Μενού
allergia
Αλλεργία | shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η δρ Τερέζα Μακφέιλ, όταν ήταν 24 ετών, έχασε τον πατέρας της από αναφυλακτικό σοκ αφού μια μέλισσα πέταξε μέσα από το ανοιχτό παράθυρο του φορτηγού του και τον τσίμπησε στο λαιμό. Η γιατρός σύμφωνα με τον Guardian, λίγα χρόνια αργότερα διαγνώστηκε με αναπνευστικές αλλεργίες.

allergia
Τεστ για αλλεργίες | Shutterstock

Γινόμαστε όλο και πιο αλλεργικοί

Αποφάσισε λοιπόν να κάνει έρευνα για τις αλλεργίες και το αποτέλεσμα είναι ένα έξοχα περιεκτικό και εξαιρετικά ευανάγνωστο βιβλίο, το «Allergic: How Our Immune System Reacts to a Changing World» το οποίο ετοιμάζει εδώ και πέντε χρόνια και είναι το πρώτο που παρακολουθεί τόσο την ιστορία των αλλεργιών όσο και την κατάσταση της σύγχρονης επιστήμης.

Η ίδια ωστόσο συγκέντρωσε μια σειρά από δεδομένα που δείχνουν πειστικά ότι ναι, γινόμαστε όλο και πιο αλλεργικοί. Υπάρχει η μελέτη του Δικτύου Τροφικών Αλλεργιών και Αναφυλαξίας που δείχνει ότι η αλλεργία στα φιστίκια ανέρχεται σήμερα σε 1 στα 70 παιδιά, έναντι 1 στα 250 παιδιά το 1997.

Στις ΗΠΑ, κατά μέσο όρο, κάποιος φτάνει τώρα στα επείγοντα περιστατικά κάθε δύο ώρες με σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Μελέτη του Imperial College του Λονδίνου δείχνει ότι η αναφυλαξία από τροφική αλλεργία αυξήθηκε κατά 5,7% μεταξύ 1998 και 2018. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία των ΗΠΑ για άσθμα τριπλασιάστηκαν μεταξύ 1970 και 1990, ενώ τα ποσοστά άσθματος συνεχίζουν να αυξάνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η συντηρητική εκτίμηση της Μακφέιλ μετά την επεξεργασία παγκόσμιων συνόλων δεδομένων εξαιρετικά μεταβλητής ποιότητας, είναι ότι το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού - 800 εκατομμύρια άνθρωποι - θα έχουν αναπνευστική αλλεργία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αλλά λέει ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι έχουν άλλες αλλεργίες, επειδή υπάρχει τόσο μεγάλη διακύμανση στον τρόπο με τον οποίο διαγιγνώσκεται ένα άτομο, αν αυτό συμβαίνει κιόλας.

Το Allergy UK αναφέρει ότι ένας στους τρεις Βρετανούς θα παρουσιάσει κάποια αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του και ότι επί του παρόντος το 50% των παιδιών στη χώρα έχουν κάποια αλλεργία.

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας δείχνει ότι μέχρι το 2025 έως και οι μισοί Ευρωπαίοι μπορεί να πάσχουν από αλλεργία.

«Μπορεί να μην έχουμε ακριβείς αριθμούς, αλλά είναι σαφές ότι οι αλλεργίες είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο γίνεται όλο και μεγαλύτερο» σημειώνουν χαρακτηριστικά στον Guardian.

Η διαφορά δυσανεξίας και αλλεργίας

Ένα σημαντικό πρόβλημα όμως που αλλάζει τα δεδομένα είναι η παρανόηση από το κοινό της διαφοράς μεταξύ δυσανεξιών και αλλεργιών. «Οι περισσότεροι από εμάς δεν καταλαβαίνουμε τι δείχνουν τα αποτελέσματα ενός τεστ», λέει η Μακφέιλ αναφερόμενη στα δερματικά τεστ.

«Απλώς σας λένε αν έχετε ευαισθησία. Η διαφορά μεταξύ ευαισθησίας, δυσανεξίας και αλλεργίας είναι το νούμερο ένα πράγμα που όλοι οι αλλεργιολόγοι θα ήθελαν να κατανοήσουμε» αναφέρει στη συνέχεια. 

«Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να έχουμε πρόσβαση σε καλύτερη φροντίδα, διότι είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουμε χωρίς να δούμε έναν αλλεργιολόγο. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η δυσανεξία στη λακτόζη έναντι της αλλεργίας στο γάλα. Μπορεί να φαίνονται παρόμοιες, αλλά η διαφορά είναι ότι όταν έχετε δυσανεξία, δεν παράγετε το ένζυμο που διασπά την πρωτεΐνη του γάλακτος, το οποίο σας προκαλεί στομαχικές διαταραχές και πραγματικά δεν αισθάνεστε καλά. Επίσης, δεν αισθάνεστε καλά αν έχετε αλλεργία στο γάλα και προσλαμβάνετε γάλα, αλλά η διαφορά είναι ότι ενεργοποιείτε τα μαστοκύτταρα, τα βασεόφιλα, τα Τ-κύτταρα και τα αντισώματα IgE και ολόκληρο το σύστημά σας τίθεται σε λειτουργία. Αλλά είναι πραγματικά δύσκολο σε επίπεδο συμπτωμάτων -εκτός αν πάθεις αναφυλαξία- να καταλάβεις ποια είναι δυσανεξία και ποια αλλεργία» εξηγεί.

Η δρ Μακφέιλ κλείνοντας σημειώνει: «Τα ποσοστά των αλλεργιών θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, πράγμα που ίσως σημαίνει ότι πρέπει να αναδιοργανώσουμε εντελώς τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα πάντα».

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.