Μενού
diatrofi
Διατροφή | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι περισσότεροι ίσως 40άρηδες κάνουν πολλά λάθη όσον αφορά τη διατροφή τους. Η «λεπτή» ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογενειακής ζωής και το «φορτωμένο» πρόγραμμα βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη διατροφή.

Ο διατροφολόγος Rob Hobson υπογραμμίζει τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Από τη λάθος διατροφή μέχρι την «απερίσκεπτη» λήψη συμπληρωμάτων, ο Hobson καταγράφει τα πέντε συνηθισμένα λάθη που κάνουν συχνά οι άνθρωποι.

1. Παράλειψη γευμάτων

Ο Hobson δήλωσε στο express.co.uk: «Η παράλειψη γευμάτων είναι συνηθισμένη στα 40, αλλά μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία. Σε μια μελέτη σε 24.011 ενήλικους άνω των 40 ετών, η κατανάλωση μόνο ενός γεύματος ημερησίως συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας».

Η μη τακτική λήψη γευμάτων μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες στο σάκχαρο του αίματος, να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και να επηρεάσει τη διάθεσή σας.

Επιπλέον, η έλλειψη φαγητού θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε επαρκή θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν πολλές διαφορετικές πτυχές της υγείας σας, σύμφωνα με τον διατροφολόγο.

2. Δεν λαμβάνετε αρκετές πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη θεωρείται το δομικό στοιχείο των μυών και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, η οποία φυσικά μειώνεται καθώς μεγαλώνετε. 

Ο Hobson τονίζει: «Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας, καθιστώντας δυσκολότερη την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων και αυξάνοντας μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων.».

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 0,75 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά. Από τα αυγά μέχρι τα πουλερικά και τους ξηρούς καρπούς μέχρι τα γαλακτοκομικά, υπάρχουν πολλές πηγές του βασικού θρεπτικού συστατικού.

3. Δεν λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες 

Ο Hobson σημειώνει παράλληλα: «Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος, τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την προώθηση του κορεσμού. Πολλοί σαραντάρηδες δεν παίρνουν αρκετές φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα, την αύξηση του σωματικού βάρους και τον αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης».

Για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, επιλέξτε τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές ή τα ρεβίθια.

4. Βασίζεστε σε επεξεργασμένα τρόφιμα

Το άγχος και οι χρονικοί περιορισμοί μπορεί να σας κάνουν να αναζητάτε τα εύκολα στην προετοιμασία ή τα έτοιμα τρόφιμα που συνήθως είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα.

Ο Hobson αναφέρει σχετικά ότι «ο κόσμος δεν έχει ιδέα για το τι θα γίνει με τα τρόφιμα, αλλά με το τι θα γίνει με το φαγητό: Ενώ μπορεί να προσφέρουν ευκολία, είναι συνήθως πλούσια σε θερμίδες, ανθυγιεινά λίπη, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, στη φλεγμονή και στις χρόνιες παθήσεις, οι οποίες αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας όσο μεγαλώνετε».

Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να προσπαθείτε για μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή γεμάτη με τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.

5. Απερίσκεπτη λήψη συμπληρωμάτων

Ο Hobson αναφέρει σχετικά: «Συχνά οι σαραντάρηδες αναζητούν ένα μαγικό χάπι ή μια γρήγορη λύση για να βελτιώσουν την υγεία τους, συνήθως μέσω συμπληρωμάτων. Η επιλογή συμπληρωμάτων που σχετίζονται με την ηλικία και στοχεύουν σε συγκεκριμένα παράπονα για την υγεία θα είναι πιο αποτελεσματική από το να παίρνετε απλά μια χούφτα από οτιδήποτε».

Ο διατροφολόγος συνέστησε φυτικές στερόλες για όσους ανησυχούν για τη χοληστερόλη τους και μαγνήσιο για την αντιμετώπιση της κόπωσης και του άγχους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.