Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου όλοι μας θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω, για το πέρασμα στη χειμερινή ώρα. Αν και για τους περισσότερους ανθρώπους η αλλαγή ώρας δεν είναι κάτι το αξιοσημείωτο, μπορεί ωστόσο να επηρεάσει αρνητικά ορισμένους.
Σύμφωνα με την Express, o διευθυντής πληροφόρησης του Συλλόγου για το Αλτσχάιμερ (Alzheimer's Society), Τιμ Μπίνλαντ, προειδοποίησε σχετικά με την αλλαγή ώρας: «Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ετήσια αλλαγή ώρας δεν αποτελεί θέμα. Αλλά για άτομα που ζουν με άνοια, μπορεί να προκαλέσει άγχος, σύγχυση και ευερεθιστότητα».
Η πάθηση είναι γνωστή ως «σύνδρομο ηλιοβασιλέματος», και προκαλεί συμπεριφορικές αλλαγές σε άτομα που πάσχουν από άνοια καθώς η μέρα προχωρά προς τη δύση του ήλιου. Σε αυτό το διάστημα, τα άτομα με άνοια μπορεί να γίνουν εξαιρετικά ευερέθιστοι και να υποφέρουν από ψευδαισθήσεις.
Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί
Ο Σύλλογος για το Αλτσχάιμερ παρέθεσε τους τρεις τρόπους με τους οποίους μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί το «σύνδρομο του ηλιοβασιλέματος»:
Τήρηση ρουτίνας: Η εγκαθίδρυση καθημερινής ρουτίνας, τόσο μέσα στη μέρα όσο και πριν τον ύπνο, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού, έτσι ώστε να μη βασίζεται μόνο στην εναλλαγή φωτός - σκοταδιού, αλλά σε μία προκαθορισμένη ακολουθία δράσεων.
Έξοδοι τις ώρες της ημέρας: Το να βγαίνουμε έξω όποτε μπορούμε για να πάρουμε λίγο ήλιο έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στο βιολογικό μας ρολόι, ενώ ενισχύεται έτσι η αίσθηση νύστας που έχουμε όταν βραδιάζει.
Ρολόγια μέρας - νύχτας: Καθώς η άνοια προκαλεί έναν χωροχρονικό αποπροσανατολισμό στον ασθενή, ο Σύλλογος διαθέτει στους ηλικιωμένους ρολόγια με διάφορες σημάνσεις που βοηθάνε το άτομο να αντιληφθεί πότε είναι μέρα και πότε νύχτα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.