Μενού
sundromo-rapounzel
Σύνδρομο Ραπουνζέλ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά κοριτσιού με σύνδρομο Rapunzel αντιμετώπισαν γιατροί στην κλινική «Άγιος Λουκάς» της Θεσσαλονίκης όταν αφαίρεσαν τρίχες βάρους 700 γραμμαρίων από το στομάχι του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η 14χρονη κοπέλα, η οποία έχει πλέον αναρρώσει και λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη, έτρωγε τις τρίχες των μαλλιών της για τουλάχιστον 12 χρόνια.

Τι είναι το σύνδρομο Rapunzel;

Οι πάσχοντες από το συγκεκριμένο σύνδρομο συνηθίζουν να τραβούν τα μαλλιά τους προκειμένου να φάνε την τρίχα ή να μασουλήσουν την άκρη της. Το καταναγκαστικό τράβηγμα των μαλλιών ή αλλιώς τριχοτιλλομανία προκαλείται από διάφορους παράγοντες. 

Το σύνδρομο περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 1779 από τον Γάλλο γιατρό Μ. Baudamant και καταγράφτηκε στην ιατρική βιβλιογραφία από τον Vaughan και τους συναδέλφους του το 1968.

Το σύνδρομο Rapunzel συμβαίνει όταν μία «μπάλα» από τρίχες φράζει το πεπτικό σύστημα και προκαλεί έντονη δυσφορία. Μάλιστα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. 

Γιατί ονομάζεται έτσι; 

Το όνομα του συνδρόμου προέρχεται από τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ. Η Ραπουνζέλ ήταν η πριγκίπισσα η οποία βρισκόταν παγιδευμένη σε ένα κάστρο και μάκραινε για αρκετό καιρό τα μαλλιά της έτσι ώστε να γίνουν τόσο μακριά για να τα ρίξει από το παράθυρο της σαν σκοινί προκειμένου να τη σώσει ο πρίγκιπάς της.

Το σύνδρομο ονομάστηκε έτσι επειδή όταν απομακρυνθεί η «μπάλα» τριχών από το στομάχι έχει μακρύ τέλος που μοιάζει με σκοινί.

Συμπεριφορά και αίτια

Έρευνες δείχνουν ότι το σύνδρομο Ραπουνζέλ προκαλείται από την τριχοφαγία και την τριχοτιλλομανία (τράβηγμα των μαλλιών ή των τριχών από διάφορα μέρη του σώματος).

Σύμφωνα με έρευνες το 37,5% των ατόμων με τριχοφαγία μπορεί να αναπτύξουν «μπάλα» τριχών, ενώ την ίδια στιγμή άτομα με τριχοτιλλομανία μπορεί να αναπτύξουν τριχοφαγία. 

Το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει τον καθένα σε οποιαδήποτε ηλικία, παρ’ όλα αυτά συχνότερα εμφανίζεται σε γυναίκες, παιδιά, ψυχιατρικούς ασθενείς που έχουν συναισθηματικές ή ψυχιατρικές διαταραχές ή ιστορικό τριχοτιλλομανίας και τριχοφαγίας. 

Εμφανίζεται 9 φορές συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άντρες και από αυτές τις περιπτώσεις γυναικών, το 80% αυτών εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά, έφηβες και νεαρούς ενήλικες κάτω των 30 ετών.

Η κατανάλωση μαλλιών μπορεί να συνδέεται με κάποιο συναισθηματικό ή ψυχιατρικό ζήτημα όπως η κατάθλιψη, στρεσογόνοι παράγοντες, κακοποίηση, αλλαγή περιβάλλοντος, διαζύγιο και λοιπά.

Το «αόρατο» σύνδρομο 

Το σύνδρομο Rapunzel μπορεί να περάσει απαρατήρητο για αρκετά χρόνια λόγω του χρόνου που χρειάζεται για την ανάπτυξη της μάζας τριχών. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν εντοπιστεί εγκαίρως.

Η κατάσταση γίνεται συνήθως αισθητή όταν ένα άτομο αρχίζει να διαμαρτύρεται για μεγάλη δυσφορία στην περιοχή της κοιλιάς. Άτομα με «μπάλα» τριχών παρουσιάζουν κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετό, αδυναμία, απώλεια βάρους, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, αναιμία. 

Η κατάσταση μπορεί επίσης να χαρακτηρίζεται από έλκη, κακή όρεξη ή ακόμα και απώλεια όρεξης, ίκτερο, παγκρεατίτιδα και απόφραξη στο πεπτικό σύστημα που εμφανίζεται σε ακτίνες Χ ή σε αξονική τομογραφία.

Μια κοιλιακή αξονική τομογραφία μπορεί να ανιχνεύσει σωστά την παρουσία «μπάλας» τριχών τις περισσότερες φορές. Οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται επίσης για την ανίχνευση του συνδρόμου.

Ποια είναι η θεραπεία

Συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση της μάζας τριχών. Είναι πολύ σημαντικό να επιβεβαιωθεί ότι αυτό το οποίο προκάλεσε το σύνδρομο έχει αντιμετωπιστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιδιορθωθεί η καθημερινή ζωή του ατόμου.

Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, μετά τη χειρουργική επέμβαση συνήθως παραπέμπουν τα άτομα που διαγνώστηκαν με τον συγκεκριμένο σύνδρομο για συμβουλευτική με ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.