Μενού
farmaka
Φαρμακείο | Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Αντιμέτωπη με τις ελλείψεις φαρμάκων εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας, ένα δυναμικό φαινόμενο που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), 193 φάρμακα βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, εκ των οποίων για τα 47 υπάρχει ανάγκη μόνιμης και έκτακτης κάλυψης.

Στη λίστα του ΕΟΦ περιλαμβάνονται 87 φάρμακα που διατίθενται μέσω των φαρμακείων, 40 νοσοκομειακά φάρμακα, 5 εμβόλια και 14 σκιαγραφικά. Ο Οργανισμός έχει προχωρήσει σε διαδοχικές απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, με την πιο πρόσφατη να έχει αποφασιστεί τον περασμένο μήνα και να αφορά 119 φάρμακα. 

Με την ίδια απόφαση, ωστόσο, ήρθη προηγούμενη απαγόρευση, με τους φαρμακοποιούς να προειδοποιούν για επερχόμενες ελλείψεις. Μάλιστα, το θέμα είχε προκαλέσει ιδιαίτερο θόρυβο, καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) εντόπισε άμεσα εξαγωγές 212 φαρμάκων, τα οποία -όπως τόνιζε- είναι σε έλλειψη στην ελληνική αγορά. Η Διοίκηση του ΕΟΦ, από την πλευρά της, διαβεβαίωνε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα φάρμακα που με απόφαση του Οργανισμού τέθηκαν «εκτός» δεν βρίσκονται σε έλλειψη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύση Ευγενίδη, αυτή τη στιγμή σε έλλειψη βρίσκονται σημαντικά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, τα οποία είναι εισαγόμενα, έρχονται δηλαδή στην Ελλάδα για να καλύψουν κάποια κενά, αλλά επανεξάγονται στο εξωτερικό.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες ελλείψεις σε σκευάσματα για όλες τις παθήσεις, τόσο για χρόνιες, όπως το σάκχαρο, η χοληστερίνη, η οστεοπόρωση, οι αντιπηκτικές ενέσεις, αλλά επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε στη μέση του χειμώνα και φάρμακα τα οποία αυτή τη στιγμή τα χρειαζόμαστε, λείπουν από τα φαρμακεία μας», είπε ο πρόεδρος του ΦΣΘ μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναφερόμενος σε αντιβιοτικά και εισπνεόμενα, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους ασθενείς.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ανησυχία του για τις ελλείψεις, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν ξέρουμε πώς θα περάσουμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ο ίδιος απέδωσε τις ελλείψεις σε προβλήματα στην παραγωγή από τις φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας για άρση απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών σε εκατοντάδες σκευάσματα.

Τέλος, ζήτησε από την Πολιτεία να παρέμβει και να επαναφέρει την απαγόρευση στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, προκειμένου «να μείνουν τα φάρμακα στην Ελλάδα και να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς στη χώρα μας».

Γεωργιάδης: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας υπάρχει πλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρέχει πλήρη εικόνα για τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

«Ελλείψεις στα φάρμακα υπάρχουν και είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Από την εποχή της πανδημίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη και η μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι να δοθούν κίνητρα να φτιάχνονται φάρμακα σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Παραδείγματος χάρη η αμοξιλίνη, το βασικό υλικό του Amoxil και του Augmentin, είναι σε τεράστια έλλειψη στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης που δεν έχει έλλειψη σε αυτά τα φάρμακα. Κατά συνέπεια ναι, δεν είναι κάτι καινούριο», ανέφερε ο υπουργός.και πρόσθεσε: 

«Τι έχουμε κάνει εμείς, τώρα; Έχουμε φτιάξει, με επείγοντα τρόπο, ηλεκτρονική πλατφόρμα που όλες οι φαρμακαποθήκες της χώρας έχουν υποχρεωθεί να καταθέτουν πλήρως τα αποθέματά τους και ό,τι εξάγουν. Ξέρουμε δηλαδή ακριβώς την διαθεσιμότητα του κάθε φαρμάκου στη χώρα και που θα βρούμε το κάθε φάρμακο». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.