Μενού
kameno spiti
Καμένο σπίτι στην Πάρνηθα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Επικίνδυνα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα απελευθερώθηκαν από τις φωτιές που σαρώνουν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων στους πολίτες.

«Είχαμε σημαντική αύξηση σε λεπτά αιωρούμενα σωματίδια, αυτά χαρακτηρίζουν την ατελή καύση που συνήθως είναι σε μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς μπορούν να μπουν βαθιά στους πνεύμονες και να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στο αναπνευστικό, στο καρδιαγγειακό», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» της ΕΡΤ.

«Υπάρχει σύνδεση με νευροεκφύλιση, με την αναπαραγωγή κα μια σειρά νόσους», είπε ακόμα και συνέχισε: «Είναι επικίνδυνα κυρίως σε ανθρώπους που έχουν υποκείμενες νόσους, πχ κάποιος που έχει χρόνια πνευμονοπάθεια, άσθμα και βεβαίως άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια και αντίστοιχα μπορεί να έχουν παραπάνω προβλήματα».

Ο κ. Σαρηγιάννης προκρίνει τη χρήση μάσκας σε όσους αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα, προκειμένου να φιλτράρεται ο αέρας.

«Δεν είναι μόνο η ποιότητα του αέρα ως προς τα σωματίδια, καθώς παντού σχεδόν υπάρχει καύση και τεχνητών υλικών, όχι μόνο του φυσικού υλικού του δάσους» είπε ακόμα ο κ. Σαρηγιάννης και συμπλήρωσε:

«Έχουμε πλαστικά, έχουμε μέταλλα, τα οποία πρώτον μπορούν να κινητοποιηθούν και δευτερογενώς να παραχθούν νέες ενώσεις που έχουν αυξημένη τοξικότητα. Αυτό είναι κάτι που κανείς πρέπει να προσέξει γιατί μπορεί να προσκολληθούν στα σωματίδια αυτά».

«Τέλος, ένα πρόβλημα είναι η ποιότητα του αέρα στη διάρκεια του φαινομένου και μερικές ημέρες μετά. Σήμερα η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ καλύτερη», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

«Πρέπει κάποιος να δει αν υπάρχει επιμόλυνση στο έδαφος από τα σωματίδια που έχουν καταπέσει», ανέφερε παράλληλα. «Χρειάζεται να έχουμε αυξημένη προσοχή και τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.

 

«Μπορεί οποιοδήποτε ασθενής με χρόνιο νόσημα να επιβαρυνθεί» από τα σωματίδια, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πνευμολογικής Εταιρίας, Στέλιος Λουκίδης.

Αναφορικά με τα συμπτώματα, ο ίδιος είπε:

Για τους υγιείς:

  • Τσούξιμο στα μάτια
  • Καταρροή
  • Αίσθημα σαν αυτό της φαριγγίτιδας
  • Παροξυσμικός βήχας

Για τους χρόνιους ασθενείς:

Αποσταθεροποίηση της νόσου που μπορεί να οδηγήσει σε έντονη δυσκολία στην αναπνοή και να οδηγηθεί ο ασθενής στην υποστήριξη από κάποια δομή υγείας.

όσο αφορά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις, ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και την επίπτωση στα παιδιά και γενικότερα στις επόμενες γενιές.

Οι νέες κλιματικές συνθήκες, θα επιβεβαιώσουν, κατά τον κ. Λουκίδη, την αύξηση νοσημάτων όπως το άσθμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.