Σημαντική προστασία από οκτώ καρκίνους μπορεί να προσφέρει το εμβόλιο έναντι του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) , ενώ έναν δύναται να τον εξαλείψει μέσα στην επόμενη 25ετία, εάν εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η Ελληνική HPV Εταιρεία, την Τρίτη (19/9), στον ιό HPV οφείλονται:
- Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κατά 99, 7 %
- Ο καρκίνος του κόλπου κατά 82%
- Ο καρκίνος του αιδοίου κατά 55%
- Ο καρκίνος του πρωκτού σε άνδρες και γυναίκες κατά 88%
- Ο καρκίνος του πέους κατά 52%
- Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα κατά 72% και στα δύο φύλα
- Ο καρκίνος του στόματος κατά 38%
- Ο καρκίνος του λάρυγγα κατά 10-12%
«Όταν το άτομο εμβολιάζεται έναντι του ιού HPV έχει προστασία από τους παραπάνω καρκίνους κατά τα αντίστοιχα ποσοστά», ανέφερε ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, Θεόδωρος Αγοραστός.
Ειδικά όσον αφορά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όπως εξήγησε ο κ. Αγοραστός, στην Ελλάδα δύναται να καταστεί σπάνιος το 2036, και να εξαλειφθεί το 2047, εάν, έως το 2030, η κάλυψη με HPV εμβολιασμό των κοριτσιών έως 15 ετών αυξηθεί στο 90% και η συμμετοχή των γυναικών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου με HPV testing ανά 5ετία ανέλθει στο 75%.
Όσο νωρίτερα εφαρμοστούν οι πολιτικές για την επίτευξη των στόχων του HPV εμβολιασμού και του προσυμπτωματικού ελέγχου, τόσο πιο γρήγορα θα εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και τόσο περισσότερα περιστατικά και θάνατοι από τη νόσο θα αποφευχθούν. Παράλληλα, θα προληφθούν ή θα θεραπευθούν χιλιάδες περιστατικά προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας.
Το παράδειγμα της Αυστραλίας
Για να μπορέσει η χώρα μας να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την θεραπεία. Επίσης, η θέσπιση ετήσιων στόχων εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης της νόσου. «Η πρόοδος αυτών των στρατηγικών προϋποθέτει την ανάπτυξη και παρακολούθηση δεικτών ποιότητας με τη βοήθεια σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων» τόνισε ο κ. Αγοραστός. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αυστραλίας, όπου παρακολουθούνται 11 δείκτες ποιότητας, μεταξύ των οποίων είναι η ολοκλήρωση του εμβολιασμού στην ηλικία των 15 ετών, η συμμετοχή σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, αλλά και το ποσοστό θεραπείας γυναικών με προκαρκίνο ή καρκίνο τραχήλου μήτρας.
Σημειώνεται ότι Ελληνική HPV Εταιρεία έχει απευθύνει ήδη ΕΚΚΛΗΣΗ προς την ελληνική πολιτεία για την εφαρμογή της στρατηγικής του Π.Ο.Υ. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας, ως προβλήματος δημόσιας υγείας και στην Ελλάδα.
Αναγκαία η ευαισθητοποίηση του κοινού
Tην ιδιαίτερη σημασία που έχει η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από στοχευμένες δράσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Δημόσιας Υγείας 2021-2025 και συνακόλουθα ο εμβολιασμός για την πρόληψη της μόλυνσης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, κ. Γιώργος Καπετανάκης, κατά την εισήγησή του. Μέσα από την εφαρμογή του κανόνα 90/70/90, που υπαγορεύει τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 15 ετών, τον συστηματικό προ-συμπτωματικό έλεγχο του 70% των γυναικών για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με τεστ υψηλής ακρίβειας σε ηλικία 35 και 45 ετών και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του 90% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο ή προκαρκινικές αλλοιώσεις, στόχος είναι η μείωση της επίπτωσης της νόσου κατά 97% σε 78 χώρες χαμηλού και μετρίου εισοδήματος και η αποτροπή 74 εκατ. περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τον 21ο αιώνα.
Εμβόλιο: Αποζημίωση μέχρι το τέλος του 2024
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, το Υπουργείο Υγείας έδωσε παράταση στην πλήρη κάλυψη του κόστους του εμβολίου έναντι του HPV έως το τέλος του 2024, για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15 – 18 ετών, ενώ παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει στη συνέχεια. Ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–11 ετών. Σε περίπτωση, ωστόσο, που το εμβόλιο δεν χορηγηθεί στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών. Στη χώρα μας διατίθεται το εννεαδύναμο (HPV9) εμβόλιο. Επιπλέον, στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο των προγραμμάτων δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων εντάσσεται και ο έλεγχος για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.