεντερίτιδα.
- Σπανιότερα μπορεί να υπάρξει προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και εμφάνιση εγκεφαλίτιδας.
Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.