Μενού
nosokomeio-alexandra
Νοσοκομείο Αλεξάνδρα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία ενός εκ των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αττικής προχωρούν οι εργαζόμενοι. Εξαπολύοντας «δριμύ κατηγορώ» ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αλεξάνδρα (ΣΕΝΑ) υποστηρίζει πως στο κεντρικό κτήριο υπάρχουν έξοδοι κινδύνου που οδηγούν σε... τοίχους, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν πως οι εργαζόμενοι είναι ανεκπαίδευτοι για αντιμετώπιση ενδεχόμενου σεισμού ή φωτιάς και πως υπάρχουν απαρχαιωμένα κλιματιστικά που βραχυκυκλώνουν συνεχώς. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως το «προσωπικό στις μονάδες είναι κατώτερο του 50% του προβλεπόμενου» τη στιγμή που το «προσωπικό εξαναγκάζεται σε βάρδιες εν σειρά: απογευματινή (ενδεικτικά 15:00-23:00), πρωινή (ενδεικτικά 7:00-15:00) και στη συνέχεια νυχτερινή (23:00-06:00). 

Στην καταγγελία που αποκαλύπτει το Reader και έχει κοινοποιηθεί προς το υπουργείο Υγείας και την 1η ΥΠΕ από τις 7 Μαρτίου 2023, ο ΣΕΝΑ αναφέρει για τις εξόδους κινδύνου: «οι διαδρομές έκτακτης ανάγκης στους ορόφους 5ος πίσω από το Οδοντιατρείου, στον 4ο στο Τμήμα Κασκαρέλη, στον 3ο όροφο ΜΕΘ, στον 2ο όροφο, Νεογνολογικό Τμήμα, οδηγούν σε αδιέξοδο (κλειστή πόρτα των αποδυτηρίων των Μαγειρείων). Οι άλλες ανά όροφο διαφυγής έχουν εμπόδια. Σε καμία από αυτές δεν υπάρχουν, όπως προβλέπεται, αντιολησθητικές ταινίες στα σκαλοπάτια ενώ η βρώμα κυριαρχεί. Στα περισσότερα Τμήματα δεν υπάρχει η σχετική σήμανση, π.χ. Ακτινοδιαγνωστικό, Μικροβιολογικό, Βραχυθεραπεία, Α’ Παθολογική. Απουσία σχετικής φωτοσήμανσης και στους διαδρόμους του Νοσοκομείου. Μη αναρτημένα σχέδια κατόψεων των ορόφων με σημασμένες διαδρομές έκτακτης ανάγκης».

«Κίνδυνος έκρηξης και πυρκαγιάς»

Επίσης στην καταγγελία αναφέρεται πως «οι βοηθητικοί χώροι για τα “ακάθαρτα” δεν διαθέτουν εξαερισμό», πως στο παράρτημα της Λαμψάκου οι σκάλες είναι «ολισθηρές με αποτέλεσμα ατυχήματα, ενώ δεν υπάρχει άλλη έξοδος διαφυγής» πως «στο ασανσέρ δεν χωράει φορείο», πως στο παθολογοανατομικό-κυτταρολογικό εργαστήριο είναι ανεπαρκής ο εξαερισμός, πως στα πλυντήρια είναι «αυξημένος ο κίνδυνος έκρηξης και πυρκαγιάς» ενώ είναι «αυξημένος ο κίνδυνος θερμοπληξίας κατά τους θερινούς μήνες έλλειψης εξαερισμού».

«Κάτω του 50% το προσωπικό»

Ο ΣΕΝΑ υποστηρίζει πως «δύο πολύ σημαντκά απεικονιστικά συστήματα για τους ασθενείς στην Ακτινοθεραπεία και το Αιμοδυναμικό Τμήμα βρίσκονται εδώ και 4 χρόνια σε κατάσταση end of life. Αυτό θέτει σε επισφάλεια την πραγματοποίηση ακτινοθεραπευτικών και αιμοδυναμικών επεμβάσεων». Επίσης αναφέρει πως στις μονάδες «το προσωπικό είναι κατώτερο του 50% του προβλεπόμενου από τους σχετικούς κανονισμούς» πως οι γιατροί «επιβάλλεται να κάνουν χρήση του ρεπό μετά από ολοήμερη εφημερία ώστε να μην καθίσταται επικίνδυνοι λόγω υπερβολικής κόπωσης» και για εξαναγκασμό του προσωπικού «σε βάρδιες εν σειρά: απογευματινή-πρωινή και νυχτερινή».

