Μενού
Farmaka
Φάρμακα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά των φαρμακοποιών, εξαιτίας της άρσης της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών, που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή (19/01) ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για 137 φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ο οποίος διαχρονικά ρίχνει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις ελλείψεις φαρμάκων στις εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες, εξέφρασε εξαρχής την αντίθεσή του στην κίνηση του ΕΟΦ, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για επερχόμενες ελλείψεις.

Μάλιστα, επιχειρηματολογώντας υπέρ της θέσης του, την Τετάρτη (24/1) έδωσε στο φως της δημοσιότητας λίστα φαρμάκων, που -όπως ισχυρίζεται- είναι προς εξαγωγή από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη και κυκλοφόρησε μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου, τρεις μόλις ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης.

Πηγές από τους κύκλους των φαρμακαποθηκαρίων, ωστόσο, αναφέρουν πως τα φάρμακα που απεντάχθηκαν από τη λίστα υπάρχουν σε πλεόνασμα στην ελληνική αγορά, ενώ δεκάδες ακόμα βρίσκονται υπό καθεστώς απαγόρευσης χωρίς ουσιαστικά να υφίσταται λόγος.

Πάντως, ο ΠΦΣ δηλώνει την πρόθεσή του να φέρει το όλο ζήτημα ενώπιων εισαγγελέως Αρείου Πάγου, προκειμένου να διακριβωθεί ποιοι ευθύνονται για τις ελλείψεις. Την αντίθεσή τους με την άρση της απαγόρευσης έχουν επίσης εκφράσει δημοσίως οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Πρόεδρος ΕΟΦ: Η λίστα είναι δυναμική

Μιλώντας στο Reader, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, τονίζει ότι η λίστα απαγόρευσης είναι δυναμική και ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα φάρμακα που με απόφαση του Οργανισμού τέθηκαν «εκτός» δεν βρίσκονται σε έλλειψη.

«Με τα δεδομένα που έχουμε γνωρίζουμε ότι αυτά τα 117 φάρμακα που εντάσσονται στη λίστα απαγόρευσης είναι αυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή. Είναι, όμως, μία δυναμική λίστα και αν προκύψουν δεδομένα σχετικά με πιθανότητα έλλειψης για κάποιο άλλο σκεύασμα, θα το εντάξουμε αμέσως. Παρακολουθούμε και τις εξαγωγές και τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών, άρα ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε σκευάσματα», δηλώνει ο κ. Μανωλόπουλος.

Αναφερόμενος στην -μετά από σχεδόν 10 χρόνια- άρση της απαγόρευσης εξαγωγών παιδικών εμβολίων, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, τονίζει: «Δεχόμαστε μεγάλη πίεση από την ΕΕ, εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, να μην τα δεσμεύουμε. Αυτή τη στιγμή, για τα εμβόλια που απεντάξαμε από τη λίστα δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να βρίσκονται εκεί. Αν, όμως, δούμε ασυνήθιστες κινήσεις εξαγωγών, θα τα εντάξουμε πάλι».

Όπως επισημαίνει ο κ. Μανωλόπουλος, η ΕΕ υποστηρίζει μία βασική αρχή της που είναι το ελεύθερο εμπόριο, άρα οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό, απαιτεί να είναι καλά αιτιολογημένη. «Τη λαμβάνουμε κι εμείς υπόψη μας, αλλά το κύριο μέλημά μας είναι η δημόσια υγεία. Αυτό είναι αποδεκτό από την ΕΕ, ωστόσο, πρέπει να τεκμηριώνουμε πολύ καλά, την ένταξη του κάθε προϊόντος στη λίστα απαγόρευσης. Και αυτό κάνουμε, με πολλή προσοχή και σαφήνεια», διευκρινίζει.

Η «επίμαχη» λίστα προς εξαγωγή

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε εχθές, ο ΠΦΣ αναφέρει ότι η λίστα με τα σκευάσματα προς εξαγωγή από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη (επισυνάπτεται) περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα, όπως αντιβιώσεις, εισπνεόμενα και ινσουλίνες, τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη και συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σύλλογο, η λίστα περιλαμβάνει:

  • Εκατόν τριάντα πέντε (135) φάρμακα (κόκκινο χρώμα) που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).
  • Δώδεκα (12) φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη (πορτοκαλί χρώμα).
  • Πενήντα εννέα (59) φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη (πράσινο χρώμα).

