Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα επικαιροποιημένα self test που ανιχνεύουν εκτός από την Covid 19 και τη γρίπη τύπου Α και Β ή κι από τις δύο νόσους ταυτόχρονα ήρθαν πλέον και στην Ελλάδα. Τα τεστ γίνονται με τον ίδιο τρόπο αλλά είναι διπλά, δηλαδή βάζουμε μία σταγόνα υγρού για τον κορονοϊό και μία για τη γρίπη. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, στην πρώτη θυρίδα του κορονοϊού θα εμφανιστεί μία κόκκινη γραμμή κάτω από το γράμμα Τ, ενώ στην περίπτωση της γρίπης, εάν είναι τύπου Β, η γραμμή θα εμφανιστεί στο συγκεκριμένο γράμμα και, εάν είναι τύπου Α, στο αντίστοιχο γράμμα.

Εξαρση ιώσεων του αναπνευστικού

Την ίδια στιγμή, έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού καταγράφεται στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), η κίνηση είναι αυξημένη με τα αντιπυρετικά χάπια, τα σιρόπια για το βήχα, τις καραμέλες για το λαιμό και τις βιταμίνες να έχουν την τιμητική τους.

«Η προσέλευση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα φαρμακεία μας, καθώς οι ασθενείς αναζητούν  λύσεις για να καταπραΰνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Αυτά είναι βήχας, καταρροή και πυρετός, ο οποίος δεν είναι υψηλός. Για την αντιμετώπισή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια, σταγόνες και σπρέι για τη μύτη, αλλά και συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης και συμβουλεύει ότι «εάν παρατηρήσουμε ότι ο πυρετός είναι υψηλός και επιμένει, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζεται με κόπωση και μυαλγία, τότε πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα και να ζητήσουμε τη συμβουλή γιατρού».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κιοσές εξηγεί ότι  «σαφώς η εποχή, με τις απότομες εναλλαγές των καιρικών συνθηκών, ευνοεί την εμφάνιση των ιώσεων. Σημαντικό ρόλο, όμως, παίζει και το γεγονός ότι έχουν χαλαρώσει πολύ τα μέτρα που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας και τα οποία-κυρίως η χρήση μάσκας-μας προστάτευαν όχι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά και από τις ιώσεις και την γρίπη». 

Χρήσιμες συμβουλές

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικές χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και ενήλικες, ώστε να αποφύγουμε τις ιώσεις, είναι οι εξής:

  • Φορέστε μάσκα για να αποφύγετε τη μετάδοση
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορεί να κολλήσετε εύκολα ιούς, ακόμη και όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα που χρησιμοποίησε προηγουμένως κάποιος ασθενής.
  • Αποφύγετε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα, όταν αυτό είναι δυνατό.
  • Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιείστε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια, γιατί αποτελεί πηγή μικροβίων.
  • Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με βρώμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας. 
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.