Αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ, κατά 20%, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024, την Κυριακή (17/12).
Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του τον προηγούμενο μήνα, εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την προσέλκυση και την παραμονή προσωπικού στο ΕΣΥ, το οποίο «απογυμνώνεται» σταδιακά, λόγω του brain drain, της προτίμησης στον ιδιωτικό τομέα και των συνταξιοδοτήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το ΕΣΥ πλήττεται από ένα κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών, που κυμαίνονται σε 200-300 ανά μήνα, λόγω των χαμηλών μισθών και των δυσμενών συνθηκών εργασίας.
Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η Πολιτεία, έχει δρομολογήσει σειρά παρεμβάσεων, με την παροχή οικονομικών ή μη κινήτρων. Ειδικά όσον αφορά στα οικονομικά κίνητρα, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν παραλείπουν να επισημαίνουν ότι οι αμοιβές θα διαμορφωθούν ανάλογα με την απόδοση της οικονομίας, τις δημοσιονομικές αντοχές και τις προτεραιότητες.
Το κόστος της συγκεκριμένης παρέμβασης, η οποία θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2024, ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.
Τα ποσά που προκύπτουν
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση στο ΑΠΕ, το +20% αντιστοιχεί σε αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές των γιατρών ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μικτές και προστίθεται στην αύξηση 10%, που έλαβαν το 2022 καθώς και στην αύξηση που θα λάβουν από τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημόσιου τομέα.
Για παράδειγμα, ένας επιμελητής Β' με 5 χρόνια υπηρεσίας, θα λαμβάνει καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως, συγκριτικά με το 2019 (+23%).
Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, ένας Συντονιστής Προϊστάμενος σε νοσοκομείο, ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά, που σημαίνει μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή ετήσια αύξηση, ύψους 3.600 ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αύξηση κατά 20% συνεπάγεται κατά μέσο όρο αύξηση κατά 168 ευρώ το μήνα στις μεικτές και κατά 127 ευρώ στις καθαρές απολαβές των γιατρών. Ετησίως, τα ποσά διαμορφώνονται στα 2.102 και 1.529 αντίστοιχα. Τέλος, το σύνολο της αμοιβής σήμερα κοστίζει 208,3 εκατ. ευρώ στο κράτος, ενώ με την αύξηση θα διαμορφωθεί στα 249,9 εκατ. ευρώ.
Κίνητρα σε προβληματικές και άγονες περιοχές
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι από το 2024 τριπλασιάζεται το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές των ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ., μια παρέμβαση ύψους 20 εκατ. ευρώ.
Αυτό συνεπάγεται χορήγηση στοχευμένων αυξήσεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως η Εσωτερική Παθολογία, η Αναισθησιολογία, η Ακτινολογία και η Νεφρολογία αλλά και για την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία συγκεκριμένων περιοχών της νησιωτικής, ορεινής -και όχι μόνο- χώρας, όπως η Κως, η Ξάνθη και η Λέρος.
Μάλιστα, προς αυτήν την κατεύθυνση, το υπουργείο Υγείας επανασχεδιάζει το πλαίσιο των κινήτρων, οικονομικών και μη, για την παραμονή και προσέλκυση ιατρών κλάδου ΕΣΥ, καθώς και των περιοχών, για τις οποίες θα προβλέπονται, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες μεταβλητές, μια παρέμβαση που είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Υγείας.
Στόχος, όπως λέγεται, είναι να καταστεί το πλαίσιο των κινήτρων πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό, ώστε να επιτύχει κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό την κάλυψη των υγειονομικών.
Άμεση η αντίδραση της αντιπολίτευσης
Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την αύξηση στην αποζημίωση των εφημεριών προκάλεσε την άμεση αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με το πρώτο σχόλιο να έρχεται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ .
«Ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ψίχουλα. Η αύξηση 20% στις εφημερίες αποτελεί εμπαιγμό, όταν οι Έλληνες γιατροί και υγειονομικοί είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι αυξήσεις στους αναξιοκρατικά διορισμένους διοικητές προσεγγίζουν το 45% στον βασικό μισθό, προβλέποντας ακόμη και μπόνους παραγωγικότητας», αναφέρει -μεταξύ άλλων- σε χθεσινή ανακοίνωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τις αυξήσεις αποδοχών και αποζημιώσεων των νέων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών των νοσοκομείων.
Μέχρι τώρα οι μικτές μηνιαίες αποδοχές και αποζημιώσεις ανέρχονται από 2647,84 έως 3524,69 ευρώ. Το ακριβές ποσό της αμοιβής συναρτάται από τον αριθμό των οργανικών κλινών της εκάστοτε ιατρικής μονάδας.
Αντίστοιχα, οι μικτές μηνιαίες αποδοχές των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών ανέρχονται σε 4.254,5 ευρώ και των Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών σε 3.524,69 ευρώ.
Με την ΚΥΑ οι μικτές μηνιαίες αποδοχές και αποζημιώσεις των διοικητών, που θα οριστούν με βάση τα όσα προβλέπει το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου, διαμορφώνονται ως εξής:
Διοικητές Νοσοκομείων:
- 5.121 ευρώ μικτά για νοσοκομεία με δυναμική μεγαλύτερη των 400 οργανικών κλινών.
- 4.608,9 ευρώ μικτά για νοσοκομεία με δυναμική 400 ή λιγότερων οργανικών κλινών.
Αναπληρωτές Διοικητές Νοσοκομείων:
- 4.096,8 ευρώ μικτά για νοσοκομεία με δυναμική μεγαλύτερη των 400 οργανικών κλινών.
- 3.584,7 ευρώ μικτά για νοσοκομεία με δυναμική μικρότερη 400 ή λιγότερων οργανικών κλινών.
Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών: 5.121 ευρώ μικτά.
Υποδιοικητές Υγειονομικών Περιφερειών: 4.608,9 ευρώ μικτά.
Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος για την επιλογή και αξιολόγηση των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου προβλέπει και τη θέσπιση κινήτρων, υπό τη μορφή οικονομικής ανταμοιβής, για την επίτευξη των στόχων του κάθε φορέα, το λεγόμενο «μπόνους παραγωγικότητας», δίνοντας τη δυνατότητα στα στελέχη των Διοικήσεων να διεκδικήσουν μεγαλύτερες αποδοχές, πέραν των οριζόντιων αυξήσεων που περιγράφονται παραπάνω. Το μπόνους παραγωγικότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το 20% του ετήσιου βασικού μισθού.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.