Μενού
farmaka
Φάρμακα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στις 1.677 ανήλθαν οι καταγγελίες ελλείψεων φαρμάκων από φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, επαγγελματίες υγείας και ασθενείς, που κατέγραψε και επεξεργάστηκε ο ΕΟΦ κατά το 2022, σύμφωνα με τον έκθεση πεπραγμένων του Οργανισμού για το συγκεκριμένο έτος. Παράλληλα, το Τμήμα Παρακολούθησης Κατανάλωσης και Επάρκειας Προϊόντων εξέδωσε 11 βεβαιώσεις για μη κυκλοφορία φαρμάκων καθώς και 5 αποφάσεις προσωρινής απαγόρευσης παραλλήλων εξαγωγών & ενδοκοινοτικής διακίνησης και μερικής άρσης παραλλήλων εξαγωγών & ενδοκοινοτικής διακίνησης. 

Το 2022 ο Οργανισμός ενέκρινε ένα σημαντικό αριθμό νέων φαρμάκων - ανθρώπινων και κτηνιατρικών. Ειδικά όσον αφορά στα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης, έδωσε το «πράσινο φως» σε  29 φάρμακα με αμοιβαία διαδικασία, 114 με αποκεντρωμένη διαδικασία και 64 με εθνική διαδικασία. Σημειώνεται ότι η εθνική διαδικασία αφορά στη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας μόνο στην Ελλάδα. Στην περίπτωση της αμοιβαίας αναγνώρισης, όταν ένα φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα έχει εγκριθεί σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να υποβληθεί για έγκριση σε άλλα κράτη-μέλη με την ίδια ακριβώς φαρμακευτική και κλινική τεκμηρίωση. Εάν υπάρξει διαφωνία, παραπέμπεται σε διαιτησία για τελική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος η αποκεντρωμένη  διαδικασία, είναι μία διαδικασία ανάλογη  με την αμοιβαία,  με τη διαφορά ότι το προϊόν δεν έχει εγκριθεί σε κάποιο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, και προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες δημόσιας υγείας σε μη κυκλοφορούντα φάρμακα, ο Οργανισμός έλαβε 30 αποφάσεις εισαγωγής προϊόντων αρμοδιότητας ΙΦΕΤ και 49 αποφάσεις για έκτακτες εισαγωγές σε εταιρείες.

Αναφορικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΦ, το αρμόδιο τμήμα έλεγξε πέρυσι 2.403 αναφορές, ενώ προωθήθηκαν και 6.429 εκθέσεις στον ευρωπαϊκό φορέα EudraVigilance. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού έλαβαν συνολικά 2.500 τηλεφωνικές κλήσεις σχετικά με την «Κίτρινη Κάρτα» (αναφορά παρενεργειών), 370 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) και 20 γραπτά μηνύματα.

Παράνομη διακίνηση 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πεδίο των ελέγχων παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών και συναφών προϊόντων, μία διαδικασία άμεσης προτεραιότητας για τον ΕΟΦ, στην οποία συνήθως εμπλέκονται και άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, κυρίως Αστυνομία, Οικονομική Αστυνομία, ΣΔΟΕ, ΣΕΥΥΠ, κλπ., ενδεχομένως και αρχές άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. 

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 25 επιτόπιοι έλεγχοι για νόμιμη κυκλοφορία, εκ των οποίων σημαντικότεροι αναφέρονται οι εξής:

  • Έλεγχος νόμιμης κυκλοφορίας και εργαστηριακός έλεγχος συμπληρωμάτων διατροφής, με περιεχόμενη σιλδεναφίλη ή τανταλαφίλη (4 περιπτώσεις), οι οποίες είναι δραστικές ουσίες για τη στυτική δυσλειτουργία.
  • Διερεύνηση περίπου 50 καταγγελιών σχετικών με τη διάθεση, προώθηση rapid tests για κορωνοϊό (19 σε διάστημα ενάμιση έτους).
  • Διερεύνηση σημαντικού αριθμού ιστοσελίδων για συμπληρώματα με γιοχιμβίνη (ουσία για αδυνάτισμα).
  • Διερεύνηση διακίνησης του παράνομου σκευάσματος (μαρμελάδα epimedium macun, τουρκικής προέλευσης).

Επίσης, ο ΕΟΦ συνέδραμε σε επιχειρήσεις της Οικονομικής Αστυνομίας για εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης παράνομων φαρμάκων: 4 επιχειρήσεις σε Ξάνθη, Ιωάννινα, Πάτρα, Βούλα και Μαρούσι.

Ειδικοί του Οργανισμού συμμετείχαν και στην επιχειρησιακή δράση EMPACT, με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης γνήσιων και παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων, oυσιών φαρμακοδιέγερσης (doping), συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς και προϊόντων σχετικών με τη θεραπεία - πρόληψη της COVID-19 (Απρίλιος - Οκτώβριος του 2022).

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έκθεση του ΕΟΦ εδώ:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.