Σοβαρές επιπλοκές αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις έχει η ιλαρά, όπως τόνισε ο καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Αθανάσιος Μίχος, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με αφορμή το 23ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ).
Το 2017 – 2018, στην προηγούμενη επιδημική έξαρση, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 1.600 περίπου κρούσματα και μόνο στο Παίδων «Αγία Σοφία» νοσηλεύτηκαν 400 παιδιά και υπήρξαν 2 θάνατοι.
«Η ιλαρά δεν είναι μια αθώα νόσος» τόνισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι παιδιά υπέστησαν επιπλοκές που οδήγησαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
«Ακόμη και αν κάποιος νοσήσει με μία ήπια την ιλαρά, για περίπου μια 10ετία είναι ευπαθής σε πάρα πολλές λοιμώξεις και νοσήματα. Είναι μία λοίμωξη, η οποία εξαντλεί το ανοσοποιητικό σύστημα», υπογράμμισε.
Κρούσματα σε ενήλικες
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΕΕΛ, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους 2024 και μέχρι τις 07/03/2024, έχουν καταγραφεί 19 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Κρήτη. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 40-55 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Τα στοιχεία είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με την επιδημία, με πάνω από 3.000 άτομα, που καταγράφηκε το 2017-2018 και αφορούσε κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
«Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς. Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα. Το 30% κάνουν επιπλοκές, όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα κρούσματα στην κοινότητα πολύ περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, τα οποία προφανώς διαδράμουν υποκλινικά με ήπια συμπτώματα.
«Τα μέτρα πρόληψης, μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός, είναι η καλύτερη πολιτική υγείας για την αποφυγή των λοιμώξεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕΛ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.