Σε σημαντικές επενδύσεις προχωρά ο ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση. Ειδικότερα, το ποσό που θα δαπανήσει για αναβάθμιση των υπηρεσιών και έλεγχο των δαπανών, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2024 ανέρχεται σε 75,8 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων θα κατευθυνθεί σε υπηρεσίες ελέγχου των δαπανών και σύνταξης ισολογισμών και οικονομικών καταστάσεων, στην αποστολή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) κατ’ οίκον και στην αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων.
Real time έλεγχος δαπανών υγείας
Από το παραπάνω ποσό, τα 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον έλεγχο των δαπανών υγείας, σε πραγματικό χρόνο (real time), από ιδιωτικές εταιρείες. Από το 2016 έως σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ, λόγω περιορισμένων ανθρώπινων πόρων, ελέγχει τις δαπάνες σε παροχές Υγείας βάσει δείγματος 5% επί των δαπανών και ανάγοντας τις περικοπές στο σύνολο των δαπανών. Οι υποβαλλόμενες δαπάνες (δείγμα) ελέγχονται, σε όλες τις περιπτώσεις, μετά τη λήψη της παροχής και την τιμολόγηση στον ΕΟΠΥΥ.
Ο έλεγχος των δαπανών σε πραγματικό χρόνο σημαίνει επί της ουσίας επέκταση του ελέγχου στο 100% των δαπανών Υγείας που θα επιλεγούν στην κάθε κατηγορία (έναντι 5%) και 100% ιατρική τεκμηρίωση της αναγκαιότητας λήψης της παροχής πριν από την τιμολόγησή της, με έλεγχο των τιμολογήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ. Με την εφαρμογή του real time ελέγχου στο 100% των δαπανών σε συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών Υγείας (κλειστή νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα και επιλεγμένων διαγνωστικών εξετάσεων υψηλού κόστους), η διοίκηση του Οργανισμού εκτιμά ότι σε ετήσια βάση θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 50 εκατ. ευρώ, έναντι 5,8 εκατ. με το υφιστάμενο μοντέλο ελέγχου.
Υπηρεσίες σύνταξης ισολογισμών και οικονομικών καταστάσεων
Σκοπός του έργου είναι η συμμόρφωση της λογιστικής και οικονομικής λειτουργίας του Οργανισμού στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (παρ. 5 του άρθρου 28 του Ν. 3918/2011). Ο ΕΟΠΥΥ ιδρύθηκε με τον Νόμο Ν3918/11 και σ’ αυτόν έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα οι Κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ (από 1/1/2012), του ΟΠΑΔ (από 1/1/2012), του ΟΑΕΕ (από 1/1/2012) και του ΟΓΑ (από 1/1/2012).
Εντούτοις, ξεκίνησε την λειτουργία του, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες, οι εφαρμογές και οι υποδομές του για να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά και αυτοτελώς, επιτελώντας τον σκοπό του. Ως αποτέλεσμα, δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει τις οικονομικές καταστάσεις του και να συντάξει τους ετήσιους ισολογισμούς του. Στο πλαίσιο αυτό, διαθέτει το ποσό των 8 εκατ. ευρώ (για 2 έτη) σε εξωτερικό συνεργάτη, προκειμένου να «νοικοκυρέψει» τα λογιστικά του.
Ο ανάδοχος καλείται να διενεργήσει ένα πλαίσιο ενεργειών και να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση, συλλογής, κατηγοριοποίησης, ελέγχου των καταχωρημένων ή και των προς καταχώρηση στοιχείων, για το κλείσιμο κάθε χρήσης (μετά την ημερομηνία απογραφής) του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με όσα προβλέπονται (π.δ. 80/1997).
Επίσης, θα πρέπει να διεκπεραιώσει την εξαγωγή δεδομένων λογιστικής και τυχόν δεδομένων των υποσυστημάτων από το Πληροφοριακό Σύστημα που θα αναπτύξει για την απογραφή έναρξης του φορέα 1/1/2012 και των μετέπειτα χρήσεων μέχρι και 31/12/2023, με σκοπό την κατάρτιση των Οικονομικών Καταστάσεων.
Διακίνηση ΦΥΚ κατ’ οίκον
Για τη νέα υπηρεσία αποστολής ΦΥΚ που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά, θα διατεθεί το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.
Η υπηρεσία αφορά στην παρούσα φάση στους ασθενείς με κυστική ίνωση, θαλασσαιμία, πνευμονική υπέρταση, νόσο του κινητικού νευρώνα και δρεπανοκυτταρική αναιμία, με δικαιούχους περίπου 2.000 ασφαλισμένους. Όπως έχει γίνει γνωστό, στην εξέλιξή του, το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε πάνω από 100.000 ασθενείς.
Ο χρόνος παράδοσης μετράει από την εκτέλεση της συνταγής και κυμαίνεται από 2 έως 5 εργάσιμες ημέρες, απαλλάσσοντας τους πάσχοντες από αναμονές σε ουρές και ταλαιπωρία στα φαρμακεία του Οργανισμού.
Αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων
Για την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης/τροποποίησης λογισμικού, υποστήριξης παραγωγικής λειτουργίας και συντήρησης πληροφοριακών συστημάτων καθώς και μετάπτωσης δεδομένων και εφαρμογών, στα υπάρχοντα Πληροφοριακά Συστήματα και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου του ΕΟΠΥΥ (SLA), ο Οργανισμός θα διαθέσει το ποσό των 15,3 εκατ. ευρώ. Ήδη υπάρχει ενεργή σύμβαση (λήξη 30/09/2024) και αναμένεται να διενεργηθεί νέα διαγωνιστική διαδικασία για 30 μήνες (2 έτη + 6 μήνες προαίρεση).
Επιπλέον 5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου (για 2 έτη), 11,7 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και 5,8 εκατ. ευρώ για προμήθεια αδειών και παροχή υπηρεσιών ΒΔ DBaaS.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.