Ολόκληρη η καταγγελία του ΣΕΝΑ: 

Θέμα: Ασφάλεια και υγιεινή στον χώρο εργασίας 

Α) Ανθρώπινο δυναμικό

  • Το προσωπικό στις Μονάδες είναι κατώτερο του 50% του προβλεπόμενου από τους σχετικούς κανονισμούς.
  • Οι μονοβάρδιες και οι επικουρίες στα γυναικολογικά - μαιευτικά τμήματα είναι βραδυφλεγής βόμβα.
  • Νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολόγοι εργαστηρίων, ανεπαρκής.
  • Οι ιατροί επιβάλλεται να κάνουν χρήση του ρεπό τους μετά από ολοήμερη εφημερία, ώστε να μην καθίστανται επικίνδυνοι για τους ασθενείς και τους ίδιους, λόγω υπερβολικής κόπωσης.
  • Επιβαλλόμενη η εκπαίδευση των τραυματιοφορέων κατά την πρόσληψη τους στον χειρισμό των φορείων και των ασθενών για την αποφυγή των ατυχημάτων στους ασθενείς και τους ίδιους.
  • Οι καθαρίστριες νυχτερινής βάρδιας είναι μόνο δύο εκτός από τις γενικές εφημερίες παθολογικού που είναι τρεις.
  • Βοηθοί θαλάμου ανύπαρκτοι στις απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες.
  • Το προσωπικό εξαναγκάζεται σε βάρδιες εν σειρά: απογευματινή - πρωινή και νυχτερινή. 
  • Συχνό φαινόμενο οι επιθέσεις από συγγενείς και συνοδούς στο προσωπικό.
  • Επιβάλλεται άμεσα εκπαίδευση των εργαζομένων για την περίπτωση σεισμού και πυρκαγιάς.

Β) Υποδομές

  • Έλεγχος δομικής ασφαλείας του κτηρίου.
  • Έξοδοι διαφυγής: Οι διαδρομές έκτακτης ανάγκης στους ορόφους 5ος και πίσω από το Οδοντιατρείο, στον 4ο στο τμήμα Κασκαρέλη, στον 3ο όροφο ΜΕΘ, στον 2ο όροφο, Νεογνολογικό τμήμα, ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ (κλειστή πόρτα αποδυτηρίων των Μαγειρείων). Οι άλλες ανά όροφο έξοδοι διαφυγής έχουν εμπόδια. Σε καμία από αυτές δεν υπάρχουν, όπως προβλέπεται, αντιολισθητικές ταινίες στα σκαλοπάτια ενώ η βρώμα κυριαρχεί. Στα περισσότερα τμήματα δεν υπάρχει σχετική σήμανση π.χ. Ακτινοδιαγνωστικό, Μικροβιολογικό, Βραχυθεραπεία, Σ' Παθολογική. Απουσία σχετικής φωτοσήμανσης ΚΑΙ στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Μη αναρτημένα σχέδια κατόψεων των ορόφων με σημασμένες διαδρομές έκτακτης ανάγκης.
  • Δύο πολύ σημαντικά απεικονιστικά τμήματα για τους ασθενείς, στην Ακτινοθεραπεία και στο Αιμοδυναμικό τμήμα, βρίσκονται εδώ και τέσσερα χρόνια σε κατάσταση end of life. Αυτό θέτει σε επισφάλεια την πραγματοποίηση ακτινοθεραπευτικών και αιμοδυναμικών επεμβάσεων. 
  • Να μπουν πόρτες πυρασφάλειας σε όλες τις μονάδες.
  • Κρεβάτια και φορεία στις κλινικές ακατάλληλα και επικίνδυνα για τους ασθενείς.
  • Στα παράθυρα του νοσοκομείου δεν υπάρχουν σίτες με το πρόβλημα να είναι σοβαρότερο στο υπόγειο.
  • Το θυρωρείο είναι επικίνδυνο για κατάρρευση ενώ δεν υπάρχει το απαραίτητο για τους εργαζομένους σε αυτό, υπόστεγο. 
  • Στα πλυντήρια υπάρχει αυξημένος κίνδυνος έκρηξης και πυρκαγιάς λόγω συσσώρευσης μηχανημάτων δίπλα από το σιδερωτήριο. Κίνδυνος ατυχήματος στον κύλινδρο λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας. Αυξημένος κίνδυνος θερμοπληξίας κατά τους θερινούς μήνες λόγω έλλειψης εξαερισμού.
  • Παθολογοανατομικό - Κυτταρολογικό εργαστήριο: Ανυπαρξία επαρκούς εξαερισμού.
  • Γέφυρα τρίτου: Επισφαλής για τα φορεία, τους ασθενείς και τους εργαζομένους. 
  • Οι βοηθητικοί χώροι για τα "ακάθαρτα" δεν διαθέτουν εξαερισμό. 
  • Πρόσοψη Νέου κτηρίου: Αποκατάσταση των φθορών. 
  • Λαμψάκου: Ολισθηρές σκάλες με αποτέλεσμα ατυχήματα, ενώ δεν υπάρχει αλκηυεξοδος διαφυγής. Απουσία αντιολισθητικών ταινιών. Στο ασανσέρ δεν χωράει φορείο. Επανειλημμένα βραχυκυκλώματα στις απαρχαιωμένες κλιματιστικές μονάδες. 

Για όλα τα παραπάνω ζητούμε την άμεση επέμβαση της διοίκησης της 1ης ΥΠΕ και του Υπουργείου προς την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.