Μενού
Φάρμακα
Φάρμακα | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Στην επικαιρότητα επανέρχονται τα γενόσημα φάρμακα, με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να κάνει λόγο για «κόφτη» στην πρόσφατη αύξηση της συμμετοχής των ασθενών. Τι είναι όμως η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων;

Ακολουθήστε τώρα τον καινούργιο λογαριασμό του Reader στο Instagram

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), τα γενόσημα φάρμακα (διεθνώς: «generics» ή «generic drugs») είναι «αντίγραφα» εγκεκριμένων, πρωτότυπων φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά και έχουν συγκρίσιμα έως ίδια χαρακτηριστικά με τα πρωτότυπα φάρμακα όσον αφορά τη δοσολογία, τον τρόπο χορήγησης, την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα.

Περιέχουν την ίδια δραστική φαρμακευτική ή συνδυασμό δραστικών ουσιών με τα πρωτότυπα φάρμακα και η τιμή τους είναι συνήθως πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων αναφοράς.

Μετά την λήξη της προστασίας δεδομένων του πρωτότυπου φαρμάκου, μπορούν να κυκλοφορήσουν στην αγορά γενόσημα φάρμακα από φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και ειδικεύονται στην παρασκευή γενόσημων φαρμάκων.

Καθώς οι εταιρείες που αναπτύσσουν τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν επιβαρύνονται με έξοδα έρευνας και ανάπτυξης, τα σκευάσματα αυτά στοιχίζουν πολύ λιγότερο από τα πρωτότυπα φάρμακα. 

Τα γενόσημα φάρμακα, σύμφωνα με τον ΟΑΥ, είναι ασφαλή και αποτελεσματικά (έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων-ΕΜΑ ή τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας) και παρακολουθούνται διαρκώς όπως ακριβώς και τα πρωτότυπα φάρμακα όσον αφορά στην εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Η χρήση γενοσήμων αποτελεί ένα από τους πυλώνες όλων των σύγχρονων συστημάτων υγείας. Τα γενόσημα οδηγούν σε σημαντικές εξοικονομήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αγορά καινοτόμων  και συνήθως πολύ ακριβών φαρμάκων.

Η κόντρα για τα γενόσημα φάρμακα

Με το νέο Δελτίο Τιμών και την οριστικοποίηση της θετικής λίστας, που τέθηκαν σε ισχύ τη Δευτέρα (12/2), ενεργοποιήθηκε ένας νόμος του 2021, που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι συμμετοχές που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να πάρουν τα φάρμακά τους.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ο οποίος ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές, «στην παρούσα κατάσταση μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ασθενής προκειμένου να μην καταβάλλει επιπλέον συμμετοχή, θα πρέπει να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από την ίδια θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει, που είναι διαφορετικής δραστικής από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή».

Ο ΠΦΣ θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένο «προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Υπουργού, να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.