Τις προσεχείς ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένεται να αποφανθεί για το αν η ασπαρτάμη είναι «πιθανή καρκινογόνα ουσία» κάτι όμως που δεν θα συμβεί με την αλόη βέρα που έχει μπει στο «μικροσκόπιο» του Οργανισμού.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Χρύσα Σαρδέλη, ανέφερε ότι είναι γνωστό πως η πράσινη φλούδα της αλόης περιέχει ανθρακινόνες που είναι ήδη καταχωρημένες στην κατηγορία των πιθανών καρκινογόνων.
«Δεν πρέπει ούτε να βράζουμε, ούτε να πολτοποιούμε αλλά ούτε και να ακουμπάμε επάνω μας τη φλούδα της αλόης» σημείωσε η κα. Σαρδέλη ενώ ήταν σαφής ότι τα προϊόντα με ζελέ αλόης δεν μας ανησυχούν, καθώς η επάλειψη εξωτερικά δεν ενέχει κίνδυνο.
«Πολλές φορές για να αυξηθεί το κέρδος ή ακόμη και από άγνοια χρησιμοποιούνται τοξικά μέρη του φυτού, πρόσθεσε αναφερόμενη στην πόσιμη αλόη. Δυστυχώς τα συμπληρώματα δεν δοκιμάζονται κλινικά όπως τα φάρμακα κι επομένως δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με το ζελέ της αλόης δεν περιέχεται και χυμός από την φλούδα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ειδικός συμπλήρωσε πως πρόκειται για δοσεξαρτώμενο προϊόν και ότι το ζελέ της αλόης έχει αντιβακτηριακή - αντιφλεγμονώδη δράση καθώς και άλλες καλλυντικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Τι ισχύει για την ασπαρτάμη
Όσο για την ασπαρτάμη, η κα. Σιδέρη ξεκαθάρισε πως κάποιοι μεταβολίτες της ενέχουν κινδύνους για καρκίνο ενώ πρόσθεσε πως το τεχνητό γλυκαντικό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από εγκύους, παιδιά και παχύσαρκους.
Καταλήγοντας, η καθηγήτρια τόνισε πως ένας άνθρωπος 70 κιλών πρέπει να καταναλώνει 2,5 κιλά ασπαρτάμης την ημέρα για να κριθεί ότι κινδυνεύει από καρκίνο ενώ ξεκαθάρισε πως η μακροχρόνια και σε μεγάλες ποσότητες χρήση της ασπαρτάμης θεωρείται βλαπτική.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.