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η «αποτύπωση» αυτή των ελλείψεων βασίζεται στην καταγραφή από τα φαρμακεία, με βάση τον εφοδιασμό τους και σε συνεργασία με ορισμένες φαρμακαποθήκες, όπως διευκρινίζουν στο Reader πηγές από τον ΠΦΣ.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι έχουν ήδη κοινοποιήσει τη λίστα στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΦ, «ώστε με άμεσες ενέργειές τους να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές εις βάρος του Έλληνα πολίτη, απαγορεύοντας την εξαγωγή σκευασμάτων τα οποία δεν διατίθενται στην εγχώρια αγορά φαρμάκου».
Πηγές από το χώρο των φαρμακαποθηκών επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της «επίμαχης» λίστας, εντούτοις υπογραμμίζουν ότι αυτή είναι καθ’ όλα νόμιμη, αφήνοντας αιχμές για παράνομες παρόμοιες λίστες που κυκλοφορούν μεταξύ των φαρμακείων.

Πρόεδρος ΠΦΣ: «Έπεσε» η διάθεση προϊόντων στα φαρμακεία

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, αναγνωρίζει τη νομιμότητα των παράλληλων εξαγωγών, εκφράζει όμως την ανησυχία του για την επάρκεια των φαρμάκων, ορμώμενος από τα νέα δεδομένα.

«Παρατηρήσαμε ότι μια εβδομάδα πριν, όταν είχε αρχίσει να κυκλοφορήσει μεταξύ των φαρμακαποθηκών η πληροφορία για άρση της απαγόρευσης, μειώθηκαν οι διαθέσεις στα φαρμακεία. Υπήρχαν φάρμακα που ενώ προ δύο εβδομάδων τα παίρναμε άνετα και στις ποσότητες που ζητούσαμε, σταδιακά μας τα έδιναν υπό περιορισμό. Στη λίστα προς εξαγωγή από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη εμφανίζονται τα ποσοστά κέρδους για το κάθε σκεύασμα που, σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνει μέχρι και 200%. Ποιος όταν κερδίζει από ένα φάρμακο 200% σε άλλες χώρες θα το διαθέσει στην Ελλάδα;», διερωτάται μιλώντας στο Reader ο κ. Βαλτάς. Και προσθέτει: «Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι ναι μεν μπορούν να γίνουν εξαγωγές, αλλά πρώτα πρέπει να εξασφαλιστεί η επάρκεια στην ελληνική αγορά, με αποθέματα για τουλάχιστον ενάμιση μήνα. Όταν ο ΕΟΦ βλέπει απόθεμα σε μια φαρμακαποθήκη στα επίσημα στοιχεία, δεν γνωρίζει αν η φαρμακαποθήκη διαθέτει το σκεύασμα στο φαρμακείο ή όχι».

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, από την πλευρά του, αναφέρει: «Δεν μπορούμε να έχουμε μονίμως το μισό συνταγολόγιο σε απαγόρευση. Είναι ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο όταν παρίσταται ανάγκη το εφαρμόζουμε χωρίς δισταγμό για την προστασία της δημόσιας υγείας. Όμως, πρέπει να έχουμε αιτιολόγηση για κάθε σκεύασμα που εντάσσουμε στον κατάλογο. Ο ΕΟΦ είναι σε θέση να έχει τα επίσημα στοιχεία απ’ την εφοδιαστική αλυσίδα. Είμαστε σε επαφή και με τους φαρμακοποιούς και με τις φαρμακαποθήκες. Αν υπάρχει θέμα έλλειψης για κάποιο σκεύασμα είμαστε διαθέσιμοι να μάς πουν ποιο είναι αυτό, ποιο φαρμακείο δεν το βρίσκει και από ποια φαρμακαποθήκη και θα το ελέγξουμε». 

«Χρειάζεται μία εφαρμογή, όπου θα αναφέρει κάθε φαρμακείο τις συνταγές που ζήτησε να εκτελεστούν από αποθήκες με την επωνυμία τους και δεν υπήρχε διαθεσιμότητα, άρα δεν εκτελέστηκε η συνταγή», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Πάντως, για τον έλεγχο των ελλείψεων, το υπουργείο Υγείας, «ποντάρει» στο νέο Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ), το οποίο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία μόλις την περασμένη Δευτέρα (22/01).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.