Βλέπω στο σπίτι κάποια στιγμιότυπα από παλιά σειρά του Δαλιανίδη. Ο Πάνος Μιχαλόπουλος φλερτάρει την Βάσια Παναγοπούλου. Της παίζει ένα τραγούδι, αφόρητα γλυκανάλατο, μπροστά του ο Κωστής Μαραβέγιας είναι ό,τι πιο σκληρό και τραχύ. Από κάτω, στα σχόλια του YouTube γίνεται χαμός.«Παλιά ήταν όλα αλλιώς. Είχαν ήθος και ευγένεια οι άνθρωποι, φλερτάρανε και άνοιγαν την καρδιά τους».
Αλήθεια; Πέρασαν τα χρόνια και στη θέση της καρδιάς βάλαμε ένα A.I bot να απαντάει στο φλερτ: «καθ' ότι είμαι εξελισσόμενη μηχανή δεν είμαι σε θέση να απαντήσω αν σας έχω ερωτευτεί. Συμβουλευτείτε το διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα του έρωτος "continue generating..."».
Δεν είμαι σίγουρος πως παλιά ήταν όλα αλλιώς.
Αν και θα είχε πλάκα να απαντάμε στο φλερτ αγνώστων με ατάκες ChatGPT.
Δοκιμάστε το.
(Εκτός αν σας ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό το άτομο που σας φλερτάρει, οπότε μη το δοκιμάσετε)
Σύμφωνα με το Vox λοιπόν σχεδόν κάθε γενιά φαίνεται να πιστεύει ότι «παλιά ήταν όλα αλλιώς». Στον αρχαίο Ιουδαϊσμό, οι ραβίνοι είχαν ένα ρητό: «Οι προηγούμενες γενιές είναι για την τρέχουσα γενιά όπως οι άνθρωποι για τα γαϊδούρια».
Οι Βικτωριανοί φαντάζονταν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση ήταν πιο σεβαστικοί, ευγενικοί και ειλικρινείς. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ευρωπαίοι αντιμετώπιζαν τους Βικτωριανούς ως πρότυπα ηθικής υπεροχής. Και σε αυτόν τον αιώνα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι σε τουλάχιστον 60 χώρες σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι με το πέρασμα των ετών, η ηθική του μέσου ανθρώπου κατά κύριο λόγο φθίνει.
Αλλά αυτή η ιδέα είναι απλώς μια ψευδαίσθηση, σύμφωνα με μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature.
Ο κύριος συγγραφέας του, ο ψυχολόγος Adam Mastroianni, λέει ότι η συγκεκριμένη μελέτη γεννήθηκε από τη δική του συναισθηματική αντίδραση στο να ακούει συνεχώς ανθρώπους να γκρινιάζουν για το πώς η ανθρωπότητα έχει πάρει την κάτω βόλτα και πως «παλιά κοιμόμασταν με τις πόρτες ανοιχτές, παλιά οι άνθρωποι είχαν μπέσα» και άλλα τσιτάτα που μοιάζουν με μέτρια ρεφρέν μέτριων τραγουδιών του Νότη Σφακιανάκη (δεν έχει κάνει πολλά τέτοια).
Τελικά, έχει πράγματι παρακμάσει η ηθική; Και αν δεν έχει, γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχει;
Στην έρευνα του ο Mastroianni με την βοήθεια του καθηγητή ψυχολογίας Dan Gilbert περισυλλέγει δεδομένα από ερωτηματολόγια κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν δημοσιευτεί σε τουλάχιστον 60 χώρες, από το 1949 μέχρι σήμερα.
Και παρατήρησαν το εξής φοβερό: Στην ερώτηση «παλιά ήταν πιο ευγενικοί και καλύτεροι οι άνθρωποι» οι περισσότεροι έχουν απαντήσει θετικά. Αλλα σε κάθε ερώτηση που τίθεται σε μορφή κοινωνικού διλήμματος (πχ, οι άνθρωποι γύρω σου είναι ευγενικοί ή αγενείς; Σε βοηθάνε ή κοιτάνε τον εαυτό τους;») οι περισσότερες απαντήσεις έχουν θετική χροιά!
Ένα συμπέρασμα
Σύμφωνα με τους Mastroianni-Gilbert αυτό που κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν πως παλιά ήταν αλλιώς, λέγεται «παράγοντας έκθεσης στην προκατάληψη» ή πιο απλά, είναι η τάση του ανθρώπου να δίνει έμφαση στα αρνητικά νέα που μαθαίνει καθημερινά, και να αγνοεί τις θετικές πληροφορίες. Μαθαίνουμε στο να ακολουθούμε μίζερες clickbait πληροφορίες και αγνοούμε την ομορφιά του κόσμου. Τι, όχι;
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.