Μενού
farmaka
Φάρμακα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Παρεμβάσεις ψηφιακού χαρακτήρα περιλαμβάνουν τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό των ελλείψεων φαρμάκων, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας (18/9) στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αναμένεται να τεθεί στη διάθεση των πολιτών νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσα από την οποία θα μπορούν να βλέπουν εάν υπάρχει το φάρμακο που τους συνταγογραφεί ο γιατρός, ούτως ώστε, εάν βρίσκεται σε έλλειψη, να μην ταλαιπωρούνται αναζητώντας το στα φαρμακεία.

«Πιστεύω ότι σε έναν μήνα περίπου από σήμερα θα την έχουμε στα χέρια μας. Και θα βλέπουμε και εμείς και ο γιατρός εάν το φάρμακο που αναζητάς υπάρχει ή είναι σε έλλειψη», εξήγησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στην ίδια κατεύθυνση, με απόφαση του Υπουργού, εγκρίθηκε αίτημα για την προμήθεια παροχής υπηρεσιών από φορέα «που κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία», για την διερεύνηση και αποτύπωση της ροής τροφοδοσίας των φαρμάκων από την εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και την επεξεργασία όλων των πληροφοριών από τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν και συμμετέχουν στην εν λόγω διαδικασία, με στόχο τον έλεγχο των ελλείψεων των φαρμάκων που κατά περιόδους εμφανίζονται στην ελληνική αγορά.

 

Διερεύνηση και αποτύπωση ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας

Η εν λόγω εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων και την άμεση ανάγκη για ταχεία διερεύνηση και αποτύπωση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου, ως ακολούθως:

  • Συμμετοχή στις συναντήσεις της επιφορτισμένης με αυτό το αντικείμενο επιτροπής του υπουργείου Υγείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τροφοδοσίας φαρμάκου της αγοράς, όπως ενδεικτικά ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΙΦΕΤ, Φαρμακαποθήκες, Φαρμακευτικές Εταιρείες/Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ), εκπροσώπους ιδιωτικών φαρμακείων και εταιριών που τους υποστηρίζουν πληροφορικά κ.λπ. 
  • Καταγραφή της ροής τροφοδοσίας του φαρμάκου από τις Φαρμακευτικές Εταιρείες/ΚΑΚ μέχρι την κατανάλωση στον τελικό χρήστη, καθώς και των εμπλεκόμενων πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν τη διαδικασία. 
  • Καταγραφή δράσεων και δυνατοτήτων προβλεψιμότητας ελλείψεων αναντικατάστατων φαρμάκων για τον ασθενή. 
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος που θα προσδιορίζει το απόθεμα του φαρμάκου στα διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τη συγκέντρωση δεδομένων από τα διάφορα πληροφοριακά συστήματα, και την ανάπτυξη σχετικών «συνδέσμων» με τα υπάρχοντα συστήματα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Υπουργός Υγείας, φαίνεται αποφασισμένος να περιορίσει στο μέγιστο δυνατό το πρόβλημα των ελλείψεων, γεγονός που ικανοποιεί και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα, δήλωσαν τη στήριξή τους στις προσπάθειές του.

Υπενθυμίζεται ότι, με πρόσφατη απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συστήθηκε Επιτροπή με ειδικό έργο την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων. Έργο της 11μελούς Επιτροπής, της οποία πρόεδρος ορίστηκε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης - Νικόλαος Αγγέλης,  είναι η παρακολούθηση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων στην αγορά και η διαπίστωση των ελλείψεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.