Τον κώδωνα του κινδύνου «κρούει» ο α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές, για τις ελλείψεις φαρμάκων ευρείας χρήσης από την αγορά. Ο φαρμακοποιός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα φάρμακα που λείπουν από την αγορά αφού «υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν φτάσει στο αμήν», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως λείπουν σκευάσματα που δεν είχαν δηλωθεί σε έλλειψη στην τελευταία ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και γι αυτό το λόγο «πρέπει να δώσει εξηγήσεις».
«Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει δυστυχώς καθόλου. Ενώ είχαν ληφθεί κάποια μέτρα πριν 20 μέρες δεν βλέπουμε κάποιο αποτέλεσμα» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Δαγρές και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα φάρμακα που λείπουν από την αγορά: «είναι φάρμακα που χρησιμοποιούμε συνέχεια, εδώ και χρόνια, όπως για παράδειγμα τα χάπια Augmentin, δεν υπάρχει ούτε λέπι! Να βρεις ένα κομμάτι στα 10 να εξυπηρετήσεις και να σου ζητάνε στην εφημερία 15-20 άτομα. Επίσης τα Flixotide που είναι για τα αναπνευστικό των παιδιών, το ίδιο πρόβλημα! Και πες στο Augmentin υπάρχουν γενόσημα, κάπως θα κάνεις τη δουλειά να εξυπηρετήσεις, αλλά σε άλλα παιδιατρικά δεν υπάρχουν αντίστοιχα. Κάποιος κόσμος υποφέρει». Ο κ. Δαγρές υποστήριξε πως υπάρχουν ελλείψεις και σε «άλλα σκευάσματα, πρόκειται για δεκάδες, εκατοντάδες φάρμακα».
Ο κ. Δαγρές υποστήριξε πως «το περίεργο είναι ότι πολλά φάρμακα που λείπουν δεν έχουν δηλωθεί σε έλλειψη στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Για παράδειγμα, το Augmentin και τα δύο Flixotide στην τελευταία ενημέρωση, στις 16/11, δεν έχουν δηλωθεί σαν έλλειψη για να λάβουμε και εμείς τα μέτρα μας. Πρέπει να δώσει εξηγήσεις και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων». «Ο λόγος που αναφέρομαι σε συγκεκριμένα σκευάσματα είναι επειδή έχουμε πολλές καταγγελίες από συναδέλφους που έχουν φτάσει στο αμήν. Υπάρχουν συνάδελφοι που ετοιμάζονται για εφημερία. Αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα σκευάσματα συγκεκριμένης εταιρείας αλλά σχεδόν σε όλες τις εταιρείες και τις κατηγορίες φαρμάκων έχουμε μέτριες και σοβαρές ελλείψεις», τόνισε ο κ. Δαγρές.
Για να λυθεί το πρόβλημα με τις ελλείψεις, ο κ. Δαγρές προτείνει να «υιοθετηθεί μία πλατφόρμα που σε πραγματικό χρόνο θα κάνει ενημέρωση για τις ελλείψεις φαρμάκων με συνέπεια οι θεράποντες ιατροί να γνωρίζουν και να δίνουν άλλα σκευάσματα. Επίσης το θέμα των παράλληλων εξαγωγών που ήδη έχουν απαγορευτεί σε συγκεκριμένους κωδικούς, μπορεί να επεκταθεί. Το πρόβλημα να λυθεί 100% δεν υπάρχει περίπτωση. Ο κόσμος στρέφεται κατά του φαρμακοποιού που δεν φταίει σε τίποτα, κάνει παραγγελίες και δεν βρίσκει φάρμακα».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.