Μια ομάδα από το Ινστιτούτο «Hinda and Arthur Marcus» παρακολούθησε με ειδικό μόνιτορ τον ύπνο πενήντα ανθρώπων άνω των 65 ετών για ενάμιση χρόνο, με σκοπό την αποκωδικοποίηση του «καλού ύπνου».
Η μελέτη πήρε μέρος στη Βοστώνη η οποία έχει ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες. Με βάση δεδομένων από 11.000 νύχτες και πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον και τις θερμοκρασίες με τις οποίες κοιμόντουσαν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές εντόπισαν το μυστικό για τον καλό ύπνο.
Το μυστικό για τον καλό ύπνο
Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερο ύπνο όταν η θερμοκρασία ήταν η κατάλληλη. Όταν η θερμοκρασία του υπνοδωματίου ήταν περίπου στους 20 με 25 βαθμούς τα άτομα είχαν καλύτερο ύπνο, ενώ στους 20 βαθμούς, είχαν καλύτερο και μακρύτερο.
Στις ημέρες που η θερμοκρασία έφτανε στους 30 βαθμούς η ομάδα είδε μια πτώση στην ποιότητα ύπνου κατά 5 με 10%, με τους συμμετέχοντες να είναι πιο ανήσυχοι.
Πώς μας επηρεάζει ο «κακός» ύπνος
Σύμφωνα με την Dailymail, προηγούμενη μελέτη είχε δείξει πως μια τέτοια πτώση στην ποιότητα ύπνου είναι αρκετή για να επηρεάσει την απόδοση, το άγχος, τη δραστηριότητα και να προκαλέσει κόπωση στο άτομο.
Γράφοντας στο περιοδικό Science of the Total Environment, οι ερευνητές σημείωσαν: «Συνολικά, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ένα βέλτιστο εύρος θερμοκρασίας, σύμφωνα με το οποίο ο ύπνος ήταν πιο αποτελεσματικός και ξεκούραστος όταν η θερμοκρασία του χώρου τη νύχτα ήταν μεταξύ 20 και 25 βαθμών. Οι παρατηρήσεις μας υποδεικνύουν μια συναρπαστική ευκαιρία να βελτιώσουμε δυνητικά τον ύπνο στους ηλικιωμένους ενήλικες δημιουργώντας ένα πιο άνετο οικιακό περιβάλλον».
Ο επικεφαλής ερευνητής Amir Baniassadi προειδοποίησε ότι τα ευρήματα «υπογραμμίζουν τον πιθανό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας».
Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.