Θα μπορούσατε να φανταστείτε πως μέσα στα αγαπημένα σας φαγητά υπάρχουν τρίχες, ζωύφια, αλλά και μούχλα; Κι όμως, πολλές από τις καθημερινές λιχουδιές - τόσο γλυκές όσο και αλμυρές - κρύβουν κάποια... μυστικά που δεν θα θέλαμε να τα γνωρίζουμε
Σύμφωνα με τον επιστήμονα τροφίμων Bryan Quoc Le, που έγραψε το βιβλίο «150 Food Science Questions Answered: Cook Smarter, Cook Better», πολλές αρωματικές ουσίες μπορούν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο. Μιλώντας στην NewYorkPost ο ειδικός εξήγηε ότι: «περίπου το 80% αυτού που τρώτε και βιώνετε ως γεύση δεν είναι η δική του γεύση».
Οι τρίχες ζώων, τα ζωύφια, το ξύλο, το μουχλιασμένο ρύζι και αρκετά άλλα έχουν πάρει έγκριση από τον FDA και συχνά βρίσκουν τον... δρόμο τους για τα πιάτα μας, σύμφωνα με τον Le.
Τρίχες ζώων στο «γρήγορο» φαγητό

Τα μπιφτέκια του «γρήγορου» φαγητού, οι κοτομπουκιές και τα σάντουιτς έχουν συνήθως ένα ειδικό συστατικό πέρα από την απλή «μυστική σάλτσα».
Ένα πολύ κοινό πρόσθετο στη γεύση του μοσχαριού στα κρέατα fast food είναι ένα αμινοξύ που ονομάζεται κυστεΐνη, το οποίο δημιουργείται από μικροοργανισμούς και βακτήρια.
«Η μόνη μεγάλης κλίμακας φυσική πηγή κυστεΐνης είναι από τα μαλλιά… οτιδήποτε έχει γεύση βοείου κρέατος το περιέχει», είπε ο Le, προσθέτοντας ότι τα προϊόντα χοιρινού κρέατος πιθανότατα έχουν επίσης το συστατικό.
Ζωύφια σε καραμέλες

Το κερί Shellac και η κόκκινη χρωστική καρμίνη - δύο κύρια πρόσθετα σε ζελεδάκια και άλλες καραμέλες - έχουν την προέλευσή τους από ένα ζευγάρι εντόμων.
Το κερί χρησιμοποιεί το έντομο lac, γνωστό για το σκληρό του κέλυφος που παράγει γύρω του, ενώ η χρωστική βασίζεται στο κόκκινο ζωύφιο, ένα έντομο που κολλάει στους κάκτους. Πριν από το 2006, το δημοφιλές ιταλικό πικρό Campari βασιζόταν στα cochineal για τον εμβληματικό κόκκινο χρωματισμό του.
Ξύλο σε παγωτό βανίλιας και «δαχτυλίδια» ροδάκινου

Πιθανότατα θα προτιμούσατε να μην ξέρετε ότι σε κάποιο γλύκισμα που τρώτε, συχνά περιέχεται και... ξύλο. Τρόφιμα όπως το παγωτό και τα δαχτυλίδια ροδάκινου που χρησιμοποιούν τη συνθετική εκδοχή της βανίλιας - γνωστή ως βανιλίνη - έχουν ίχνη ξύλου μέσα τους.
«Δεν καίνε τα ξύλα σε αυτή τη διαδικασία. Αντίθετα, το θερμαίνουν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια συλλέγουν το υλικό που εξατμίζεται και του κάνουν μερικές επεξεργασίες», είπε ο Le για τον τρόπο παρασκευής της βανιλίνης.
Το μουχλιασμένο ρύζι στη σόγια

Ο σεφ δεν αστειευόταν όταν είπε ότι το πιάτο... σκοτώνει. Οι σάλτσες σόγιας έχουν τη βάση τους σε ένα μουχλιασμένο μείγμα ρυζιού και σόγιας που ονομάζεται koji, το οποίο υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να είναι θανατηφόρο για να το φάει κανείς.
«Η κορεατική σάλτσα σόγιας φτιάχνεται παίρνοντας σόγια και την αφήνουν απλώς στο περιβάλλον... αν το φάτε ωμό, πιθανότατα θα πεθάνετε. Είναι μια πολύ ειδική διαδικασία που την καθιστά ασφαλή για τα τρόφιμα».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.