«Η επιδημία του 21ου αιώνα» έτσι χαρακτηρίζει την άνοια και τη νόσο Αλτχάιμερ η «Εταιρεία Alzheimer Αθηνών», καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι προστάδιο της άνοιας.
Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει, ωστόσο, ότι συγκεκριμένα βακτήρια στο έντερο μπορούν να παίξουν ένα «προστατευτικό ρόλο» απέναντι στην εμφάνιση της νόσου, ενώ κάποια άλλα μπορούν να ενισχύσουν τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ.
Τα βακτήρια στο έντερο και τα τρόφιμα
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Express, στο έντερό μας υπάρχουν περίπου 500 με 1000 βακτήρια. Η ποσότητά αυτή, όπως αναφέρει ο ιστότοπος, ποικίλλει και εξαρτάται αρκετά τόσο από τα γονίδια του καθενός όσο και από τη διατροφή που ακολουθεί.
Για αυτό το λόγο, μάλιστα, αρκετοί έχουν προτιμήσει τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωσης, όπως είναι η Κομπούχα και το Κίμτσι, προκειμένου να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου τους. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα υγιές έντερο συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς, σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, σε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και πολλά άλλα.
Όσον αφορά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, ο Dr. Sunni Patel, από το Dish Dash Deets, δήλωσε ότι τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση φαίνονται ιδιαίτερα ισχυρά στην πρόληψη της εξέλιξης του Αλτσχάιμερ.
Δήλωσε συγκεκριμένα: «Υπάρχουν κάποιες έρευνες που υποδηλώνουν ότι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να προσφέρουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία και ακόμη και την πρόληψη της εξέλιξης της γνωστικής παρακμής που παρατηρείται στην άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ».
«Ωστόσο, ένα πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά και χαμηλή σε κόκκινο κρέας και ζάχαρη θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας».
Τι έδειξε η έρευνα
Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, οι επιστήμονες κατάφεραν να συνδέσουν συγκεκριμένα εντερικά βακτήρια με την αναταραχή που προκαλείται στον εγκέφαλο.
Ειδικότερα, υπάρχουν έξι κατηγορίες βακτηρίων, όπως είναι το Adlercreutzia, η ομάδα Eubacterium nodatum, η Eisenbergiella, η ομάδα Eubacterium fissicatena, η Gordonibacter και η Prevotella9, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν προστατευτικές, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν τέσσερις τύποι βακτηρίων, όπως η Collinsella, το Bacteroides, η Lachnospira και η Veillonella, για τα οποία βρέθηκαν ότι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Η διαφορά μεταξύ των μικροοργανισμών έγκειται στην ικανότητα ορισμένων βακτηρίων να εκκρίνουν οξέα και τοξίνες που αραιώνουν και διαρρέουν μέσω του εντερικού βλεννογόνου και αλληλεπιδρούν με το APOE, το οποίο είναι ένα γονίδιο που έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Επιπλέον, αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν μια νευροφλεγμονώδη αντίδραση, επηρεάζοντας την υγεία του εγκεφάλου και πολλές άλλες ανοσοποιητικές λειτουργίες.
Παρόλο που η μελέτη κατάφερε να καθορίσει γενικές κατηγορίες βακτηρίων που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, η ομάδα εξήγησε ότι – επί του παρόντος – απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθούν τα συγκεκριμένα είδη βακτηρίων και αν επηρεάζουν τον κίνδυνο ή την προστασία.
* Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.