Μενού
fagito
Τηγάνι, φαγητό | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας και στην θωράκιση της υγείας μας. Πλέον, όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν, ότι ακόμα και η θερμοκρασία κατά την οποία μαγειρεύεται ένα τρόφιμο μπορεί να είναι αρκετό για να το κάνει ακόμα και καρκινογόνο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η βρετανική express, ανακάλυψαν γιατί η κατανάλωση τροφών που μαγειρεύονται συχνά σε υψηλές θερμοκρασίες - όπως το κόκκινο κρέας και τα τηγανητά - μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Σε μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ACS Central Science , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συστατικά του DNA των τροφών που βλάπτονται από τις υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν να απορροφηθούν κατά την πέψη από τον ανθρώπινο οργανισμό και να ενσωματωθούν στο DNA του. Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα, αυτό προκαλεί άμεσα βλάβη και στο δικό του DNA, προκαλώντας δυνητικά γενετικές μεταλλάξεις που μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε καρκίνο και άλλες ασθένειες.

«Δείξαμε ότι το μαγείρεμα μπορεί να βλάψει το DNA στα τρόφιμα και ανακαλύψαμε ότι η απορρόφηση αυτού του DNA μπορεί να αποτελεί πηγή γενετικού κινδύνου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Έρικ Κουλ. «Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που μαγειρεύουμε» συμπληρώνει.

Το DNA στα τρόφιμα

Οποιαδήποτε τροφή καταναλώνουμε, εμπεριέχει το DNA των οργανισμών από τους οποίους προέρχονται, έτσι όπως περιλαμβάνει για παράδειγμα βιταμίνες, μέταλλα, λίπος, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Ωστόσο, η ποσότητα αυτού του DNA στα τρόφιμα είναι σημαντική. Για παράδειγμα, μια μοσχαρίσια μπριζόλα 500 γραμμαρίων θα περιέχει περισσότερο από ένα γραμμάριο DNA αγελάδας. Συνεπώς, το κατεστραμμένο από τις υψηλές θερμοκρασίες DNA που καταναλώνουμε από τα υπόλοιπα τρόφιμα, δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέo.

Πώς έγινε η έρευνα;

Στο πλαίσιο της έρευνας, η επιστημονική ομάδα μαγείρεψε μοσχαρίσιο κιμά, χοιρινό κιμά και πατάτες με δύο διαφορετικούς τρόπους - είτε βράζοντάς τους για 15 λεπτά είτε ψήνοντάς τους για 20 λεπτά σε καθορισμένες θερμοκρασίες.

Διαπιστώθηκε ότι και τα τρία τρόφιμα παρουσίασαν βλάβη στο DNA και στο ψήσιμο και στο βράσιμο, ενώ  οι υψηλότερες θερμοκρασίες αύξησαν τη βλάβη του DNA σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Για άγνωστους λόγους οι πατάτες υπέστησαν λιγότερη βλάβη στο DNA σε υψηλότερες θερμοκρασίες από το κρέας.

Στη συνέχεια, ένα διάλυμα που περιείχε το κατεστραμμένο από τη θερμότητα DNA τροφοδοτήθηκε σε ποντίκια. Τα κύτταρά τους παρουσίασαν σημαντική βλάβη στο DNA που προέκυψε από την πρόσληψη συστατικών του DNA που είχαν υποστεί ζημιά από τη θερμότητα.

Οι βλάβες εμφανίστηκαν κυρίως στα κύτταρα του λεπτού εντέρου, καθώς εκεί λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας της πέψης. Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να πραγματοποιήσει δοκιμές σε άλλα είδη τροφίμων με διαφορετικές μεθόδους παρασκευής φαγητού.

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.