Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο κορονοϊός παραμένει εδώ και αυτό επιβεβαιώνεται από τη ραγδαία εξάπλωση και στην Ελλάδα των υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Ομικρον 4 και 5. Είναι χαρακτηριστικό πως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί μέσα σε μία μόλις εβδομάδα κατά 358%! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ  την Πέμπτη (9/6) και αφορούν στην περίοδο 9 έως 29 Μαΐου 2022, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σε 55 από τα 12 που ανακοινώθηκαν μία εβδομάδα πριν. Από αυτά, τα 31 αφορούν στην παραλλαγή Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και τα 24 στην παραλλαγή Όμικρον 5 (ΒΑ.5). Κρούσματα με τις νέες παραλλαγές έχουν βρεθεί σε 12 περιοχές της χώρας, με τα 30 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική.

Οι δύο νέες υποπαραλλαγές του ιού αναμένεται να επικρατήσουν στην Ευρώπη έως το τέλος του καλοκαιριού. Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εκτιμούν πως, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν αναμένεται σημαντική αύξηση στη σοβαρότητα της λοίμωξης, σε σύγκριση με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές BA.1 και BA.2. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι -όπως και σε προηγούμενα κύματα- εάν ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 αυξηθεί σημαντικά, είναι πιθανό να ακολουθήσει αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Η κυριαρχία της Όμικρον 5 στο 90%, η οποία έχει αυξήσει τις ημερήσιες λοιμώξεις σχεδόν στις 2.500 ανά εκατομμύριο πληθυσμού στον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο, ακολουθήθηκε από κατά 27% αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με COVID-19 μέσα σε μία εβδομάδα. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές, με το ECDC να καλεί πρόσφατα τις χώρες - μέλη να βελτιώσουν τις υποδομές τους, ώστε να εντοπίζουν τις νέες παραλλαγές άμεσα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της η La Repubblica, οι δύο υποπαραλλαγές της Ομικρον, φέρονται να είναι υπεύθυνες και για την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Γερμανία. 

Πιθανές ταλαντώσεις της επιδημίας αναμένονται και στη χώρα μας το επόμενο διάστημα, είτε λόγω των νέων υποπαραλλαγών οι οποίες φαίνεται να έχουν σε κάποιο βαθμό υψηλότερη μεταδοτικότητα, είτε εξαιτίας της σχεδόν πλήρους άρσης των περιοριστικών μέτρων και ιδιαίτερα της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Ορισμένοι επιστήμονες, πάντως, εκτιμούν ότι θα μπει απλά «φρένο» στη μείωση των κρουσμάτων, χωρίς να προκληθεί μία ανησυχητικής μορφής έξαρση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.